10 αγιορείτικες συνταγές με ψάρι για την Κυριακή των Βαΐων

  12 April, 2025 EY ZHNΑΡΘΡΑ
10 αγιορείτικες συνταγές με ψάρι για την Κυριακή των Βαΐων

Κυριακή των Βαΐων είναι αυτή η Κυριακή. Γιορτάζουμε την μετά κλάδων και βαΐων είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα και βάζουμε ψαρικά στην κατσαρόλα και στον φούρνο. Είναι η δεύτερη φορά μέσα στη Σαρακοστή που καταλύεται η νηστεία – αμέσως μετά ξεκινάει Εβδομάδα των Παθών. Οι εκκλησίες στολίζονται με κλαδιά, συνήθως δάφνης, ελιάς, μυρτιάς ή ιτιάς, και μετά το πέρας της ακολουθίας κάποιοι τα κρεμούν, όπως γινόταν από παλιά, στις πόρτες των σπιτιών εν είδει φυλαχτού ή τα τα βάζουν, για το καλό, στο εικονοστάσι. Το τραπέζι, κατά παράδοση, έχει ψάρι, φρέσκο ή παστό. «Βάγια Βάγια τω Βαγιώ, τρώνε ψάρια και κολιό, ως τεν άλλη Κυριατσή του μαμά (σ.σ. ψωμί) κι του τσιτσί (σ.σ. κρέας)» λέει μια παλιά παροιμία, που τη συναντάμε σε διάφορες παραλλαγές, με την ίδια αρχή αλλά διαφοροποιημένη συνέχεια («και την άλλη Κυριακή με το κόκκινο αυγό» ή «και την άλλη Κυριακή τρώμε το ψητό το αρνί»).

Για την Κυριακή των Βαΐων που είναι για πολλούς ένα διατροφικό διάλειμμα από τη νηστεία της Σαρακοστής, μια ανάπαυλα για να πάρουν δυνάμεις και να αντέξουν το νηστίσιμο διαιτολόγιο των επόμενων ημερών, στην εκκλησία υπήρχαν από παλιά δύο τάσεις. Όπως αναφέρεται στο βιβλίο του καθηγητή της Θεολογικής σχολής του Α.Π.Θ. Ιωάννου Μ. Φουντούλη Απαντήσεις εις Λειτουργικάς απορίας, από τη βυζαντινή εποχή στα μοναστήρια υπήρχε διπλή παράδοση, με την πιο ελαστική να επιτρέπει την κατάλυση ιχθύων κατά την εορτή των Βαΐων. Τα αυστηρά μοναχικά τυπικά –ανάμεσά τους και των μονών του Αγίου Όρους– δεν την επιτρέπουν καθώς η εν λόγω Κυριακή αποτελεί προεόρτιο των παθών του Κυρίου. Ο όσιος Νικόδημος ο Αγιορείτης υποστηρίζει στο «Πηδάλιό» του (συλλογή κανόνων της Ορθόδοξης Εκκλησίας) ότι μόνο μία ημέρα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής τρώγεται ψάρι, την ημέρα του Ευαγγελισμού. Παρόλα αυτά για εμάς τους υπόλοιπους, τους εκτός των αγιορείτικων πυλών, είναι μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσουμε μερικές ιδιαίτερες συνταγές της θαυμαστής μοναστηριακής κουζίνας της χερσονήσου του Άθω, μιας κουζίνας των υλικών, της απλότητας, που έχει γεύση λιτή και πυκνή μαζί. Με μπακαλιάρο, που τον έχουμε εδώ μαγειρεμένο με κρεμμυδόζουμο, μέγα μυστικό της αγιορείτικης μαγειρικής, και με πολλούς ακόμη τρόπους, αλλά και με άλλα ψάρια, από σαρδέλες, που μπαίνουν στον φούρνο με ντομάτα και μυρωδικά και βγαίνουν πεντανόστιμες μέχρι φρέσκο τόνο, που γίνεται ένα θαυμάσιο στιφάδο με ξερά φρούτα.

Δείτε εδώ τις 10 συνταγές

 

  12 April, 2025 EY ZHNΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα