Ζυμαρικά με 4 (κρητικά) τυριά
Υλικά
Για 2 μερίδες
160-180 gr ζυμαρικά της επιλογής μας
1 κουταλιά ελαιόλαδο
Λίγο αλάτι
100-125 ml γάλα
50-60 gr κρητική γραβιέρα
50-60 gr γαλομυζήθρα ή ξινομυζήθρα ή φέτα
50-60 gr τυρομάλαμα (χανιώτικη μαλάκα)
50-60 gr ξερό κρητικό αθότυρο
Λίγο πιπέρι
Λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
Επί το έργον
Κόβουμε σε κυβάκια τα τυριά που λιώνουν και τρίβουμε τα σκληρότερα. Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, σε νερό στο οποίο έχουμε προσθέσει 1 κουταλιά ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Πέντε-έξι λεπτά πριν ετοιμαστούν βάζουμε σε ευρύχωρο τηγάνι το γάλα να κάψει και όταν αρχίσει να φουσκώνει χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και προσθέτουμε τα τυριά ανακατεύοντας με μια σπάτουλα μέχρι να λιώσουν και να έχουμε μια παχύρρευστη σάλτσα.
Προσθέτουμε και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε. Ανασύρουμε με τρυπητή κουτάλα τα ζυμαρικά από την κατσαρόλα που βράζουν και τα προσθέτουμε στην τυρένια σάλτσα. Ανακατεύουμε να πάει παντού, περιμένουμε 5-6 λεπτά να δέσουν μεταξύ τους, και σερβίρουμε. Αν θέλουμε προσθέτουμε κι άλλο τυρί (κρατάμε λίγο από το σκληρό τυρί που θα χρησιμοποιήσουμε) ή/και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι!
Παρατηρήσεις
Όπως προανέφερα, ο συνδυασμός των τυριών μπορεί να διαφέρει. Έχω φτιάξει αυτή τη μακαρονάδα με διάφορους συνδυασμούς με άλλο γευστικό αποτέλεσμα. Κασέρι, κεφαλοτύρι, κατσοχοίρι, φέτα, μανούρι, γλυκιά μυζήθρα, ακόμη και ξύγαλο έχω βάλει! Επίσης πολλές φορές έχω χρησιμοποιήσει τυριά χαμηλών λιπαρών (έστω τα 2 από τα 4…).Είναι όμως βασικό κατά τη γνώμη μου, κάποιο απ’ όλα να λιώνει και κάποιο να είναι σκληρό, να το βρίσκουμε στη σάλτσα…
Πιο συχνά φτιάχνω αυτή τη σάλτσα για κοντά ζυμαρικά, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν ταιριάζει τέλεια και με σπαγγέτι. Απλά μου φαίνεται πιο εύκολη η διαχείρηση των κοντών ζυμαρικών στο ανακάτεμα με τη σάλτσα.
Ειδικά με τις βίδες της φωτογραφίας –που θέλουν 6-8 λεπτά βράσιμο- αυτή η πάστα δεν θα μας πάρει πάνω από 15 λεπτά ετοιμασίας. Αρχίζω να φτιάχνω τη σάλτσα με το που βάζω το ζυμαρικό στο νερό που βράζει και είναι έτοιμα ταυτόχρονα!Ειδικά αν υπάρχει βραστήρας για να βράσει και το νερό πιο γρήγορα είναι θέμα λεπτών η παρασκευή του πιάτω.
Αντί για γάλα πολλές συνταγές προτείνουν κρέμα γάλακτος. Σε πολύ αξιόπιστο ιταλικό βιβλίο (της academia barilla) δεν προτείνεται ούτε το ένα ούτε το άλλο, παρά λιώσιμο των τυριών σε βούτυρο. Εγώ προτιμώ το λιώσιμο σε γάλα για ευνόητους λόγους…
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις





