Η ακρίβεια χτυπάει και την Κρήτη-Απαγορευτικό το κόστος στα τρόφιμα

neakriti.gr  29 March, 2022 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Η ακρίβεια χτυπάει και την Κρήτη-Απαγορευτικό το κόστος στα τρόφιμα

Ανησυχία στους καταναλωτές έχει προκαλέσει το τελευταίο διάστημα η αυξητική τάση των τιμών στα εστιατόρια και κυρίως, στο αγαπημένο σουβλάκι που κινδυνεύει να γίνει είδος πολυτελείας, λόγω των συνεχών ανατιμήσεων, με αρκετούς να υποστηρίζουν ότι η τιμή για ένα «τυλιχτό», ίσως ξεπεράσει τα 5 ευρώ στην πορεία του χρόνου και στην Κρήτη και εφόσον το ράλι τιμών δεν σταματήσει...

Την ίδια ώρα, τέλος έχουν ήδη βάλει αρκετοί καταστηματάρχες στις έξτρα τηγανιτές πατάτες που πρόσθεταν στις ποικιλίες κρεατικών, ενώ άλλοι έχουν ήδη περιορίσει την ποσότητα στις τηγανιτές πατάτες, στην μερίδα ή στον τυλιχτό «γύρο».

Οι φόβοι των καταστηματαρχών από τις τιμές στο ηλιέλαιο, όμως, τείνουν να οδηγήσουν στο να αποτελέσουν παρελθόν από τα μενού των ελληνικών ταβερνών - αν δεν πέσει η τιμή του ηλιέλαιου - τα  κολοκυθάκια, τα καλαμαράκια και άλλα συναφή τηγανιτά είδη που εμπλούτιζαν τον κατάλογο του εκάστοτε εστιατορίου ή ταβέρνας.

Αναφορικά με το σουβλάκι, το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί πολλές εκτιμήσεις. Αρκετοί υποστηρίζουν πως η τιμή για ένα τυλιχτό με σουβλάκι μακροπρόθεσμα, θα ξεπεράσει τα 5 ευρώ! Γεγονός αρκετά τρομακτικό για την τσέπη του καταναλωτή και τον οικογενειακό προϋπολογισμό, τη στιγμή που όταν πωλούνταν σε λογικά πλαίσια, αποτελούσε το πιο γρήγορο και το πιο οικονομικό «γεύμα» για μια παρέα ή για μια τετραμελή οικογένεια.

Μιλώντας με αριθμούς, πριν από τις αυξήσεις μια 4μελής οικογένεια για τέσσερα τυλιχτά σουβλάκια ή γύρους «Κρητικούς» έδινε 13,60 ευρώ, ενω τώρα καλείται να δώσει 15,60 ευρώ, ποσό που αγγίζει τα 20 ευρώ αν στην παραγγελία προστεθούν ποτά, νερά ή αναψυκτικά. Και αυτο γιατί, η τιμή στο τυλιχτό σουβλάκι, αυτή τη στιγμή στα οβελιστήρια του Ηρακλείου και της Κρήτης εν γένει κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 3,70 με 3,90 ευρώ, με ίσως σε κάποιες περιπτώσεις, λιγότερες πατατούλες απο την ποσότητα που το συνόδευε προ ανατιμήσεων, όταν δηλαδή το απολαμβάναμε με 3,40 ευρώ και με πλούσια ποσότητα σε πατάτες τηγανιτές.

Από τον Ιανουάριο, όμως, όπως λένε οι καταστηματάρχες, οι αυξήσεις στα προϊόντα θα είναι δυσβάσταχτες. Ό,τι μπαίνει αναφορικά με τα προϊόντα που προμηθεύονται είναι πιο ακριβό. Παράλληλα, αντιμετωπίζουν και το φόβο των καταναλωτών ότι η τιμή θα πάει σε ένα δυσπρόσιτο επίπεδο, με όλους να επισημαίνουν ότι το σουβλάκι πρέπει να παραμείνει σε μια φιλική τιμή για τον κόσμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καταστηματάρχες ήδη εισπράττουν τα παράπονα των καταναλωτών, ενώ η κίνηση στα καταστήματά τους το τελευταίο διάστημα, παρουσιάζει πτωτική τάση, μολονότι λόγω της βελτίωσης του καιρού θα έπρεπε να είναι σε άνοδο.

Απλησίαστη και η τιμή του ψωμιού

Στα ύψη έχει φτάσει και η τιμή του άρτου, με αρκετούς επιχειρηματίες να υποστηρίχουν πως αν συνεχιστεί η άνοδος των τιμών, το επόμενο πράγμα που θα συμβεί θα είναι να πούμε το ψωμί- ψωμάκι. Απο τα 0,70- έως 0.90 λεπτά που αγόραζε το μισό κιλό χωριάτικο ψωμί για να πλαισιώσει το οικογενειακό τραπέζι προ ανατιμήσεων, τώρα μία οικογένεια καλείται να δώσει περί τα 1,15 -1,25 ευρώ, που σημαίνει ότι για ένα κιλό ψωμί, θα πληρώσει 2,30- 2,50 ευρώ, διότι έχουν αυξηθεί οι τιμές και στις πρώτες ύλες.

Το ανησυχητικό βέβαια είναι ότι ήδη παρουσιάζεται έλλειψη σε μαγειρικό λάδι, αλεύρι, μαγιά, αλλά και βασικών ειδών όπως το αλάτι και τα ζυμαρικά, σε αρκετά γερμανικά σούπερ μάρκετ, καθώς πολλοί καταναλωτές, υπό τον φόβο κρίσης με μονιμότερα χαρακτηριστικά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της αύξησης των τιμών ενέργειας, σπεύδουν να προμηθευτούν μεγαλύτερες ποσότητες.

Κάποια σούπερ μάρκετ και στην Κρήτη, εφαρμόζουν ήδη περιορισμούς όπως για παράδειγμα ο καταναλωτής να δύναται αυτή τη στιγμή να αγοράσει μέχρι 5 τεμάχια αλεύρι, όπως παραπονέθηκε καταναλώτρια του Ηρακλείου.

 

neakriti.gr  29 March, 2022 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ