Τσαβούσογλου: «Θα εμποδίσουμε δραστηριότητες εντός της “υφαλοκρηπίδας” της Τουρκίας»

  12 December, 2019 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Τσαβούσογλου: «Θα εμποδίσουμε δραστηριότητες εντός της “υφαλοκρηπίδας” της Τουρκίας»

Νέες απειλές εξαπέλυσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαμηνύοντας ότι η Τουρκία θα εμποδίσει δραστηριότητες εντός της «υφαλοκρηπίδας» της.

«Ουδείς μπορεί να προβαίνει σε δραστηριότητες εντός της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας χωρίς προηγούμενη άδειά μας. Σε περίπτωση που αυτό γίνει, θα το εμποδίσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο ΥΠ ΕΞ της Τουρκίας, σε χάρτες της οποίας εμφανίζεται μέρος της κυπριακής ΑΟΖ, και μάλιστα αδειοδοτημένα τεμάχια σε διεθνείς εταιρείες, να εμπίπτει εντός της «υφαλοκρηπίδας» της Άγκυρας.

Ο Τσαβούσογλου χαρακτήρισε λάθος από μέρους της Ελλάδας την καταγγελία της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή σε διεθνή δικαστήρια. Και υποστήριξε και πάλι ότι η Τουρκία μπορεί να διεξάγει σεισμικές και γεωτρητικές έρευνες στη βάση του Διεθνούς Δικαίου στις θαλάσσιες ζώνες που καθορίστηκαν με το μνημόνιο αυτό.

Αναφερόμενος στην πιθανότητα να επιβάλουν οι ΗΠΑ κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά των S-400 από τη Ρωσία ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Άγκυρα εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει ως αντίποινα την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ για τους Αμερικανούς. «Θα σκεφτούμε το χειρότερο σενάριο και θα αποφασίσουμε. Αν οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας, τότε το ζήτημα των βάσεων του Ιντιρλίκ και του Κιουρετσίκ μπορεί να μπει στην ατζέντα», δήλωσε.

Και πρόσθεσε ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν θα υποστηρίξει το σχέδιο του ΝΑΤΟ για προστασία των χωρών της Βαλτικής και της Πολωνίας από τη ρωσική επιθετικότητα μέχρις ότου η Συμμαχία υιοθετήσει ένα σχέδιο για την προστασία της Τουρκίας από την «τρομοκρατική» απειλή (εννοεί τους Κούρδους).

 

  12 December, 2019 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ