Να κάτι που όλοι συμφωνούμε: Ο ύπνος είναι δυσεύρετος στις μέρες μας. Ενώ οι υποχρεώσεις καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να μας κρατήσουν ξάγρυπνους και τη νύχτα.
Εάν υποφέρετε από αϋπνία, υπάρχουν πολλά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να επανέλθετε και να βρείτε και πάλι τον ύπνο σας. Μερικές από τις πιο αποτελεσματικές συμβουλές, περιλαμβάνουν:
Ξυπνήστε την ίδια ώρα
Εάν συνηθίζετε να κοιμάστε περισσότερο τα Σαββατοκύριακα, ίσως να θέλετε να «κόψετε» αυτήν την συνήθεια, μιας και μπορεί να αποσυντονίζει τον ύπνο σας.
Αντ’αυτού δοκιμάστε να πηγαίνετε για ύπνο κάθε βράδυ την ίδια ώρα και να ξυπνάτε κάθε πρωί την ίδια ώρα για να «εκπαιδεύσετε» το σώμα σας να ξυπνά και να κοιμάται με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Αποφύγετε καφεΐνη και αλκοόλ
Επειδή οι επιδράσεις της καφεΐνης μπορεί να διαρκέσουν για πολλές ώρες είναι καλό να την αποφεύγετε από το απόγευμα και έπειτα για να μην επηρεάσει τον ύπνο σας.
Σημαντικά αυξημένος ο κίνδυνος σοβαρής αρρυθμίας για 1 στους 3
Μπορεί όχι μόνο να προκαλέσει δυσκολία στην έναρξη του ύπνου, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει συχνές αφυπνίσεις. Από την άλλη και το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε συχνές αφυπνίσεις και έναν μη ξεκούραστο ύπνο συνολικά.
Μην κοιμάστε μέσα στην μέρα
Αν και ο μεσημεριανός ύπνος φαίνεται ιδανικός για να «κερδίσετε» τις χαμένες ώρες, δεν λειτουργεί πάντα υπέρ σας, μιας και μπορεί τελικά να διαταράξει τον βραδινό.
Είναι σημαντικό να δημιουργήσετε και να διατηρήσετε ένα τακτικό μοτίβο ύπνου και να εκπαιδεύσετε το σώμα να συσχετίζει τον ύπνο με ενδείξεις όπως το σκοτάδι.
Ο καλός ύπνος «θέλει» γυμναστική
Η τακτική άσκηση μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου. Ωστόσο, η άσκηση αμέσως πριν τον ύπνο μπορεί να έχει διεγερτική επίδραση στο σώμα για αυτό είναι καλύτερο να την αποφεύγετε.
Προσπαθήστε να τελειώνετε τις προπονήσεις σας τουλάχιστον τρεις ώρες πριν την ώρα ύπνου για να έχετε χρόνο να χαλαρώσετε και αποβάλλετε την ένταση.
Εάν δυσκολεύεστε συχνά να αποκοιμηθείτε, παρατηρήστε ποιες δραστηριότητες κάνετε όσο είστε ξαπλωμένοι ή κάθεστε στο κρεβάτι σας. Μήπως δουλεύετε, απαντάτε σε emails, μελετάτε ή παρακολουθείτε τηλεόραση;
Εάν ναι ίσως έχει έρθει η στιγμή να κάνετε αυτές τις δραστηριότητες σε άλλο δωμάτιο, μας και μπορούν να σας κρατούν σε εγρήγορση, δυσχεραίνοντας τελικά τον ύπνο σας.
Φάτε νωρίς βραδινό
Εάν θέλετε να κοιμηθείτε εύκολα και δίχως ενοχλήσεις καλό είναι να αποφεύγετε να τρώτε αργά το βραδινό σας ή κάποιο σνακ, μιας και το πεπτικό σας σύστημα μπορεί να σας κρατήσει ξύπνιους.
Εάν αντιμετωπίζετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή καούρα, τότε είναι ακόμη πιο σημαντικό να μην κοιμάστε με βαρύ στομάχι, καθώς αυτό μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά σας.
Προετοιμάστε (και) το δωμάτιό σας
Εκτός από το σώμα και η κρεβατοκάμαρά σας χρειάζεται μικρές αλλαγές για να καταφέρετε να αποκοιμηθείτε πιο εύκολα. Η θερμοκρασία, ο φωτισμός και ο θόρυβος είναι όλοι παράγοντες που πρέπει να ελέγξετε για να κοιμηθείτε καλύτερα.
Το κρεβάτι σας θα πρέπει να είναι άνετο και δροσερό, το σκοτάδι και η ησυχία θα πρέπει να κυριαρχούν ενώ εάν μαζί σας στο δωμάτιο είναι και το κατοικίδιό σας σκεφτείτε να μετακινήσετε το κρεβατάκι του κάπου αλλού, εάν τείνει να κάνει θόρυβο τη νύχτα.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Εθισμένα τα μικρά παιδιά στο τάμπλετ: To πρόβλημα και η αντιμετώπιση ειδικά το καλοκαίρι
- Ύπνος: Τι επιπτώσεις έχουν οι ξάγρυπνες νύχτες στην υγεία μας;
- Πώς θα προστατευθούμε από λοιμώξεις και στρεπτόκοκκο μέσα στις γιορτές
- Τέσσερις «χρυσές» συμβουλές για να ζήσετε μέχρι τα 100
- Οι τροφές που καταπολεμούν την αϋπνία