Υποκλοπές: Αλλαγή σελίδας ο στόχος της κυβέρνησης-Για ομολογία ενόχης κάνουν λόγο στο ΣΥΡΙΖΑ
«Με την παρουσία του και τα όσα είπε, το ζήτημα έκλεισε όσον αφορά τον πρωθυπουργό», σημείωναν στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη. Πλέον, το Μέγαρο Μαξίμου στρέφει την προσοχή του στη ΔΕΘ και τα όσα θα εξαγγείλει εκεί ο πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να μεταφέρει την ατζέντα στην οικονομία και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των επιπτώσεών της.
Τι λένε στη ΝΔ για τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή
Μετά την ολοκλήρωση μιας δύσκολης κοινοβουλευτικής διαδικασίας τα στελέχη της γαλάζιας παράταξης εξέφραζαν ικανοποίηση για την εξέλιξή της, δεδομένων των συνθηκών. Μπορεί να είχαν απέναντί τους σύσσωμη την αντιπολίτευση και να δέχθηκαν σφυροκόπημα για μια υπόθεση που η κυβέρνηση έχει παραδεχτεί ότι έγιναν λάθος χειρισμοί, ωστόσο «τα πράγματα θα μπορούσαν να εξελιχθούν πολύ χειρότερα», όπως σημειώνουν κοινοβουλευτικές πηγές. Το γεγονός ότι η αντιπολίτευση δεν προσκόμισε τίποτα καινούργιο στον δημόσιο διάλογο για το θέμα και αναλώθηκε στην ίδια επιχειρηματολογία και τις αόριστες κατηγορίες, όπως δηλώνουν, δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί περαιτέρω φθορά, όπως εκτιμούν στο γαλάζιο στρατόπεδο.
Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε θεσμικά και έδωσε τον τόνο στον οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Θα συνεχιστούν, δηλαδή, όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες που έχουν ανακοινωθεί -Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και εξεταστική επιτροπή- με τη διαμάχη να μεταφέρεται εντός των θεσμικών διαδικασιών που προβλέπονται. «Εκεί τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ θα συνδράμουν για να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες στην λειτουργία της ΕΥΠ που έχουν επισημανθεί», όπως λένε συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη. «Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη δουλειά της που είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων της κοινωνίας και εκεί θα κριθεί η πολιτική μάχη», συμπληρώνουν.
Το «καπέλωμα» του Ανδρουλάκη από τον Τσίπρα
Στα θετικά που προσμετρούν από τη χθεσινή διαδικασία είναι η συσπείρωση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, που απέδειξε ότι η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να δημιουργήσει ρήγμα έπεσε στο κενό. Επίσης, εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός ανέδειξε το «καπέλωμα» του κ. Ανδρουλάκη από τον κ. Τσίπρα που επιχειρεί να εμφανιστεί ως εκπρόσωπος της Κεντροαριστεράς και να εκμεταλλευθεί την συγκυρία, εκμεταλλευόμενος την απουσία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη Βουλή. Ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να αντιστρέψει προς όφελός του το κοινό μέτωπο της αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνησή του για το θέμα των παρακολουθήσεων, ταυτίζοντας τα δύο κόμματα και επιχειρώντας να επανασυνδεθεί με κεντρώους ψηφοφόρους, προειδοποιώντας ότι «ψηφίζοντας Ανδρουλάκη θα προκύψει Τσίπρας».
Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει εκ νέου η Βουλή για να συζητήσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ενώ η σύγκρουση θα μεταφερθεί στη συνέχεια στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και, μόλις συγκροτηθεί, στην εξεταστική επιτροπή, με τις συνεδριάσεις να πραγματοποιούνται, όπως όλα δείχνουν, μετά τα εγκαίνια της ΔΕΘ.
ΣΥΡΙΖΑ: Ομολογία ενοχής απο την κυβέρνηση Μητσοτάκη
Στον ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν χαρακτηριστικά πως «ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι αυτός που έδινε τις εντολές παρακολούθησης, είναι ο εγκέφαλος του παρακρατικού και καθεστωτικού κυκλώματος» και έκαναν λόγο για απόλυτη πολιτική και κοινοβουλευτική απομόνωσή του.
Αυτό που έλεγαν στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα είναι πως ο κ. Μητσοτάκης δεν απάντησε ούτε σε ένα από τα κρίσιμα και αυτονόητα ερωτήματα που έθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τα οποία επανέλαβε σύσσωμη η αντιπολίτευση.
Δεν είπε ποιοι ήταν οι δήθεν εθνικοί λόγοι για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη.
Δεν είπε κουβέντα για την παρακολούθηση του Θανάση Κουκάκη την περίοδο που ερευνούσε οικονομικά και τραπεζικά σκάνδαλα καθώς και το «ξέπλυμά» τους με νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης του αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας.
Όχι μόνο δεν διέψευσε τις πληροφορίες για παρακολουθήσεις και άλλων βουλευτών, ευρωβουλευτών και δημοσιογράφων (εμφανές ότι φοβάται νέες αποκαλύψεις), αλλά τις επιβεβαίωσε επαναλαμβάνοντας την αποστροφή του νέου διοικητή.
Αντιθέτως, όπως σημείωναν από την Κουμουνδούρου, «αρκέστηκε σε μια γελοία προσπάθεια συμψηφισμών και διάχυσης ευθυνών, ότι δήθεν οι παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων είναι κανονικότητα και πάντα συνέβαιναν».
Ταυτόχρονα προσπάθησε, όπως λένε, να πείσει πως ο ίδιος «πήρε από την πρώτη μέρα την ΕΥΠ στην ευθύνη του, άλλαξε τον νόμο για να διορίσει τον εκλεκτό του, αλλά δεν έχει ιδέα ποιους παρακολουθεί».
Δείτε επίσης
- Mpox: Συναγερμός στον ΕΟΔΥ: Καταγράφηκαν 18 επιβεβαιωμένα κρούσματα
- Oι πληρωμές της εβδομάδας
- Kαιρός: “Λευκά Χριστούγεννα” προ των πυλών
- Χειμερινές εκπτώσεις: Πότε κάνουν πρεμιέρα και πόσο θα διαρκέσουν
- Τροχαία ατυχήματα: Μια κορυφή για την Κρήτη που...προβληματίζει
Σχετικά άρθρα
- Τσίπρας: Ο πρωθυπουργός των υποκλοπών οφείλει να παραιτηθεί
- Βουλή: Διασταυρώνουν τα ξίφη τους με φόντο τις υποκλοπές
- Υποκλοπές: Η γραμμή άμυνας της κυβέρνησης απέναντι στην εκστρατεία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ
- Ν. Ανδρουλάκης: Επιβεβαιώνεται η θεσμική εκτροπή
- Κυβερνηση: Το “αγκάθι” των υποκλοπών και τα σενάρια για εκλογές