Ζητείται λύση για την ασφάλεια πεζών και οδηγών στον Πλάτανο Γόρτυνας
είναι προτιμότερο το προλαμβάνειν από το θεραπεύειν…
Την ανησυχία τους και τον προβληματισμό τους, για τον κίνδυνο ατυχήματος που ελλοχεύει καθημερινά στο χωριό Πλάτανος του Δήμου Γόρτυνας, εκφράζουν 166 κάτοικοι του χωριού, υπογράφοντας επιστολή που στάλθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Γόρτυνας και κοινοποιήθηκε στον Περιφερειάρχη Κρήτης, τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ηρακλείου, το Τμήμα Τροχαίας καθώς και σε Τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Στην επιστολή που έχει θέμα την ασφάλεια πεζών και οχημάτων στον οικισμό Πλάτανος,αναφέρεται:
«Γενόμενοι μάρτυρες καθημερινά συζητήσεων και αντεγκλήσεων κάποιες φορές εντόνων για τα διερχόμενα οχήματα παντός τύπου, από τους δρόμους του τοπικού διαμερίσματος Πλάτανος του Δήμου Γόρτυνας, κυρίως λόγω ταχύτητας κα! για τον φόβο δημιουργίας σοβαρού ατυχήματος (ευτυχώς μέχρι τώρα μόνο υλικές ζημιές έχουν γίνει), σας παρακαλούμε να προβείτε στις κατάλληλες ενέργειες για την επιβράδυνση των οχημάτων.
Εμείς οι παρακάτω υπογράφοντες κάτοικοι του χωριού Πλάτανος γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες των δρόμων στους οικισμούς γενικότερα της περιοχής, αλλά λαμβάνοντας υπ' όψιν το κομβικό σημείο του χωριού μας Πλάτανος - την καθημερινή πολυάριθμη ροή οχημάτων παντός τύπου - την επικινδυνότητα των δρόμων - την παντελή έλλειψη σημάτων και την συχνότητα δημιουργίας ατυχημάτων σχεδόν καθημερινά, προτείνουμε:
Ι. Την ανάπτυξη σαμαριών (λωρίδων επιβράδυνσης) κυρίως στην νότια πλευρά της πλατείας, από την είσοδο ερχόμενοι από Χουστουλιανά και μέχρι την στροφή για Μάταλα και την ανασκαφή. Τα σαμάρια δεν θα είναι με την στενή έννοια 'σαμάρι', που έτσι και αλλιώς απαγορεύεται από το νόμο γατί μπορεί να προξενήσει ζημιές ή και ατυχήματα, αλλά φαρδιές υπερυψωμένες νησίδες, όπως είναι στον παραλιακό δρόμο του Ηρακλείου, όπου χιλιάδες οχήματα και πεζοί χρησιμοποιούν καθημερινά.
II. Την επίπεδη ανάπτυξη άγριας πλακόστρωτης φαρδιάς λουρίδας, που λόγω κραδασμών αναγκάζει την επιβράδυνση των διερχόμενων οχημάτων (όπως στον οικισμό Πετροκεφάλι)- Βέβαια η οποιοδήποτε ανάπτυξη σαμαριών πρέπει να γίνει και στον κατ' εξοχήν επικίνδυνο δρόμο από πλατεία μέχρι τα κοιμητήρια.
II!. Συμπληρωματικά και για την πιο εύρυθμη και ασφαλή κυκλοφορία, προτείνουμε επιπλέον:
1. Υποχρεωτική κυκλική πορεία στην πλατεία, όπως γίνεται παντού με την τοποθέτηση κατάλληλων πινακίδων .
2. Τοποθέτηση πινακίδων ανώτατου ορίου ταχύτητας.
3. Τοποθέτηση πινακίδων με διάφορες υπενθυμίσεις όπως οδηγοί μην τρέχετε - Προσοχή παίζουν παιδιά κ.τ.λ..
4. Να μονοδρομηθεί ο δρόμος, με τις όποιες δυσκολίες του, από την πλατεία μέχρι τα κοιμητήρια.
Με οποιαδήποτε φορά και αν μονοδρομηθεί, η ροή των οχημάτων της αντίθετης κατεύθυνσης θα γίνεται από τα κοιμητήρια προς την ανασκαφή και το αντίθετο. Βέβαια χρειάζεται διαμόρφωση του τμήματος κοιμητήρια - ανασκαφή που είναι μικρή απόσταση και ως εκ τούτου απαιτούνται λίγα κονδύλια, επιπλέον δε είναι δοκιμασμένη διαδρομή αφού στα εγκαίνια της εκκλησίας των κοιμητηρίων εκατοντάδες αυτοκίνητα έκαναν χρήση και συνεχίζει να χρησιμοποιείται.
IV. Ασφαλώς και υπάρχουν προτάσεις άλλες ή και αντιπροτάσεις για το παραπάνω θέμα, ιδιαίτερα από τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες, αρκεί να μην είναι υποσχέσεις και παχιά λόγια, αλλά λύσεις εδώ και τώρα γι΄ αυτό το σοβαρό θέμα της ασφάλειας και της ηρεμίας των κατοίκων και όχι μόνο.
V. Περιστατικά υπάρχουν δεκάδες που μπορούν να εξιστορήσουν οι κάτοικοι του χωριού.
Σας αναφέρουμε χαρακτηριστικά παραδείγματα μόνο για το τελευταίο δεκαήμερο 20-30 Ιουλίου 2015:
1. Σύγκρουση οχημάτων 50 μέτρα από την πλατεία προς τα κοιμητήρια (ευτυχώς μόνο σοβαρές υλικές ζημιές). Το περιστατικό είναι καταγεγραμμένο στα συμβάντα της τροχαίας.
2. Θανάσιμο τραυματισμό οικόσιτου ζώου (σκύλου), 100 μέτρα από την πλατεία προς την ανασκαφή , παρ΄ όλες τις προσπάθειες και τα σήματα με τα χέρια των παρευρισκόμενων πεζών προς το διερχόμενο όχημα.
3. Η πλατεία μας είναι καταπληκτική. Παίζοντας τα παιδιά μέσα στον περίαυλο της εκκλησίας με τα ποδήλατα τους, δεν ξέρουμε βγαίνοντας στον δρόμο, αν βοήθησε η εκκλησία ή η ικανότητα του οδηγού και δεν θρηνήσαμε θύματα.
4. Ούτε μήνας πέρασε που ξαναχτίστηκε ο τοίχος της πλατείας στην ανατολική πλευρά ερχόμενοι από Χουστουλιανά. Την Τρίτη 29 Ιουλίου 2015 ξαναγκρεμίστηκε, ευτυχώς με μόνο υλικές ζημιές. Αν καθόταν εκεί άνθρωπος όπως συνηθίζεται τι θα γινόταν:
5. Στις 30 Ιουλίου 2015 έγινε σφοδρή σύγκρουση στην πλατεία και στην διασταύρωση του δρόμου προς Πλώρα και ελαιουργείο. Το περιστατικό είναι καταγεγραμμένο στα συμβάντα της τροχαίας. Πρέπει πρώτα να γίνει το κακό και μετά να χύνουμε κροκοδείλια δάκρυα: Δεν είναι προτιμότερο το προλαμβάνειν από το θεραπεύειν;».
Στην επιστολή υπάρχουν τα τηλέφωνα των κατοίκων που μπορεί κανείς να επικοινωνήσει για περισσότερες πληροφορίες, καθώς και οι υπογραφές.
Δείτε επίσης
- Oι πληρωμές της εβδομάδας
- Kαιρός: “Λευκά Χριστούγεννα” προ των πυλών
- Χειμερινές εκπτώσεις: Πότε κάνουν πρεμιέρα και πόσο θα διαρκέσουν
- Τροχαία ατυχήματα: Μια κορυφή για την Κρήτη που...προβληματίζει
- Λέκκας για τον μεγάλο σεισμό στην Κρήτη: «Δεν είναι κάτι που μας προβληματίζει»
Σχετικά άρθρα
- Eπιστολή διαμτρυρίας για τον αποκλεισμό των μαθητών του Δήμου Γόρτυνας
- Κοινές επιστολές σε αρμόδια Υπουργεία από αγροτικούς συλλόγους για τους εργάτες γης
- Δημος Γόρτυνας: Επιστολή διαμαρτυρίας για τη μη διεξαγωγή των Δημοτικων Συμβουλίων
- Κυνηγετικός Σύλλογος Τυμπακίου: Επιστολή διαμαρτυρίας στον Πρωθυπουργό
- Α.Σ Τυμπακίου: “Επιτακτική η ανάγκη στήριξης των παραγωγών της Κρήτης”