22 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα και 102 συνολικά οι νεκροί

  15 April, 2020 ΑΡΘΡΑ
22 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα και 102 συνολικά οι νεκροί

Πιστός στο καθημερινό ραντεβού του, ο Σωτήρης Τσιόδρας-Τα νέα κρούσματα και η λίστα των συμπολιτών μας που δεν τα κατάφεραν

Για τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα ενημέρωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, στο καθιερωμένο “ραντεβού” του στις 18:00 το απόγευμα.

Η κυβέρνηση το λέει συνεχώς και σε όλους τους τόνους: Μένουμε σπίτι το Πάσχα για να… βγούμε σταδιακά από το σπίτι το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στα της ενημέρωσης, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, ανακοίνωσε πως υπάρχουν 22 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα.

126.898 θάνατοι σε όλο τον κόσμο, περισσότερα από 2 εκατ. κρούσματα

Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει προκαλέσει τουλάχιστον 126.898 θανάτους σε όλο τον κόσμο, αφότου εμφανίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στην Κίνα, σύμφωνα με απολογισμό που κατήρτισε το Γαλλικό Πρακτορείο με στοιχεία από επίσημες πηγές σήμερα στις 14:00 ώρα Ελλάδας.

Περισσότερα από 2.001.200 κρούσματα μόλυνσης έχουν διαγνωσθεί επίσημα σε 193 χώρες και περιοχές από την έναρξη της επιδημίας. Ωστόσο ο αριθμός των διαγνωσμένων κρουσμάτων δεν αντανακλά παρά ένα κλάσμα του αληθινού αριθμού των μολύνσεων, καθώς ένας μεγάλος αριθμός χωρών διενεργούν τεστ μόνο στα περιστατικά που απαιτούν νοσοκομειακή περίθαλψη. Από αυτούς τους ανθρώπους που μολύνθηκαν, τουλάχιστον 428.100 θεωρείται σήμερα ότι έχουν θεραπευθεί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που κατέγραψαν τον πρώτο θάνατο που συνδέεται με τον κορονοϊό στα τέλη Φεβρουαρίου, είναι η πλέον πληγείσα χώρα τόσο από πλευράς θανάτων όσο και κρουσμάτων, με 26.059 θανάτους σε σύνολο 609.516 κρουσμάτων. Τουλάχιστον 44.364 άνθρωποι έχουν θεραπευθεί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι πλέον πληγείσες χώρες είναι η Ιταλία με 21.067 θανάτους σε σύνολο 162.488 κρουσμάτων, η Ισπανία με 18.579 θανάτους (177.633 κρούσματα), η Γαλλία με 15.729 θανάτους (143.303 κρούσματα) και η Βρετανία με 12.107 θανάτους (93.873 κρούσματα).

Η Κίνα (χωρίς το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο) απ΄όπου ξεκίνησε η επιδημία στα τέλη Δεκεμβρίου, έχει καταμετρήσει επισήμως 82.295 κρούσματα (46 νέα από χθες μέχρι σήμερα), εκ των οποίων 3.342 θανάτους (έναν νέο θάνατο), ενώ 77.738 άνθρωποι έχουν θεραπευθεί.

Η Ευρώπη είχε συνολικά σήμερα στις 14:00 ώρα Ελλάδας 85.272 θανάτους σε σύνολο 1.010.896 κρουσμάτων, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς 26.983 θανάτους (636.413 κρούσματα), η Ασία 5.218 θανάτους (147.564 κρούσματα), η Μέση Ανατολή 5.135 θανάτους (108.791 κρούσματα), η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική 3.343 θανάτους (73.673 κρούσματα), η Αφρική 869 θανάτους (16.215 κρούσματα) και η Ωκεανία 78 θανάτους.

Ο απολογισμός αυτός καταρτίσθηκε με βάση στοιχεία που συνέλλεξαν τα κατά τόπους γραφεία του Γαλλικού Πρακτορείου από τις αρμόδιες εθνικές αρχές και από τις πληροφορίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σταδιακή άρση μέτρων σε δυο φάσεις συστήνει ο ΠΟΥ

Οι χώρες που χαλαρώνουν τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν για να ανακόψουν την εξάπλωση του κορωνοϊού θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο αυτών των αλλαγών πριν προχωρήσουν σε νέα χαλάρωση, ανέφερε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Στην νεότερη επικαιροποίηση της στρατηγικής του (Strategy Update), ο Οργανισμός ανέφερε ότι ο πλανήτης βρίσκεται σε ένα «κρίσιμο σταυροδρόμι» στην πανδημία και ότι η «ταχύτητα, η κλίμακα και η ισότητα πρέπει να είναι οι κατευθυντήριες γραμμές μας» όταν λαμβάνονται αποφάσεις για το ποια μέτρα είναι απαραίτητα.

Κάθε χώρα θα πρέπει να εφαρμόσει ολοκληρωμένα μέτρα δημόσιας υγείας για να κρατήσει μια διατηρήσιμη, σταθερή κατάσταση χαμηλού επιπέδου ή μηδενικής μετάδοσης και να προετοιμάσει την δυνατότητα κινητοποίησής της ώστε να αντιδράσει άμεσα προκειμένου να ελέγξει την όποια εξάπλωση, ανέφερε ο ΠΟΥ.

Κάποιες από τις σφοδρότερα πληγείσες χώρες εξετάζουν τώρα την άρση του lockdown και αρχίζουν τη μετάβαση προς την αποκατάσταση των κανονικών ρυθμών της καθημερινότητας. Στην επικαιροποίηση της στρατηγικής του ο ΠΟΥ ανέφερε ότι τέτοια μέτρα πρέπει να λαμβάνονται σταδιακά προκειμένου να υπάρχει χρόνος για να αξιολογείται ο αντίκτυπος πριν ληφθούν νέα μέτρα.

«Προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος νέων κρουσμάτων, τα μέτρα πρέπει να αίρονται σε φάσεις σε ό,τι αφορά τα βήματα με βάση την αξιολόγηση των επιδημιολογικών κινδύνων και των κοινωνικο-οικονομικών οφελών σε διάφορους χώρους εργασίας, εκπαιδευτικά ιδρύματα και κοινωνικές δραστηριότητες…», ανέφερε ο ΠΟΥ.

«Ιδανικά θα υπάρχει ένα ελάχιστος χρόνος 2 εβδομάδων (που αντιστοιχεί στην περίοδο επώασης της COVID-19) ανάμεσα σε κάθε φάση της μετάβασης προκειμένου να υπάρχει επαρκής χρόνος για να αντιληφθούμε τον κίνδυνο νέων κρουσμάτων και να αντιδράσουμε κατάλληλα», πρόσθεσε ο Οργανισμός. Προειδοποίησε ότι ο «θα συνεχίσει να υπάρχει ο κίνδυνος επανεμφάνισης και αναζωπύρωσης της ασθένειας».

Ο ΠΟΥ εξέδωσε τις συμβουλές του την ώρα που υφίσταται κριτική από τις ΗΠΑ για την αρχική του αντίδραση στην πανδημία. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες ότι η Ουάσινγκτον αναστέλλει τη χρηματοδότηση του Οργανισμού.

Η Κίνα έχει ξεκινήσει να αίρει κάποιους από τους αυστηρότερους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στην επαρχία Χουμπέι, από όπου ξεκίνησε ο ιός στα τέλη του περασμένου έτους. Στις ΗΠΑ, που καταγράφουν τον μεγαλύτερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και θανάτων, ο Τραμπ βρίσκεται σε αντιπαράθεση με ορισμένους κυβερνήτες πολιτειών για το ποιος έχει την εξουσία να ξεκινήσει να ανοίγει και πάλι τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να λαμβάνουν μικρής κλίμακας μέτρα για τη χαλάρωση του αυστηρού lockdown. Σε κάποιες ισπανικές επιχειρήσεις, όπως στους κλάδους κατασκευών και μεταποίησης, επετράπη να ξεκινήσουν και πάλι να λειτουργούν, αν και τα καταστήματα, τα μπαρ και οι δημόσιοι χώροι θα παραμείνουν κλειστοί έως τουλάχιστον τις 26 Απριλίου.

Η Ιταλία, που έχει τον δεύτερο υψηλότερο στον κόσμο αριθμό νεκρών με 21.067 θανάτους, διατήρησε κάποιους αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις ενώ η Δανία, μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που επέβαλαν αυστηρά μέτρα, ανοίγει και πάλι σήμερα βρεφονηπιακούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία.

 

  15 April, 2020 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα