
Αλλάζουν τα πάντα στον τρόπο που θα καταβάλλονται τα ενοίκια από τον Ιανουάριο του 2026, καθώς η διαδικασία θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά μέσω τραπεζικού συστήματος. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής σε αυτό το κομμάτι των οικονομικών συναλλαγών, η οποία έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, εξαιτίας της συναίνεσης που παρατηρείται ανάμεσα στα δύο συμβαλλόμενα μέρη.
Είναι γνωστές οι συμφωνίες που γίνονται σε προφορικό επίπεδο ανάμεσα σε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, όπου σε πολλές περιπτώσεις το δηλωθέν ποσό στην εφορία από το ενοίκιο είναι πολύ πιο μικρό σε σχέση με αυτό που καταβάλλεται τελικά, ενώ υπάρχουν και οι περιπτώσεις που κάποιοι ιδιοκτήτες απαιτούν τα χρήματα από το μίσθωμά τους να μην κατατίθενται σε κάποιο τραπεζικό λογαριασμό, αλλά να δίνονται στο “χέρι” και μετρητά.
Το οικονομικό επιτελείο προειδοποιεί τόσο τους ιδιοκτήτες ακινήτων όσο και τους ενοικιαστές να συμμορφωθούν με το νέο μέτρο, καθώς θα στερηθούν τα προνόμια που προβλέπονται στην περίπτωση εκείνη που τηρούνται όλα όσα προβλέπει ο νόμος, όπως για παράδειγμα η επιστροφή ενός ενοικίου, το φοιτητικό επίδομα που προσφέρεται προς τους σπουδαστές ως μία σημαντική οικονομική ανάσα, αλλά και η έκπτωση 5% στη φορολογία των ακινήτων που προβλέπεται για λόγους απόσβεσης.
Η ηλεκτρονική πληρωμή αποτελεί πλέον βασική προϋπόθεση για κάθε ενίσχυση ή έκπτωση, ενώ προβλέπεται αναλυτικός έλεγχος από την ΑΑΔΕ, σχετικά με την καταβολή και των 12 μηνιαίων δόσεων αποκλειστικά μέσω τραπέζης.
ΠΟΜΙΔΑ: Τιμωρητική η λογική του μέτρου
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων κάνει λόγο για ρύθμιση-τιμωρία και καταγγέλλει ότι η υποχρεωτική πληρωμή ενοικίων μέσω του τραπεζικού συστήματος δημιουργεί κίνδυνο να μην μπορούν οι ιδιοκτήτες να λάβουν τη νόμιμη έκπτωση 5% σε περίπτωση ασυνέπειας των ενοικιαστών.
Όπως επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ, «είναι παράλογο την κύρωση για την τυχόν ασυνέπεια των ενοικιαστών να καταβάλλουν τραπεζικά και έγκαιρα όλα τα ενοίκια, αντί για τους ενοικιαστές να την υφίστανται οι ιδιοκτήτες, στην πλειοψηφία των οποίων θα επιβληθεί ένα έμμεσο φορολογικό “χαράτσι” 5% επί των ενοικίων, ενώ θα δώσει νέες προφάσεις και προσχήματα σε όσους ενοικιαστές καθυστερούν συστηματικά τις καταβολές των υποχρεώσεών τους».
Σε αυτό το πλαίσιο, η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει, μεταξύ άλλων, την απάλειψη της αυτόματης ποινής απώλειας της έκπτωσης φόρου όταν η ευθύνη βαρύνει τον ενοικιαστή και όχι τον ιδιοκτήτη, αλλά και την κατοχύρωση του δικαιώματος του εκμισθωτή να καταγγέλλει τη μίσθωση σε περίπτωση που ο ενοικιαστής αρνείται να τηρήσει την υποχρέωση τραπεζικής πληρωμής.
Παραδείγματα
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων παραθέτει αναλυτικά παραδείγματα:
1ο παράδειγμα: Ο μισθωτής αρνείται κατηγορηματικά να καταβάλλει τραπεζικά τα μισθώματα, είτε διότι δεν πληροί το περιουσιακό ή εισοδηματικό κριτήριο της επιστροφής ενοικίου, είτε διότι το μίσθωμα υπερβαίνει το όριο των 800 ευρώ και συνεπώς δε δικαιούται επιστροφή ενοικίου, οπότε δεν τον ενδιαφέρει το θέμα, είτε διότι δε θέλει να φαίνονται οι κινήσεις του στο τραπεζικό σύστημα κ.λπ.
Ο ιδιοκτήτης, όμως, δε θα έχει κανένα άμεσο και πρακτικό τρόπο να τον υποχρεώσει σε τραπεζική καταβολή τους, είτε το προβλέπει ο νέος νόμος είτε ακόμη και το μισθωτήριο συμφωνητικό.
Αποτέλεσμα: Ο ιδιοκτήτης δε θα μπορεί να εισπράξει τα ενοίκια, αλλά αν τελικά τα δεχθεί γιατί τα έχει ανάγκη, θα τιμωρηθεί κιόλας και με την απώλεια- “χαράτσι” του -5%.
2ο παράδειγμα: Ο μισθωτής καταβάλλει τραπεζικά τα μισθώματα αλλά πάντοτε με καθυστέρηση 1-2 μηνών. Δηλαδή καταβάλλει π.χ. τα μισθώματα Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου κατά τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του επόμενου έτους. Το σύστημα, “βλέποντας” μόνο τα μισθώματα 10 μηνών, θα θεωρεί ότι ο ιδιοκτήτης εισέπραξε τα υπόλοιπα δύο μισθώματα “στο χέρι” και θα τον τιμωρήσει με απώλεια - “χαράτσι” - της έκπτωσης του -5%.
Οι κόφτες για ιδιοκτήτες, ενοικιαστές, επιχειρήσεις
Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, ισχύουν τα ακόλουθα:
Ιδιοκτήτες
Οι φορολογούμενοι που ενοικιάζουν ακίνητα και λαμβάνουν μισθώματα “στο χέρι” θα χάσουν την έκπτωση 5% στο ακαθάριστο εισόδημα από ενοίκια, η οποία υπολογίζεται αυτόματα χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών. Υπενθυμίζεται ότι σε φόρο εισοδήματος δεν υπάγεται το 100% του εισοδήματος από ενοίκια, αλλά το 95%, καθώς για κάθε ιδιοκτήτη εκμισθούμενου ακινήτου η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει αυτόματη έκπτωση ποσοστού 5% ως δαπάνη επισκευής και συντήρησης του ακινήτου.
Για παράδειγμα ένας φορολογούμενος που θα εισπράττει το 2026 12.000 ευρώ ετησίως από ενοίκια σε μετρητά, αντί μέσω τραπέζης θα φορολογηθεί για το σύνολο του εισοδήματος των 12.000 ευρώ και όχι για ποσό 11.400 ευρώ. καθώς δεν θα εφαρμοστεί η έκπτωση 5% στο εισόδημα από το ενοίκιο που θα έχει εισπράξει.
Ενοικιαστές
Οι ενοικιαστές που δε θα πληρώνουν το ενοίκιο για την κύρια και τη φοιτητική κατοικία μέσω τραπεζών, θα χάσουν τον προσεχή Νοέμβριο την επιστροφή ενός ενοικίου, ακόμη κι αν πληρούν τα εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια.
Για παράδειγμα, ενοικιαστής κύριας κατοικίας που καταβάλλει 800 ευρώ τον μήνα, αν πληρώνει το ενοίκιο με μετρητά, θα χάσει την επιδότηση, όπως και επίδομα στέγασης εάν δικαιούται.
Επιχειρήσεις
Από το 2026, το ενοίκιο που δεν έχει καταβληθεί ηλεκτρονικά από ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα δεν αποτελεί εκπιπτόμενη επιχειρηματική δαπάνη.
Αυτό σημαίνει ότι επιχείρηση που πληρώνει 800 ευρώ ενοίκιο μηνιαίως, αν δεν το κάνει μέσω τράπεζας χάνει 9.600 ευρώ εκπιπτόμενων εξόδων από τα ακαθάριστα έσοδά της και αυτομάτως αυξάνει τη φορολογική της επιβάρυνση.
Τα στοιχεία Υποψίες για “όργιο” φοροδιαφυγής
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, τα ετήσια εισοδήματα από ενοίκια αγγίζουν τα 8,5 δισ. ευρώ, ωστόσο μεγάλο μέρος δηλώνεται ως χαμηλό:
- Έως 5.000 ευρώ δηλώνουν 1.248.445 ιδιοκτήτες (2 δισ. ευρώ συνολικά).
- Από 5.001 έως 10.000 ευρώ: 285.771 δηλώσεις (περίπου 2 δισ.).
- Από 10.001 έως 20.000 ευρώ: 157.780 δηλώσεις (2,15 δισ.).
- Από 20.001 έως 50.000 ευρώ: 57.658 δηλώσεις (1,65 δισ.).
- Πάνω από 50.000 ευρώ δηλώνουν μόλις 8.401 άτομα (678 εκατ. ευρώ).
Αξιοσημείωτο είναι ότι το 95% των εισοδημάτων από ενοίκια φορολογείται κανονικά, ενώ προβλέπεται έκπτωση 5% για δαπάνες συντήρησης και επισκευής χωρίς την απαίτηση προσκόμισης αποδείξεων.
Δείτε επίσης
- Φιλόδοξο σχέδιο προϋπολογισμού της ΕΕ για 2028-2034: Διχάζει την Ευρώπη η πρόταση της φον ντερ Λάιεν
- Επαγγελματικά ταμεία: Έρχονται φορολογικές ελαφρύνσεις και μέτρα ενίσχυσης
- ΔΥΠΑ: Ποια επιδόματα πληρώνονται έως τη Παρασκευή
- Ρευματοκλοπές: Μπαράζ ελέγχων σε όλη την Ελλάδα – Ποιοι κινδυνεύουν με υψηλά πρόστιμα
- Δασμοί Τραμπ: Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές – Ποια προϊόντα θα επηρεασθούν