ΤΥΜΠΑΚΙ – ΑΠΟ ΤΗ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Σε κλίμα συγκίνησης και με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες, το Σάββατο 05 Μαΐου, στην αίθουσα ΚΑΣΤΕΛΛΑΚΗ του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, η εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσε η Πολιτεία Τυμπακίου με θέμα «ΤΥΜΠΑΚΙ –ΑΠΟ ΤΗ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πλήθος κόσμου μεταξύ των οποίων : ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σωκράτης Βαρδάκης και κ. Νίκος Ηγουμενίδης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ο βουλευτής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ κ. Σπύρος Δανέλλης, ο πολιτευτής της ΝΔ κ. Μάξιμος Σενετάκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ηρακλείου κ. Γρηγόρης Πασπάτης, ο αντιδήμαρχος κ. Πέτρος Ινιωτάκης, ο εντεταλμένος σύμβουλος Παιδείας της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου κ. Λάμπρος Καμπουράκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων κ. Γεώργιος Επιτροπάκης, εκπρόσωποι των Γιατρών του Αιγαίου κ. Ιεραπετρίτης Γιάννης και η κα. Αλεξάνδρα Καλογεράκη. Επίσης, ο κ. Αντώνης Μανιαδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος των ΜΙΝΩΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ, οι Τυμπακιανές Πρωταθλήτριες κα. Κέλλυ Κυδωνάκη και κα. Μαρινέλα Πεδιαδιτάκη καθώς και οι πρόεδροι του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου και του Αγροτοβιομηχανικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου.
Ο πρώτος ομιλητής της εκδήλωσης, κ. Εμμανουήλ Γ. Χαλκιαδάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, με τίτλο: «Το Τυμπάκι και ο Ρόμελ κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», προέβαλλε όλα τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα εκείνης της περιόδου, την ολική καταστροφή που υπέστη το Τυμπάκι το Φλεβάρη του 1942 και το ρόλο του Ρόμελ κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η δεύτερη ομιλήτρια της εκδήλωσης, η κα. Ευλαβία-Μαρία Φασομυτάκη, με τίτλο ομιλίας «Το Τυμπάκι – από την οικονομική καταστροφή την περίοδο της Κατοχής σε πρότυπο περιφερειακής ανάπτυξης», τόνισε ότι ο λαός του Τυμπακίου με την εργατικότητά του κατάφερε να δημιουργήσει το ακατόρθωτο, να κατακτήσει το 1978 την κορυφή της Ελλάδας σε κατά κεφαλήν εισόδημα!
Το βίντεο με ιστορικές μαρτυρίες που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της βραδιάς ήταν μία επιμέλεια και ευγενική προσφορά των κ. Κωνσταντίνου Κολυμπιανάκη και κ. Αλέξανδρου Χριστόπουλου. Κατά τη διάρκεια της προβολής, το αίσθημα της συγκίνησης ήταν διάχυτο καθώς με περιεκτικό και συνοπτικό τρόπο αποτυπώθηκαν ο πόνος, η ολοκληρωτική ισοπέδωση, ο ξεριζωμός και η ιστορία των θυμάτων των ναρκοπεδίων που δημιουργήθηκαν από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής.
Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά οι κ.κ. Μύρος Νιοτάκης (λαούτο) και Μανόλης Σταυρουλάκης (μαντολίνο).
«Το Τυμπάκι με την ολοσχερή καταστροφή του, την καταναγκαστική εργασία στην οποία υποβλήθηκαν οι κάτοικοί του, τα μαρτύρια τα οποία υπέφεραν, την Αντίστασή τους στον κατακτητή, αποτέλεσε σύμβολο Αντίστασης και Αγώνα. Σύμβολο εθνικό, ευρωπαϊκό και οικουμενικό».
Μανώλης Γλέζος
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Επιμελητήριο Ηρακλείου για την ευγενική παραχώρηση της αίθουσας ΚΑΣΤΕΛΛΑΚΗ.
Επίσης, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για τις ευγενικές χορηγίες τους κάτωθι:
Φούρνος ΓΡΙΝΙΑΡΑΚΗΣ
Φούρνος ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ
Φούρνος ΣΑΡΑΝΤΟΥΛΑΚΗΣ
Ξηροί Καρποί ΒΙΔΑΚΗΣ
Αναψυκτικά ΕΣΠΕΡΙΣ
Κρασιά ΠΡΙΑΜΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΑΚΗΣ
Από το Γραφείο Τύπου
της «Πολιτείας Τυμπακίου»
Τυμπάκι, 6 Μαΐου 2018
Δείτε επίσης
- Καράτε:“Xρυσό” ποδαρικό για την Κέλλυ στο 2025
- Έτσι θα γίνει ο αρχαιολογικός χώρος της Φαιστού -Οι παρεμβάσεις του ΥΠΠΟ
- Τυμπακι: Με λαμπρότητα ο καθαγιασμός των υδάτων
- Το προγραμμα του καθαγιασμού των υδάτων στους Δήμους Φαιστού και Γόρτυνας
- Γ’ ΕΘνική: Μεγάλο διπλό για τον ΑΟΤ-Τα αποτελέσματα
Σχετικά άρθρα
- Το Τυμπάκι γίνεται παγκόσμιος κόμβος στις τηλεπικοινωνίες
- Πολιτεία Τυμπακίου: Εκδήλωση μνήμης υπο τους ήχους της χορωδίας ενηλίκων “Μaestro”
- ΤΥΜΠΑΚΙ (1941-1944) Στοιχεία από το Χρονικό μιας Μαρτυρικής Πόλης (Μέρος Β’)
- Στη Βουλή η στέγη των σχολείων στο Τυμπάκι
- Εορτή της Αγίας Αικατερίνης σήμερα- γιορτή και στον ομώνυμο ναό στο Τυμπάκι