Τυμπάκι: Εκδικάζεται η υπόθεση των επεισοδιών σε τοπικό συσκευαστήριο
Η υπόθεση των σοβαρότατων επεισοδίων που είχαν σημειωθεί τον Αύγουστο του 2020, έξω από μεγάλο συσκευαστήριο σταφυλιών του Τυμπακίου, ανάμεσα σε ντόπιους και Πακιστανούς εργάτες και είχαν «πυροδοτήσει» ντόμινο αντιδράσεων και αναταραχές στη Μεσσαρά, αναμένεται να εκδικαστεί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου στις 2 Μαΐου.
Οι κατηγορούμενοι συνολικά είναι 24. Πρόκειται για δύο ντόπιους, 50 και 56 ετών αντίστοιχα, και 22 νεαρούς Πακιστανούς εργαζόμενους στο συσκευαστήριο. Οι δύο Κρητικοί αντιμετωπίζουν την κατηγορία της συμπλοκής, παράλληλα όμως φέρονται και ως παθόντες αφού ξυλοκοπήθηκαν άγρια από εξαγριωμένους αλλοδαπούς και χρειάστηκε να νοσηλευτούν.
Σε ό,τι αφορά στους Πακιστανούς, οι κατηγορίες είναι: βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη (κακούργημα), συμπλοκή, διατάραξη κοινής ειρήνης, φθορά ξένης ιδιοκτησίας υπό τη μορφή της βλάβης, παράνομη είσοδος στη χώρα, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.
Ήταν μία φοβερή συμπλοκή (στιγμιότυπα της οποίας έχουν καταγραφεί σε κάμερες ασφαλείας) στη διάρκεια της οποίας θα μπορούσε να είχε χυθεί πολύ αίμα και να έχουν πέσει…κορμιά. Είχε περάσει αρκετή ώρα μέχρι να καταφθάσουν ενισχύσεις και οι πρώτοι αστυνομικοί που μετέβησαν στον τόπο ήταν μετρημένοι απέναντι σε έναν ανεξέλεγκτο όχλο, «οπλισμένο» με καδρόνια και βέργες, σκεπάρνια και σφυριά.
Από τη μία, η ομάδα των Ελλήνων, περίπου 30 στον αριθμό. Είχαν συγκεντρωθεί έξω από το συσκευαστήριο για να διαμαρτυρηθούν για τα όσα είχαν συμβεί την προηγούμενη ημέρα. Κάποιοι, με βάση τα όσα αναφέρονται στη δικογραφία, φορούσαν κουκούλες, είχαν καλύψει τα χαρακτηριστικά τους και κρατούσαν ξύλα και μεταλλικές ράβδους. Οι συγκεντρωμένοι προπηλάκιζαν τους αλλοδαπούς εργάτες ενώ ορισμένοι εξ αυτών εκτόξευαν αντικείμενα στο χώρο του συσκευαστηρίου.
Από την άλλη, η πολυπληθής ομάδα των Πακιστανών εργαζομένων του συσκευαστηρίου. Όχι όλοι οι εργάτες αλλά περισσότεροι από 200 Πακιστανοί βγήκαν από το συσκευαστήριο και κρατώντας ξύλα, μεταλλικούς σωλήνες, σκεπάρνια και σφυριά ξεχύθηκαν και κυνήγησαν τους διαμαρτυρόμενους Έλληνες.
Ακολούθησαν ασύλληπτες σκηνές βιαιοπραγιών στις εξωτερικές εγκαταστάσεις της επιχείρησης αλλά και στα γύρω χωράφια. Η εκτεταμένη συμπλοκή διακόπηκε όταν κατέφθασαν αστυνομικές δυνάμεις και επενέβησαν οπότε διασκορπίστηκαν προς διάφορες κατευθύνσεις. Από τον τόπο της συμπλοκής αστυνομικοί μάζεψαν δεκάδες κοντάρια.
Ντόπιοι υποστηρίζουν ότι το βραδάκι της 29ης Αυγούστου μετέβησαν έξω από το συγκεκριμένο συσκευαστήριο, το οποίο απασχολεί εκατοντάδες Πακιστανούς εργάτες, για να διαμαρτυρηθούν για όσα είχαν συμβεί την προηγούμενη μέρα. Αυτό που αναφέρεται στη δικογραφία αλλά και στο παραπεμπτικό βούλευμα είναι ότι την προηγούμενη ημέρα, δηλαδή στις 28 του μηνός, είχαν προηγηθεί άλλα επεισόδια μεταξύ ντόπιων και Πακιστανών. Ειδικότερα αναφέρεται ότι Πακιστανοί εργάτες είχαν παρενοχλήσει δύο νεαρές Ελληνίδες εργαζόμενες μέσα στο χώρο του συσκευαστηρίου.
Η συμπεριφορά αυτή δεν έμεινε αναπάντητη από κάποιους ντόπιους που ξεσηκώθηκαν και ζήτησαν το λόγο. Αναφέρεται ότι ομάδα Πακιστανών επιτέθηκε φραστικά και καταδίωξε 51χρονο κρητικό, ο οποίος φέρεται τελικά να τραυμάτισε με μαχαίρι από 24χρονο Πακιστανό, στην προσπάθειά του να ξεφύγει.
Πάντως, σε αντίθεση με τα όσα υποστηρίζουν οι Έλληνες που μετέβησαν την ημέρα εκείνη έξω από το συσκευαστήριο για να διαμαρτυρηθούν, όπως λένε, ειρηνικά, για τα όσα είχαν προηγηθεί, διαφορετική είναι η διάσταση που δίνεται μέσα από καταθέσεις ατόμων του συσκευαστηρίου.
Έλληνας εργαζόμενος υποστηρίζει ότι κάποιοι από τους ντόπιους που κατέφθασαν στην επιχείρηση κρατούσαν κατσούνες, ενώ άλλοι είχαν καλύψει τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους. Ακόμα, ο ιδιοκτήτης περιγράφει ότι ενώ ήταν στο χώρο εργασίας, αντιλήφθηκε διέλευση μεγάλου αριθμού οχημάτων.
Μάλιστα κάποιοι επέβαιναν στις καρότσες και κρατούσαν καδρόνια. «Εγώ αμέσως πήγα έξω να δω τι συμβαίνει και τότε τα άτομα μου είπαν ότι είχαν σκοπό να επιτεθούν στους Πακιστανούς ως αντίποινα περιστατικού-διαπληκτισμού που έλαβε χώρα την προηγούμενη ημέρα μεταξύ αυτών και ενός ημεδαπού». Όσο μιλούσε με τους ντόπιους, αντιλήφθηκε ότι οι Πακιστανοί εργάτες είχαν αρχίσει να οργανώνονται. Έκοβαν παλέτες για να χρησιμοποιήσουν τα ξύλα ως καδρόνια. «Προσπάθησα να τους αποτρέψω χωρίς να το καταφέρω. Κατάφερα όμως να τους καθυστερήσω για να έρθουν ενισχύσεις της Αστυνομίας».
Ως υποκινητής-καθοδηγητής των Πακιστανών φέρεται 34χρονος Πακιστανός, ο οποίος καταγράφεται και σε βίντεο να έχει ανέβει πάνω σε παλέτες, να μιλάει στο χώρο του συσκευαστηρίου, να κουνάει τα χέρια του λίγο πριν εξέλθουν και ακολουθήσουν οι συμπλοκές.
Τα επεισόδια της 29ης Αυγούστου προκάλεσαν αναβρασμό στην περιοχή της Μεσαράς. Κάποιοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τις συγκυρίες και ύψωσαν παντιέρα εθνικοφροσύνης και πατριωτισμού, με χαρακτηριστικά φανατισμού, ισοπέδωσης και οργανωμένων επιθέσεων τύπου πογκρόμ.
Αρκετοί αλλοδαποί που διέμεναν στην περιοχή του Τυμπακίου αναγκάστηκαν να τα μαζέψουν και να φύγουν σε μία νύχτα, φοβούμενοι αντίποινα. Μετακινήθηκαν σε άλλες περιοχές της Κρήτης (π.χ Ιεράπετρα) ή έφυγαν εκτός νησιού.
Στον αντίποδα, υπήρξαν επιχειρηματίες και παραγωγοί που έκρυβαν τους δικούς τους εργάτες για να τους προστατεύσουν, ενώ σε περιπτώσεις προσαγωγής, έφθασαν στο σημείο να βάλουν ακόμα και πολιτικό μέσο για να αφεθούν ελεύθεροι οι εργάτες τους και να μην καταστραφούν.
Δείτε επίσης
- Π.Σ Τυμπακίου: ;Oλα έτοιμα γοια το 2ο “South Santa Run”!
- Στα δικαστήρια διευθύντρια σχολείου από τη Μεσαρά που την “ξήλωσαν” για την αξιολόγηση
- Συντονίζονται οι δήμαρχοι για τον Νότιο Οδικό Άξονα που θα συνδέει νέο αεροδρόμιο – Αγία Γαλήνη
- «Στα γιορτινά» ο Ζαρός με τη διπλή φωταγώγηση των Χριστουγεννιάτικων δέντρων
- Επιτέλους νίκη για τον ΑΟΤ-Tα αποτελέσματα (hl)