Για σειρά θετικών εξελίξεων στην αγορά εργασίας κάνει λόγο το υπουργείο Εργασίας επικαλούμενο τα στοιχεία από την έρευνα ανθρώπινου δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, σχετικά με την ανεργία αλλά και με την πορεία των μισθών.
Σημαντική μείωση της ανεργίας
Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία έχει μειωθεί κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες από τη στιγμή που η ΝΔ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. (Από 17,2% όταν ηττήθηκε στις εκλογές του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ, στο 12,8% τον Ιανουάριο του 2022).
-Τον Ιανουάριο του 2022 είχαμε το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας από τον Ιούλιο του 2010 (12,8%) και τον χαμηλότερο αριθμό ανέργων από τον Μάρτιο του 2010 (587,1 χιλ.).
[ingr]
-Η μείωση της ανεργίας είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες και τους νέους, δύο πληθυσμιακές ομάδες που επλήγησαν ιδιαίτερα από την κρίση.
-Το τρίτο τρίμηνο του 2021 το ποσοστό απασχόλησης ανήλθε σε 63,3% (το υψηλότερο από το τρίτο τρίμηνο του 2010) ενώ ο αριθμός των απασχολούμενων ξεπέρασε τον Ιούνιο του 2021 το ψυχολογικό φράγμα των 4 εκατ. για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2011.
-Και όλα αυτά παρά την κρίση του κορωνοϊού και τις σχετικές αρνητικές προβλέψεις για την ανεργία. Αυτές οι θετικές εξελίξεις δεν ήταν τυχαίες. Έγιναν πραγματικότητα λόγω της φορολογικής, δημοσιονομικής, αδειοδοτικής, εργασιακής και ασφαλιστικής πολιτικής της κυβέρνησης που ενθάρρυνε τις επενδύσεις και δημιούργησε νέες δουλειές.
Αύξηση των μισθών
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η θετική αυτή εικόνα επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ που καταγράφει την μισθωτή απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα. Ειδικότερα την τετραετία 2018-2021 καταγράφεται:
• Αύξηση του μέσου μηνιαίου μισθού κατά 4,3% (από 1.072 σε 1.118 ευρώ)
• Μείωση των εργαζομένων που λαμβάνουν έως 700 ευρώ μηνιαίως κατά 9,8% και αύξηση αυτών που λαμβάνουν πάνω από 1200 ευρώ κατά 14,8%.
Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που υιοθέτησε η κυβέρνηση, σε συνδυασμό με της φορολογικές ελαφρύνσεις αύξησε το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων.
Ενδεικτικά:
• Για μηνιαίο μισθό 1.000 ευρώ το όφελος ανεβαίνει στα 3,2% (355 ευρώ ετησίως) ενώ για μηνιαίο μισθό 2.000 ευρώ φτάνει το 3,5% (691 ευρώ ετησίως).
• Για τους εργαζόμενους που λαμβάνουν το κατώτατο μισθό το σωρευτικό όφελος από τις ανωτέρω μεταρρυθμίσεις και την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% από 1.1/2022 κυμαίνεται από 3,97% έως 5,5%, ανάλογα με τις τριετίες που έχουν συμπληρώσει.
Η μελλοντική πολιτική της κυβέρνησης
Στο άμεσο μέλλον, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, η πολιτική της κυβέρνησης θα ευνοήσει ακόμα περισσότερο εργαζόμενους και άνεργους:
• Με τη νέα σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού από 1ης Μαΐου.
• Με τον πολλαπλασιασμό των προγραμμάτων για επιδότηση πρόσληψης ανέργων. Ήδη ο ρυθμός των σχετικών προγραμμάτων έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ και μόνο για το 2022 προβλέπεται η επιδότηση 86.000 θέσεων εργασίας από τον ΟΑΕΔ. Παράλληλα μάλιστα τρέχουν τα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας «πρώτο ένσημο» για τους νέους και κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για 50.000 επιχειρήσεις όταν προσλαμβάνουν ανέργους.
• Με την περαιτέρω μείωση της ανεργίας χάρη στην ανάπτυξη της οικονομίας, όπως προβλέπουν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί.
• Με την εισαγωγή (από τον Ιούνιο σταδιακά) της ψηφιακής κάρτας εργασίας που θα είναι εγγύηση για το σεβασμό του ωραρίου και των υπερωριών των εργαζομένων.
Δείτε επίσης
- Ο «χάρτης» της αγοράς ακινήτων: Πού διαμορφώνονται οι τιμές
- “Ασπίδα” από την πολιτεία στις αυξήσεις των ακτοπλοϊκών ναύλων – Οι προτάσεις του κλάδου
- Oι πληρωμές της εβδομάδας
- Ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb: Από την 1η Οκτωβρίου θα ισχύσουν οι νέες προδιαγραφές
- Εφάπαξ από τον e-ΕΦΚΑ και επιδόματα από τη ΔΥΠΑ: Ποιοι πάνε σήμερα στα ΑΤΜ
Σχετικά άρθρα
- ΕΛΣΤΑΤ-μισθοί 2023: Ισχυρές αυξήσεις στις κατασκευές - Πτώση σε καταλύματα και εστίαση
- Πόσο αυξάνονται οι μισθοί σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα το 2024
- Μισθοί: Ποιοι θα πάρουν διπλή αύξηση από το 2024
- Μισθοί: Πώς επιλέγουν δουλειά οι Έλληνες – Τα 2 βασικά κριτήρια
- Πώς διαμορφώνονται οι μισθοί σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα