Τροφές που βλάπτουν τα δόντια μας

mesaralive.gr  13 September, 2015 ΚΟΣΜΟΣ
Τροφές που βλάπτουν τα δόντια μας

Πολλές από τις τροφές που καταναλώνουμε είναι ιδιαίτερα καταστροφικές για τα δόντια, ιδιαίτερα εάν υπολείμματά τους μένουν επί ώρες πάνω τους.

Ο καθαρισμός των δοντιών μετά από κάθε γεύμα πρέπει να γίνει σε όλους συνήθεια καθώς αφορά άμεσα την πρόληψη δημιουργίας οξέων και οδοντικής πλάκας που καταστρέφουν τα δόντια.

Κάποιες από τις τροφές που τρώμε λειτουργούν και καθαριστικά για τα δόντια μας, όπως τα φυλλώδη λαχανικά, οι φράουλες, το νερό, άλλες όμως δεν είναι τόσο αθώες και επιτείνουν την καταστροφή των δοντιών μας.

 

Τροφές που καταστρέφουν τα δόντια

 

Ο χυμός του λεμονιού

Από όλα τα εσπεριδοειδή ο χυμός λεμονιού και το γκρέιπφρουτ είναι πολύ όξινα και μπορούν να διαβρώσουν το σμάλτο των δοντιών με την πολύ συχνή χρήση και την πάροδο του χρόνου. Το βούρτσισμα των δοντιών μας μετά την κατανάλωση χυμών των εσπεριδοειδών επιβάλλεται.

 

Τα αναψυκτικά

Κυρίως αναφέρεται η ζάχαρη των αναψυκτικών ως βλαπτική ουσία για τα δόντια, αλλά ακόμα πιο επικίνδυνα είναι τα οξέα που βρίσκονται στα ανθρακούχα αναψυκτικά, και συγκεκριμένα το κιτρικό και φωσφορικό οξύ, τα οποία μπορούν να διαβρώσουν το σμάλτο εάν καταναλώνονται πολύ συχνά και σε μεγάλες ποσότητες. Έτσι, τα διαιτητικά αναψυκτικά που δεν περιέχουν ζάχαρη αλλά και η σόδα δεν είναι αθώα για τα δόντια και μπορεί να προκαλέσουν φθορά του σμάλτου και τερηδόνα.

 

Τα ενεργειακά ποτά

Είναι επίσης όξινα και προξενούν φθορά στα δόντια μας. Κάποια από τα ενεργειακά ποτά που περιέχουν συμπλήρωμα ασβεστίου θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τη φθορά της αδαμαντίνης.

 

Ο καφές

Η βλάβη του καφέ στα δόντια είναι οι λεκέδες που μένουν μετά την κατανάλωσή του και μπορεί να είναι ιδιαίτερα επίμονοι και να μην αφαιρούνται ούτε μετά το βούρτσισμα όταν καταναλώνονται πολλοί καφέδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι λεκέδες του καφέ είναι πιο επίμονοι και από τους λεκέδες που προκαλεί το κάπνισμα.

 

Το κόκκινο κρασί

Περιέχει χρωματογόνες ουσίες που προκαλούν στίγματα οι λεκέδες στα δόντια. Αν και το κόκκινο είναι πιο έντονα βλαβερό για τα δόντια μας, ωστόσο και λευκό κρασί μπορεί να προκαλέσει κηλίδες. Και τα δυο είδη κρασιών με τα οξέα που περιέχουν, επιτρέπουν σε λεκέδες από τα τρόφιμα να διεισδύσουν πιο βαθιά στα δόντια.

 

Το μαύρο τσάι

Γενικό το τσάι ως ποτό αλλά ειδικά το μαύρο λεκιάζει τα δόντια περισσότερο από τον καφέ και το κάπνισμα, επειδή περιέχει τανίνες, όπως και το κόκκινο κρασί.

 

Οι καραμέλες

Ιδιαίτερα οι μαλακές καραμέλες αργούν να λιώσουν και αφήνουν μεγάλα υπολείμματα ζάχαρης στο στόμα. Θεωρούνται το πιο βλαπτικό από τα γλυκά για τα δόντια μας.

 

Τα τουρσιά

Για να παρασκευαστούν χρειάζονται οξέα και περιέχουν και συντηρητικά. Ο συνδυασμός αυτών των δύο είναι ιδιαίτερα καταστροφικός για το σμάλτο.

 

Μετά την κατανάλωση κάποιας ή κάποιων από τις παραπάνω τροφές, πρέπει να πλένουμε τα δόντια μας και γενικά καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τη συχνή κατανάλωσή τους.

 

Πηγή: sofokleousin.gr

 

Δείτε επίσης

    Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
mesaralive.gr  13 September, 2015 ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα