Τούρκος ναύαρχος: Η τουρκολιβυκή «συμφωνία» αφορά κοιτάσματα αξίας 30 τρισ. δολ.
Ποσότητες φυσικού αερίου αξίας 30 τρις. δολαρίων επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν «στα βόρεια της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Λιβύης» ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας, ναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί, επικαλούμενος έρευνες του Αμερικανικού Ινστιτούτου Γεωλογίας.
Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε ο ναύαρχος στην τουρκική «Haber 7», η συμφωνία που υπέγραψε τη Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2022, η προσωρινή κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με την Τουρκία περιλαμβάνει «τα πλουσιότερα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στον κόσμο».
Σύμφωνα με τον Γιαϊτζί τα τουρκικά πλοία μπορούν να ξεκινήσουν δραστηριότητες σεισμικής έρευνας μέσα σε λίγους μήνες και δικαιολόγησε τις αντιρρήσεις της Ελλάδας στη συμφωνία, καθώς σχεδιάζει «να καταπιεί μια περιοχή του μεγέθους τεσσάρων νησιών σαν την Κύπρο στη Μεσόγειο».
«Η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε μεγάλο πανικό λόγω των πρόσφατων υπογραφών. Επειδή σχεδιάζει να καταπιεί μια περιοχή στο μέγεθος τεσσάρων νησιών σαν την Κύπρο, στη Μεσόγειο, συμφωνώντας με τη Βουλή του Τομπρούκ υπό την επιρροή του Χάφταρ» τόνισε ο τούρκος ναύαρχος.
Ο Γιαϊτζί, που αποκαλείται «ο αρχιτέκτονας της θαλάσσιας συμφωνίας» μεταξύ Αγκυρας και Τρίπολης, αναφέρθηκε σε ιδιωτικές συναντήσεις που είχε στην Κωνσταντινούπολη με εκπροσώπους της Βουλής του Τομπρούκ (σ.σ.: εννοεί την εκλεγμένη Βουλή των Αντιπροσώπων, στη Λιβύη, η οποία αντιτάχθηκε στη συμφωνία), από το ανατολικό λιβυκό τμήμα, κατά τις οποίες τους ενημέρωσε για όλες τις λεπτομέρειες της συμφωνίας για την περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.
Αμφισβήτηση του χάρτη της Σεβίλλης
«Τους εξήγησα, μέσω χαρτών και δεδομένων, ότι είχαν αποκτήσει μια θαλάσσια περιοχή που δεν είναι μικρότερη από το μέγεθος τεσσάρων νησιών σαν την Κύπρο, ή 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, και είναι γνωστό πως αυτές οι θαλάσσιες περιοχές είναι πολύ πλούσιες σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο» ανέφερε ο τούρκος απόστρατος.
Θεώρησε ότι «η προσπάθεια εξαίρεσης αυτών των περιοχών από τη Λιβύη, σε συμφωνία με την Ελλάδα και η παραχώρηση τους στην Ελλάδα, ισοδυναμεί με πώληση της πατρίδας και προδοσία», επισημαίνοντας ότι η νέα συμφωνία επιτρέπει στον τουρκικό στόλο να δραστηριοποιηθεί και στην TPAO (Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου) να ξεκινήσει εργασίες γεώτρησης σε συγκεκριμένα κοιτάσματα υδρογονανθράκων μετά τη σεισμική έρευνα.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γιαϊτζί είπε: «Πρέπει να ξεκινήσουμε άμεσα δραστηριότητες σε αυτήν την περιοχή, καθώς δεν έχει διεξαχθεί μέχρι στιγμής σεισμική έρευνα», εκτιμώντας ότι αυτή η πρωτοβουλία θ’ αποτελέσει ένδειξη «του γεγονότος ότι δεν αναγνωρίζουμε τον χάρτη της Σεβίλλης στην ανατολική Μεσόγειο και ότι η συμφωνία οριοθέτησης της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας θα τεθεί σε εφαρμογή, εκτός της διεξαγωγής σεισμικών ερευνών στη θαλάσσια περιοχή μας».
Δείτε επίσης
- Tυμπάκι: Στις 2.000 οι υπογραφές για απόσχιση από τον Δήμο Φαιστού
- Π.Σ Τυμπακίου: ;Oλα έτοιμα γοια το 2ο “South Santa Run”!
- Στα δικαστήρια διευθύντρια σχολείου από τη Μεσαρά που την “ξήλωσαν” για την αξιολόγηση
- Συντονίζονται οι δήμαρχοι για τον Νότιο Οδικό Άξονα που θα συνδέει νέο αεροδρόμιο – Αγία Γαλήνη
- «Στα γιορτινά» ο Ζαρός με τη διπλή φωταγώγηση των Χριστουγεννιάτικων δέντρων