Τσιόδρας: Πώς θα γίνει η επιστροφή στην κανονικότητα
Σε σταθεροποίηση της κατάστασης της πανδημίας αναμένεται να οδηγήσει τελικά η μετάλλαξη Ομικρον, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν μέχρι στιγμής στα χέρια τους οι επιστήμονες, κάτι που υποστήριξε και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Δύο χρόνια πανδημίας Covid-19: Προκλήσεις και διδάγματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις».
Μάλιστα, ο καθηγητής είπε ότι προβλέπει σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα, ενώ θα υπάρξει συνέχιση της επιτήρησης του κορονοϊού για την ενδημική του παρουσία. Ο κ.Τσιόδρας ξεκαθάρισε ότι δε βρισκόμαστε στο τέλος της ιστορίας του κορονοϊού «αλλά ίσως είμαστε στο τέλος αυτού που ονομάζουμε επείγουσα φάση».
Η μετάβαση σε κανονικότητα
Έτσι, όπως είπε ο καθηγητής, η κάθε χώρα πρέπει να βρει το δικό της κατάλληλο μονοπάτι για τη μετάβαση στην κανονικότητα, βασιζόμενη στα επιδημιολογικά δεδομένα και στη δημογραφία της. Ειδικά για την Ευρώπη, ανέφερε ότι το πλάνο ελευθερίας είναι η επόμενη προτεραιότητα.
«Οι καθηγητές από την Οξφόρδη λένε να μην ξεγελιόμαστε, διότι η Όμικρον θα μας αγγίξει όλους, άρα αυτό με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ίσως είναι η επιστροφή μας σε μία σταθερότητα, σε μία αλλαγή τρόπου σκέψης αλλά και σωστή αντιμετώπιση με όλα τα όπλα της επιστήμης» τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στη χώρα μας, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι παρότι ο αριθμός των κρουσμάτων φαίνεται μεγάλος, δεν είναι αντίστοιχος και ο αριθμός θανάτων και αυτό οφείλεται στο ότι η Όμικρον οδηγεί σε πιο ήπια νόσο, ενώ παράλληλα αυξάνεται και η εμβολιαστική κάλυψη.
Ο ίδιος εκτιμά ότι μέσα στους επόμενους μήνες και σίγουρα το επόμενο έτος, η επιτήρηση θα αφορά περισσότερο τις νοσηλείες, τη σοβαρή αναπνευστική νόσο, τις νοσηλείες σε ΜΕΘ, τον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων. Δηλαδή ότι θα πάψουμε να καταμετράμε τα κρούσματα.
*Η ομιλία του Σωτήρη Τσιόδρα ξεκινά στο 1:02 του βίντεο
Τα στοιχεία για την Ελλάδα
Επικαλούμενος στοιχεία από την Ελλάδα, ο καθηγητής ανέφερε ότι η προστασία από σοβαρή νόσηση και θάνατο ανεβαίνει περίπου στο 100% με τις τρεις δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊό. Στη χώρα μας, πρόσθεσε, είχαμε την πρόληψη περίπου 20.000 θανάτων στον ελληνικό πληθυσμό.
Αναφορικά με τη χρησιμότητα ενός νέου εμβολίου που θα στοχεύει τη μετάλλαξη Όμικρον, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι τα δεδομένα από πειραματόζωα, δείχνουν ότι οι τρεις δόσεις με το υπάρχον εμβόλιο, ίσως είναι καλύτερες από ένα ειδικό εμβόλιο για την Όμικρον.
Επίσης, δεν παρέλειψε να μιλήσει για την τεράστια επίδραση της πανδημίας στην πνευματική υγεία του πληθυσμού, με 53 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως με μείζονα κατάθλιψη και 76 εκατ. περιπτώσεις αγχώδους διαταραχής.
Δείτε επίσης
- Π.Σ Τυμπακίου: Έρχεται το 2ο “South Santa Run”!
- Nations League Playoffs: Ο δρόμος για την άνοδο περνάει απ’ τη...Σκωτία!
- Αυθεντικό πεϊνιρλί με χωριάτικο λουκάνικο και κασέρι
- Πλήρης ανατροπή για το ελαιόλαδο – Κατρακυλά η τιμή… μειωμένη και η παραγωγή
- Προϋπολογισμός 2025: Οι αλλαγές μέσα από 16 ερωταπαντήσεις
Σχετικά άρθρα
- “Εξαιρετικά ασφαλή και αποδοτικά τα εμβόλια κατά της covid-19 σύμφωνα με ελληνική μελέτη”
- Τσιόδρας: Τα σενάρια για την πανδημία στην Ελλάδα και το τέταρτο κύμα
- 10 κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα και ένας νέος θάνατος
- 31 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα και 99 οι νεκροί
- 52 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα