Η μεσογειακή διατροφή συνιστάται από γιατρούς και επιστήμονες καθώς είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ελαιόλαδο, λιπαρά ψάρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και όσπρια, τροφές που, όπως έχει αποδειχθεί, ωφελούν σημαντικά την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της υγείας του εγκεφάλου. Αλλά πρόσφατα, Ισραηλινοί ερευνητές, οι οποίοι παρακολούθησαν περισσότερα από 250 παχύσαρκα άτομα που ακολούθησαν μια πιο «πράσινη» εκδοχή της μεσογειακής διατροφής, αποκάλυψαν ότι, το εν λόγω διατροφικό πλάνο, ήταν αποτελεσματικό για τη μείωση των υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα και τον έλεγχο του μεταβολισμού. Το γεγονός αυτό, πρόσφερε «νευροπροστατευτικά οφέλη» και βελτίωσε τα ενδεικτικά σημάδια γήρανσης του εγκεφάλου στις σαρώσεις που πραγματοποιήθηκαν.
«Τα ευρήματα δείχνουν ότι η διατήρηση ενός υγιούς βάρους και η κατανάλωση λιγότερων επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μείωση της διαδικασίας νευροεκφυλισμού», δήλωσαν οι ερευνητές,
«Πράσινη» μεσογειακή διατροφή και υγεία- Η έρευνα
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ben-Gurion, μελέτησαν 284 εθελοντές, οι οποίοι ήταν κυρίως άνδρες ηλικίας, κατά μέσο όρο, 51 ετών. Από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να ακολουθήσουν μια «πράσινη» μεσογειακή διατροφή για 18 μήνες, η οποία περιελάμβανε κατανάλωση 28 γραμμαρίων καρυδιών ημερησίως, τρία έως τέσσερα φλιτζάνια πράσινο τσάι και ένα «πράσινο» smoothie.
Οι γυναίκες κλήθηκαν να καταναλώνουν όχι περισσότερες από 1.200 έως 1.400 θερμίδες την ημέρα, ενώ οι άνδρες από 1.500 έως 1.800.
Οι μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου έλαβαν χώρα στην αρχή και στο τέλος της δοκιμής για τον υπολογισμό της «ηλικίας του εγκεφάλου» (πόσο χρονών εμφανίζεται ο εγκέφαλος στις σαρώσεις, ανεξάρτητα από τη βιολογική ηλικία).
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν προγράμματα δωρεάν συμμετοχής στο γυμναστήριο και εκπαιδευτικές συνεδρίες που ενθαρρύνουν την μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα.
Πραγματοποιήθηκαν επίσης μετρήσεις του σωματικού βάρους, της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων λιπιδίων στο αίμα των συμμετεχόντων.
Τα ευρήματα για την υγεία του εγκεφάλου
Τα ευρήματα έδειξαν ότι όσοι ακολουθούσαν την «πράσινη» μεσογειακή διατροφή είχαν περισσότερες πιθανότητες να δουν βελτίωση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους (58,33%), υποδηλώνοντας ότι όσοι ανήκαν στην «πράσινη» ομάδα είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μεταβολικές παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2.
Μιλώντας στο περιοδικό The American Journal of Clinical Nutrition, οι ερευνητές είπαν επίσης ότι οι άνθρωποι που ακολουθούσαν την «πράσινη» διατροφή είχαν επιπλέον τις πιο σημαντικές βελτιώσεις στις μετρήσεις γήρανσης του εγκεφάλου, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας μεγαλώνοντας.
«Η αυξημένη κατανάλωση πράσινου τσαγιού και πράσινων ροφημάτων συνδέθηκε με μεγαλύτερες βελτιώσεις στην υγεία του εγκεφάλου, ειδικά σε συμμετέχοντες που κατανάλωναν το smoothie τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα και έπιναν πράσινο τσάι καθημερινά», υπογράμμισαν οι επιστήμονες.
«Αυτό θα μπορούσε να αποδοθεί εν μέρει στην υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, μια ομάδα φυτικών ενώσεων με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που υπάρχουν σε φυτικές πηγές τροφίμων», πρόσθεσαν.
Και κάποιοι περιορισμοί
Οι ερευνητές, ωστόσο, αναγνώρισαν ότι η έρευνα είχε «ορισμένους περιορισμούς», συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης δεδομένων για την εκπαιδευτική ή γνωστική κατάσταση των εθελοντών πριν από την έναρξη της μελέτης. Το υψηλό ποσοστό των ανδρών συμμετεχόντων μπορεί επίσης να «περιορίσει τη γενίκευση των ευρημάτων μας στον γυναικείο πληθυσμό».
Δείτε επίσης
- Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία: Σήμερα η πρεμιέρα-Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς
- Παχυσαρκία: Μια νόσος που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα - Οι κίνδυνοι και η θεραπεία
- Υγεία: Πρόκήρυξη θέσεων για τα Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα
- Λίγο ελαιόλαδο την ημέρα “διώχνει” την άνοια
- Η πολύωρη καθιστική ζωή μπορεί να βλάψει την υγεία της καρδιάς
Σχετικά άρθρα
- Παγκρήτιο συλλαλητήριο για την υγεία στις 6 Νοεμβρίου
- Υγεία: Τι πρέπει να ελέγξουμε τον Σεπτέμβριο
- Αυτά είναι τα 70 βασικά στοιχεία που χρειάζεστε για να απολαύσετε τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής
- Μεσογειακή διατροφή: Ποιοι παράγοντες που επηρεάζουν τη διατροφική μας συμπεριφορά
- Μεσογειακή διατροφή: Ακολουθήστε το εβδομαδιαίο πλάνο του Χάρβαρντ