Τροποποίηση των δασικών χαρτών στην Κρήτη-Η διαδικασία για αγροτική χρήση

neakriti.gr  27 February, 2022 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Τροποποίηση των δασικών χαρτών στην Κρήτη-Η διαδικασία για αγροτική χρήση

Τροποποιήθηκαν οι αναρτημένοι/κυρωμένοι δασικοί χάρτες Περιφερειακών Ενοτήτων Ηρακλείου και Λασιθίου, λόγω ενσωμάτωσης διορθώσεων πρόδηλων σφαλμάτων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, Διευθύνσεις Δασών Ηρακλείου και Λασιθίου. Με αυτόν τον τρόπο, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση γνωστοποιεί και στις τοπικές και περιφερειακές Αρχές αλλά και στους δημότες πως οι κυρωμένοι πλέον δασικοί χάρτες έχουν αλλάξει.

Πιο συγκεκριμένα, οι νέοι δασικοί χάρτες είναι διαθέσιμοι προς αναζήτηση στον ειδικό διαδικτυακό τόπο ανάρτησης δασικών χαρτών και υποβολής αντιρρήσεων της ιστοσελίδας του ΝΠΔΔ “Ελληνικό Κτηματολόγιο”:.

Οι αντιρρήσεις κατά του δασικού χάρτη και οι αιτήσεις διόρθωσης πρόδηλων σφαλμάτων υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην ειδική εφαρμογή της ανωτέρω ιστοσελίδας, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις ανάρτησης (554/29-01-2021 - ΑΔΑ: ΨΟΨΘΟΡ1Θ-ΜΕΩ - και 346/29-1-2021 - ΑΔΑ: 6ΜΦΦΟΡ1Θ - 46Δ), όπως ισχύουν.

Οι αντιρρήσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνον στην αμφισβήτηση του χαρακτήρα ή της μορφής των εμφανιζόμενων στον δασικό χάρτη εκτάσεων.

Γενικές πληροφορίες για το περιεχόμενο των αναρτημένων δασικών χαρτών Ηρακλείου και Λασιθίου, καθώς και για τον τρόπο υποβολής των αντιρρήσεων παρέχονται στα Σημεία Υποστήριξης της Ανάρτησης Δασικού Χάρτη (ΣΥΑΔΧ) με έδρα τα γραφεία των Δ/νσεων Δασών, στην οδό Παναγίας Μαλεβή, Δασικό Φυτώριο Φοινικιάς στο Ηράκλειο, και στην οδό Ρούσου Καπετανάκη 8, στον Άγιο Νικόλαο, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες και καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου υποβολής αντιρρήσεων, στα τηλέφωνα: 2810/264.941, 2810/264.965 και 2810/264.940 (Δ.Δ. Ηρακλείου) και 28410/82.490 (Δ.Δ. Λασιθίου).

Επισημαίνεται ότι για την προσέλευση του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες ισχύουν περιοριστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, ενώ για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων συστήνεται η χρήση προγραμματισμένου ραντεβού.

Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αντιρρήσεων είναι η 30ή Μαρτίου 2022, ημέρα Τετάρτη. Για τους κατοικούντες ή διαμένοντες στην αλλοδαπή, καταληκτική ημερομηνία της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων είναι η 19η Απριλίου 2022, ημέρα Τρίτη.

Αναλυτική ενημέρωση για τους δασικούς χάρτες παρέχεται και στην ιστοσελίδα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης στη διεύθυνση: <https://www.apdkritis.gov.gr/el/υπηρεσιες- προς- τους- πολίτες/δασικοί- χάρτες>.

Προς παράταση

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Περιβάλλοντος προσανατολίζεται να δώσει επιπλέον χρόνο για την υποβολή αντιρρήσεων κατά των δασικών χαρτών και ταυτόχρονα να επιλύσει το πρόβλημα με αγροτικές εκτάσεις που αποτυπώθηκαν ως δάση. Παράλληλα, είναι έτοιμη κι αναμένεται να πάρει άμεσα τον δρόμο προς τη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για τους δασωμένους αγρούς, που αφορά συνολικά περισσότερα από 6.000.000 στρέμματα. Πρόκειται για πρώην αγροτικές εκτάσεις, οι οποίες έχουν αποτυπωθεί στους δασικούς χάρτες ως δάση. Πέρα από το θέμα της παράτασης των προθεσμιών, στο υπουργείο Περιβάλλοντος ετοιμάζουν ρύθμιση για τους δασωμένους αγρούς. Πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχολεί δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες σε ολόκληρη τη χώρα. Εκτιμάται ότι οι εκτάσεις που στους αναρτημένους δασικούς χάρτες εμφανίζονται ως ΑΔ, δηλαδή άλλης μορφής, κυρίως αγροτικής, σε αεροφωτογραφίες παλαιότερης λήψης και δάση ή δασικές στις αεροφωτογραφίες πρόσφατης λήψης και στις αυτοψίες ή στους κτηματικούς χάρτες, ξεπερνούν τα 6.000.000 στρέμματα.

Για την αντιμετώπιση του ζητήματος στο υπουργείο Περιβάλλοντος συστάθηκε πριν από αρκετούς μήνες ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή με τη συμμετοχή νομικών, δασολόγων και τεχνικών, προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση συμβατή με το Σύνταγμα της χώρας. Η επιτροπή έχει καταλήξει στις προτάσεις της και τις έχει καταθέσει στο υπουργείο, το οποίο βάζει αυτές τις ημέρες τις τελευταίες πινελιές. Οι σχετικές ρυθμίσεις αναμένεται να προωθηθούν άμεσα για ψήφιση στη Βουλή και στο ΥΠ.ΕΝ. εκτιμούν ότι θα είναι συνταγματικά θωρακισμένες, ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος, με δασικές ρυθμίσεις που κατέπεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

«Προωθείται άμεσα στη Βουλή νέα νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του προβλήματος που έχει ανακύψει με τους δασωμένους αγρούς και αφορά συνολικά περί τα 6.000.000 στρέμματα σε περιοχές της χώρας. Οι αγροτικές εκτάσεις που εγκαταλείφθηκαν και δασώθηκαν, με αποτέλεσμα να φαίνονται στις αεροφωτογραφίες του 1945 ως δασικές, θα μπορούν να εξαιρεθούν από τη δασική νομοθεσία και να αξιοποιηθούν για γεωργική χρήση και εκμετάλλευση», εξήγησε ο γενικός γραμματέας Δασών κ. Αραβώσης στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ.

Για κάθε ιδιοκτησία - Η αποδεικτική διαδικασία για αγροτική χρήση

Η αγροτική χρήση κάθε ιδιοκτησίας θα πρέπει να αποδεικνύεται από τις αεροφωτογραφίες του 1945 (ή, εφόσον αυτές δεν είναι ευκρινείς, με εκείνες του 1960). Για αυτές τις εκτάσεις που θα αποδεικνύεται η αγροτική χρήση στο παρελθόν, αλλά σήμερα καλύπτονται από δασική βλάστηση, θα μπορούν πλέον να αποχαρακτηρίζονται. Το πιθανότερο είναι να τεθεί ένα στρεμματικό όριο στην έκταση που θα μπορεί να αλλάξει χρήση σε ένα δάσος. Υπενθυμίζεται ότι ήδη νομοθετήθηκε και εκδόθηκαν εγκύκλιοι που ορίζουν ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας σε δάση, δασικές εκτάσεις και στις χορτολιβαδικές εκτάσεις, για τα οποία το Ελληνικό Δημόσιο δε διαθέτει τίτλους ιδιοκτησίας ή ανεπαρκή στοιχεία απόδειξης της κυριότητάς του, όπως πράξεις μίσθωσης παραχώρησης ή άλλης εκμετάλλευσης και λοιπά.

Προστασία δασών

Δίνοντας το στίγμα της επικείμενης ρύθμισης, ο γενικός γραμματέας Δασών υπογράμμισε πως αυτό που πρέπει να γίνει είναι να υπάρξει μια ισορροπία μεταξύ προστασίας περιβάλλοντος και προστασίας δασών και επίλυσης του ζητήματος των δασωμένων αγρών. Όπως είπε, θα πρέπει η Πολιτεία να μπορέσει στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας να βοηθήσει τους πολίτες σε σχέση με τις ιδιοκτησίες τους και να ξεκαθαρίσει ακριβώς τι είναι δάσος και τι δεν είναι, καθώς αυτή τη στιγμή ταλαιπωρούνται χιλιάδες άνθρωποι.

 

neakriti.gr  27 February, 2022 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα