Ζημία 50 εκατ. στις εξαγωγές έφερε το ρωσικό εμπάργκο.

Γιώργος Μανέττας / [email protected]  15 March, 2015 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Ζημία 50 εκατ. στις εξαγωγές έφερε το ρωσικό εμπάργκο.

Τους «κινητήριους μοχλούς» ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, τον τουρισμό και τις εξαγωγές πλήττει η κρίση στη Ρωσία, η οποία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, χωρίς από πουθενά να φαίνεται προοπτική εξομάλυνσης της κατάστασης.

Η δραματική διολίσθηση του ρώσικου νομίσματος ιδίως κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014, σε συνδυασμό με τον εμπάργκο στα ευρωπαϊκά προϊόντα οδήγησαν τις ελληνικές εξαγωγές σε απώλειες 12% το 2014, βάζοντας τέλος στο ανοδικό σερί των προηγούμενων χρόνων.

Παράλληλα συνέβαλαν στη κατακόρυφη κάμψη του τουριστικού ρεύματος Ρώσων επισκεπτών στα δημοφιλή θέρετρα της χώρας μας, όπως η Ρόδος, η Κρήτη και η Χαλκιδική.

Παρά τις πρόσφατες δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Γεωργίας, Νικολάι Φιοντόροφ περί χαλάρωσης του εμπάργκο για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα που άνοιξε ένα παράθυρο αισιοδοξίας, εντούτοις οι ελληνικές εξαγωγές υποχώρησαν κατά 12% το 2014 ή κατά 49 εκατ. ευρώ και περιορίστηκαν στα 357 εκατ. ευρώ, ενώ στα προϊόντα που εμπίπτουν στο εμπάργκο μειώθηκαν κατά 38,5%, και έφθασαν στα 77 εκατ. ευρώ από 125 εκατ. ευρώ το 2013.

Από αυτά το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκαν τα λαβράκια, οι εξαγωγές των οποίων υποχώρησαν κατά 81,5%, τα μανταρίνια (-81,5%), τα ακτινίδια (-60,6%), τα αγγούρια (-51,3%) και τα βερίκοκα (-37,1%).

Τεράστια είναι η ζημιά και για την ελληνική γουνοποιία, η οποία σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητήριου Καστοριάς και επικεφαλής του Ινστιτούτου Ελληνικής Γούνας έχει απώλειες εσόδων άνω του 60% λόγω της κάμψης των πωλήσεων στη Ρωσία.

«Πάνω από το 85% του εξαγωγικού εμπορίου γούνας της περιοχής μας κατευθύνεται στις αγορές της Ρωσίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που κι αυτά εξυπηρετούν Ρώσους πελάτες λιανικής.

Φαντάζεστε λοιπόν πώς έχει επηρεάσει το ρούβλι τις εξαγωγές της γούνας», αναφέρει ο κ. Καραταγλίδης.

Επιπτώσεις υπάρχουν και στις ελληνικές εταιρείες που διατηρούν παραγωγικές εγκαταστάσεις στη χώρα, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση της Coca-Cola HBC.

Η τελευταία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να σταματήσει την παραγωγή στο εργοστάσιό της στο Νίζνι Νόβγκοροντ, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί ως κέντρο διανομής και εφοδιασμού.

Ανησυχητικά μηνύματα

Αρνητικά είναι τα μηνύματα και από το «μέτωπο» των αφίξεων Ρώσων τουριστών, ο αριθμός των οποίων μειώνεται ανησυχητικά από το 2014 και έπειτα.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος, μιλώντας πρόσφατα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ προέβλεψε κάμψη 50% με 60% των Ρώσων επισκεπτών στη Χαλκιδική το διάστημα Μαίου-Ιουνίου με βάση τις προκρατήσεις, οι οποίες οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην υποτίμηση του ρώσικου νομίσματο που έριξε την αγοραστική δύναμη των Ρώσων αλλά και στην κακή ψυχολογία λόγω των πτωχεύσεων των ρωσικών πρακτορείων πέρυσι και των δυσκολιών επαναπατρισμού που αντιμετώπισαν.

«Κάποιοι θεωρούν ότι αν η ισοτιμία του ρουβλιού τονωθεί ελαφρώς, π.χ., αν φτάσει ξανά στα 60 ρούβλια/ευρώ, έναντι 65-70 ρουβλιών/ευρώ αυτή τη στιγμή, θα ανακάμψουν οι προκρατήσεις.

Προσωπικά θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο να συμβεί αυτό και ότι η μείωση θα φανεί εντονότερα το καλοκαίρι» επισημαίνει ο κ. Τάσιος και προσθέτει πως παρότι επιχειρηματίες του τουρισμού και tour operators προσπαθούν -με προσφορές- να οριστικοποιήσουν κάποια πακέτα (με τιμές διανυκτέρευσης ακόμη και 25-40 ευρώ/άτομο) δεν θα είναι εύκολο, δεδομένου ότι οι Ρώσοι τουρίστες μετακινούνται προς τη Βόρεια Ελλάδα κυρίως με πτήσεις τσάρτερ.

Η κάμψη στις αφίξεις από τη Ρωσία δεν επηρεάζει μόνο τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα -κυρίως πολυτελείς βίλες-, αλλά και πολλά άλλα επαγγέλματα.

Οι Ρώσοι θεωρούνται «ανοιχτοχέρηδες», και υπολογίζεται πως δαπανούν σημαντικά ποσά για φαγητό και διασκέδαση. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η δαπάνη τους για ενοικιάσεις αυτοκινήτων, και μάλιστα στην κατηγορία luxury. Μεγάλη δε είναι η κατά κεφαλή δαπάνη και για αγορές (ένδυση, υπόδηση, αναμνηστικά κ.λπ.).

Να σημειωθεί πως από το 2010 οι αφίξεις των Ρώσων τουριστών κινούνταν ανοδικά, και το 2013 ήρθαν στην Ελλάδα 1.352.901 Ρώσοι τουρίστες -54,7% περισσότεροι σε σχέση με το 2012-, παράλληλα οι τουριστικές εισπράξεις από τη Ρωσία ήταν της τάξης του 1,39 δισ. ευρώ. Ωστόσο, στο εννεάμηνο του 2014, οι αφίξεις από τη Ρωσία ήταν μειωμένες κατά 4% και διαμορφώθηκαν στο 1,16 εκατομμύρια τουρίστες, από 1,21 εκατομμύρια Ρώσους που είχαν επισκεφθεί την Ελλάδα το εννεάμηνο του 2013.

Εκροές κεφαλαίων - Σε τροχιά ύφεσης η Ρωσία

Η πτωτική πορεία της ρώσικης οικονομίας δεν φαίνεται να ανακόπτεται ούτε και φέτος. Οικονομικοί αναλυτές αναθεώρησαν ήδη επί τα χείρω τις προβλέψεις τους για τις επιδόσεις της Ρωσίας, εκτιμώντας πως το 2015 θα περιέλθει σε ύφεση, χωρίς να υπάρχουν προοπτικές ανάκαμψης πριν από το 2016-2017.

Η υποτίμηση του ρώσικου νομίσματος, η απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου και οι γεωπολιτικές εντάσεις καθιστούν δύσκολη την επάνοδο της Ρωσίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ τα πράγματα θα χειροτερέψουν εάν οι Δυτικοί προχωρήσουν σε νέο γύρο κυρώσεων, εξαιτίας της στάσης της στο ουκρανικό ζήτημα.

Η ρώσικη οικονομία βρίσκεται σε στασιμότητα ήδη από το 2014, με τον πληθωρισμό να εκτοξεύεται στο 11,4% και τις τιμές των τροφίμων να αυξάνονται ακόμη περισσότερο κατά 15,4%.

Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τελωνειακής Υπηρεσίας, το εξωτερικό εμπόριο της Ρωσικής Ομοσπονδίας σημείωσε πτώση κατά 7% και διαμορφώθηκε σε 782,9 δισ. δολάρια, ενώ οι ρωσικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 5,8% και περιορίστηκαν σε 496,9 δισ. δολάρια.

Τεράστιο πρόβλημα δημιουργούν οι τεράστιες εκροές κεφαλαίων από τη χώρα, οι οποίες κατά το 2014 ανήλθαν σε 151,5 δισ. δολ., παρά τις προσπάθειες της Κεντρικής Τράπεζας που δαπάνησε περί τα 80 δισ. δολάρια (περίπου 5% του ΑΕΠ) από τα συναλλαγματικά της αποθέματα για να στηρίξει το ρούβλι.

Να σημειωθεί τέλος ότι η μέση ετήσια συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλίου με το αμερικανικό δολάριο το 2014 ανήλθε στα 38 ρούβλια/δολ. ΗΠΑ (2013: 31,9 ρούβλια/δολ. ΗΠΑ) και με το ευρώ στα 50,5 ρούβλια/ευρώ (2013:42,4 ρούβλια/ευρώ).

 

Πηγή: imerisia.gr. / msn.com

 

Γιώργος Μανέττας / [email protected]  15 March, 2015 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα