Υποσχονται συντάξεις σε όλους τους αγροτες

mesaralive.gr  11 March, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Υποσχονται συντάξεις σε όλους τους αγροτες

Τη μείωση των προσαυξήσεων και των ποινών όσων αγροτών έχουν οφειλές προς τον ΟΓΑ (νυν ΕΦΚΑ), με αποτέλεσμα αν και πληρούν τα ηλικιακά κριτήρια, εντούτοις να μη μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, εξήγγειλε, μιλώντας στη Βουλή, ο υφυπουργός Εργασίας, κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος. Όπως είπε προωθείται σχετική ρύθμιση, ώστε ακόμη κι αν ένας ασφαλισμένος αγρότης έχει οφειλές, ανεξαρτήτως ύψους, να μπορεί να λάβει σύνταξη. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, για να βγεί ένας αγρότης σε σύνταξη, αν έχει οφειλές, από 4.000 ευρώ και πάνω, πρέπει πρώτα να εξοφλήσει καθ’ ολοκληρίαν αυτό το ποσό. Το ίδιο, όπως είπε, ο Αναστάσιος Πετρόπουλος, προωθεί το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας, να γίνει και για τους αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι έχουν το ανωτέρω όριο στα 20.000 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, ρυθμίσεις για τις συντάξεις χηρείας, τα χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία, αύξηση ορίου οφειλών για συνταξιοδότηση και επιτάχυνση της έκδοσης εκκρεμών συντάξεων, περιλαμβάνει η νέα δέσμη μέτρων που προανήγγειλε στη βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος.

Ειδικότερα, ο κ. Πετρόπουλος  μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της βουλή προανήγγειλε:

«- Την κατάργηση των προβλέψεων για αναστολή της καταβολής συντάξεων χηρείας με ηλικιακό κριτήριο τα 55 έτη (όπως ισχύει αν ο δικαιούχος δεν έχει συμπληρώσει το 55ο έτος κατά τον χρόνο θανάτου του συζύγου, τότε, λαμβάνει τη σύνταξη για μία τριετία, διακόπτεται και επαναχορηγείται μετά το 67ο έτος της ηλικίας του). 
Παράλληλα για όσους είναι άνω των 55 ετών, ή βρίσκονται σε χηρεία για τρία έτη, θα υπάρξουν ειδικά προγράμματα απασχόλησης από τον ΟΑΕΔ.
– Τη νομοθετική πρωτοβουλία εντός των επόμενων ημερών για τη ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις, με επανυπολογισμό της οφειλής.
– Την αύξηση του ισχύοντος ορίου της οφειλής προς τα ασφαλιστικά ταμεία ώστε οι οφειλέτες να μπορούν να συνταξιοδοτηθούν.

«Στους αγρότες είχατε βάλει στις 4.000 ευρώ το όριο και μάλιστα, να εξοφληθεί όλο. Αν δεν εξοφληθεί, όλο σύνταξη δεν έπαιρνε ο αγρότης», είπε ο κ. Πετρόπουλος και συνέχισε: «Εμείς θα μειώσουμε τις επιβαρύνσεις από τις προσαυξήσεις και τα βάρη που έχουν. Δεν θα δώσουμε σύνταξη όταν εξοφληθεί πρώτα το ποσό. Θα αρχίσουμε να δίνουμε σύνταξη, εξαρχής κατανεμημένη μέχρι του ύψους αυτού το οποίο εσείς είχατε θέσει και είχατε ψηφίσει. Εκείνο που εμείς θα κάνουμε είναι να μπορεί να παίρνει σύνταξη ο αγρότης και από το υπόλοιπο να πληρώνει την οφειλή.Το ίδιο θα γίνει και για τους αυτοαπασχολούμενους που έχουν το όριο οφειλής των 20.000 ευρώ και για τους επιστήμονες μέχρι το περιθώριο των 15.000 ευρώ».
– Την ενίσχυση του προσωπικού των ασφαλιστικών ταμείων, μέσω ΟΑΕΔ και, στη συνέχεια, μέσω ΑΣΕΠ για την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων.»

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στην Επιτροπή ο κ. Πετρόπουλος, με τον νόμο Κατρούγκαλου, 620.000 δικαιούχοι  είδαν αύξηση της τάξεως του 10%- 33% κατά περίπτωση στις συντάξεις τους.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο κ. Πετρόπουλος οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα καταβάλλουν 1,7 δισ. ευρώ λιγότερες εισφορές μέχρι το 2020… από τη  στιγμή της ενεργοποίησης, βέβαια, του νόμου Κατρούγκαλου.

Ο υφυπουργός Εργασίας είπε επίσης πως ο ΕΦΚΑ έχει πλεόνασμα 250 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Πετρόπουλος χαρακτήρισε «εγκληματικό» το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για την κοινωνική ασφάλιση.  Απαντώντας στην αντιπολίτευση αναφορικά με την καθυστέρηση έκδοσης των συντάξεων σημείωσε ότι  «δικαίως αγανακτούν οι πολίτες».

Από την πλευρά τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης τόνισαν εκ νέου ότι το πλασματικό, όπως το χαρακτήρισαν, πλεόνασμα του ΕΦΚΑ προέκυψε από τις υπερβολικές εισφορές, την περικοπή συντάξεων και τη μη καταβολή των εκκρεμών συντάξεων.

Οι τόνοι στην αρμόδια επιτροπή ανέβηκαν όταν Γιάννης Κουτσούκος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη εγκάλεσε τον τον κ. Πετρόπουλο για την πρόσφατη δήλωσή του σχετικά με την κατάσταση της χώρας προ ΣΥΡΙΖΑ, ότι «άνθρωποι έτρωγαν από τα σκουπίδια, όμως, ούτε σήμερα τρώνε με «χρυσά» κουτάλια». «Σε αυτή τη χώρα και αυτοκτονίες υπάρχουν και χάνονται ζωές από μαγκάλια που ανάβουν κάποιοι για να ζεσταθούν. Αφήστε, λοιπόν, τις επικοινωνιακές και ψευδείς δηλώσεις», είπε ο κ. Κουτσούκος στον κ. Πετρόπουλο.

 

mesaralive.gr  11 March, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα