Tυμπάκι: Eντοπισμός λαθρομεταναστών μέσω...Drone

veteranos.gr  26 September, 2024 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Tυμπάκι: Eντοπισμός λαθρομεταναστών μέσω...Drone

Χθες το βράδυ, drone της Ελληνικής Ακτοφυλακής, αναγνωρισμένο ως UC-02, πραγματοποίησε εκτεταμένη αποστολή παρακολούθησης της παράνομης λαθρομετανάστευσης, περιπολώντας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Το drone τύπου IAI Heron απογειώθηκε από το νησί της Κρήτης και επιτηρούσε τα ύδατα μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην περιοχή νότια της Κρήτης και προς τη βόρεια αφρικανική ακτή, επιχειρώντας κατά μήκος των άκρων του Ελληνικού FIR.

Το αεροσκάφος, με αφετηρία το αεροδρόμιο Τυμπακίου, ακολούθησε μια καλά καθορισμένη διαδρομή, που χαρακτηρίζεται από ευθείες τροχιές και κινήσεις ζιγκ-ζαγκ, υποδεικνύοντας μια στοχευμένη δραστηριότητα περιπολίας.

Αυτή η επιχείρηση, μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της ροής παράνομων λαθρομεταναστών που διασχίζουν τη Μεσόγειο, κατέστη δυνατή μέσω της χρήσης προηγμένων τεχνολογιών όπως το drone IAI Heron.

 

Αυτό το αεροσκάφος είναι γνωστό για τις ικανότητες επιτήρησης μεγάλης εμβέλειας και την εκτεταμένη αντοχή πτήσης, καθιστώντας το ιδιαίτερα κατάλληλο για αποστολές θαλάσσιας παρακολούθησης και ελέγχου των συνόρων.

Η περιοχή που παρακολουθείται είναι κρίσιμης σημασίας, καθώς αντιπροσωπεύει ένα από τα κύρια σημεία διέλευσης σκαφών που αναχωρούν από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής και κατευθύνονται προς την Ευρώπη. Οι καιρικές συνθήκες και η γεωγραφική διάταξη της περιοχής συχνά διευκολύνουν τις παράνομες διελεύσεις, θέτοντας σημαντικούς κινδύνους για τη ζωή των λαθρομεταναστών.

Μέσα από επιχειρήσεις όπως αυτή, το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα στοχεύει στην πρόληψη τραγωδιών στη θάλασσα και στη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τους διεθνείς νόμους για τον έλεγχο των συνόρων.

Η αποστολή UC-02 αντιπροσωπεύει μόνο μία από τις πολλές συντονισμένες ενέργειες μεταξύ της Ελλάδας και άλλων ευρωπαϊκών κρατών για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, η οποία παραμένει ένα από τα πιο επείγοντα και πολύπλοκα ζητήματα στην περιοχή της Μεσογείου.

 

veteranos.gr  26 September, 2024 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα