Οι πιθανοί διάδοχοι του Ειρηναίου στη Μητρόπολη Λάμπης

https://patris.gr/  04 May, 2024 ΑΡΘΡΑ
Οι πιθανοί διάδοχοι του Ειρηναίου στη Μητρόπολη Λάμπης

Πιο ώριμο από ποτέ θεωρείται, σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους, το timing ώστε να δρομολογηθούν αμέσως μετά το Πάσχα αλλαγές στην κεφαλή της Μητρόπολης Λάμπης, Συμβρίτου και Σφακίων, με την αποχώρηση του γέροντα Ειρηναίου λόγω γήρατος και προβλημάτων υγείας.

Είναι ένα θέμα που όλο και πιο έντονα το βρίσκουν μπροστά τους οι ιεράρχες της Κρήτης, καθώς ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης του Σπηλίου δυσκολεύεται φοβερά, όπως περιγράφεται, να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του και αυτό έχει σοβαρό αντίκτυπο στη λειτουργία της Μητρόπολης και στην άσκηση του έργου της. Παρά την αγάπη και τον σεβασμό στο πρόσωπό του, σύντομα ως φαίνεται η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης θα κληθεί να πάρει την κρίσιμη απόφαση, με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση υποβολής παραιτήσεως από μέρους του Σεβασμιότατου-αυτό θα ήταν το επιθυμητό- η Σύνοδος θα κληθεί να την εγκρίνει και να την αποδεχθεί.

Με βάση τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κρήτης, προβλέπεται ότι σε περίπτωση που κάποιος Μητροπολίτης επιθυμεί να παραιτηθεί λόγω γήρατος ή ασθένειας, υποβάλλει την παραίτησή του στην Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο, η οποία είναι αρμόδια για την έγκρισή της. Επιπλέον, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος δύναται να αποφανθεί για την απομάκρυνση ενός Μητροπολίτη λόγω ασθένειας ή γήρατος, ωστόσο σε αυτή την περίπτωση απαιτείται εξέταση και πιστοποίηση από τρεις ιατρούς ενώπιον του προέδρου Πρωτοδικών.

Όπως συνέβη δηλαδή και στην περίπτωση του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου. Πάντως σε περίπτωση που πράγματι δρομολογηθούν εξελίξεις αμέσως μετά το Πάσχα στη Μητρόπολη Λάμπης, Συμβρίτου και Σφακίων, στους εκκλησιαστικούς κύκλους συζητούνται διάφορα ονόματα ως πιθανών υποψηφίων. Μεταξύ αυτών ακούγεται το όνομα του θεοφιλέστατου Μεθόδιου Βερνιδάκη, επισκόπου Κνωσού, αλλά και του πρωτοσύγκελλου της Μητρόπολης Γορτύνης και Αρκαδίας, αρχιμανδρίτη Ιωακείμ Καρανδινού.

 

https://patris.gr/  04 May, 2024 ΑΡΘΡΑ