Τουρισμός: Αντικρουόμενα μηνύματα – Τα ρεκόρ και τα σύννεφα στον ορίζοντα

  16 August, 2024 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Τουρισμός: Αντικρουόμενα μηνύματα – Τα ρεκόρ και τα σύννεφα στον ορίζοντα

Νέες κορυφές είναι έτοιμος να κατακτήσει και φέτος ο ελληνικός τουρισμός αλλά πίσω από την φανταχτερή βιτρίνα κρύβονται και ορισμένοι… σκελετοί στην ντουλάπα. Τα μηνύματα από αφίξεις και εισπράξεις είναι θετικά.

Όμως η περιορισμένη αγοραστική δύναμη των τουριστών τους αναγκάζει να κόβουν μαχαίρι περιττά έξοδα με ξενοδοχεία και εστίαση να πληρώνουν το μάρμαρο, την ώρα που τα λειτουργικά κόστη σκαρφαλώνουν διαρκώς, σφίγγοντας τον κλοιό στην τουριστική βιομηχανία.

Μπροστά σε νέα ρεκόρ

Η Ελλάδα χτυπά νέα τουριστικά ρεκόρ, προσβλέποντας σε νέα υψηλά φέτος.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ταβάνι των 20,5 δισ. ευρώ άγγιξαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα οποία πιστοποιούν πως ο ελληνικός τουρισμός έθεσε ακόμα ψηλότερα τον πήχη το περασμένο έτος, σπάζοντας το ρεκόρ του 2019.

Πιο συγκεκριμένα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 20,459 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 12,7% πάνω από τα 18,151 δισ. ευρώ του 2019.

Φέτος, ο ελληνικός τουρισμός με σπασμένα φρένα οδεύει για +10% στα έσοδα (πέριξ δηλαδή των 22,5 εκατ. ευρώ) ενώ εκτιμήσεις θέλουν τις αφίξεις να αγγίζουν τα 35 εκατ. επισκέπτες (από 32 εκατ. το 2023).

Ο Αύγουστος του 90%

Στο πλαίσιο αυτό, πληρότητες της τάξης του 90 – 95% καταγράφουν Κρήτη, Δωδεκάνησα  και Χαλκιδική για τον Αύγουστο ενώ σε πιο χαμηλές ταχύτητες κινούνται Κυκλάδες (με Σαντορίνη, Μύκονο να χάνουν έδαφος πληρώνοντας και την αρνητική διαφήμιση), Πελοπόννησος, Επτάνησα και Πιερία.

Επέκταση σεζόν

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Airdata Tracker του ΙΝΣΕΤΕ, η άνοδος στις προγραμματισμένες θέσεις για διεθνείς πτήσεις προς την χώρα μας φτάνει το 8,2% σε σχέση με το 2023, με το 53% αυτή της ανόδου να αφορά στο τρίτο τρίμηνο του έτους. Θετικό είναι το γεγονός πως ο τουρισμός φαίνεται αργά αλλά σταθερά να κερδίζει το στοίχημα της επέκτασης της σεζόν με την εικόνα από τις προκρατήσεις για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο να επιτρέπει αισιοδοξία.

Σε γενικές γραμμές, όπως σημειώνουν τουριστικοί παράγοντες στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», η φετινή σεζόν χαρακτηρίζεται από… εγκράτεια στις δαπάνες των τουριστών.

Οι αυξήσεις στις τιμές δεν μεταφράζεται και σε αυξημένη κερδοφορία για τους ξενοδόχους, την στιγμή που λειτουργικά και μισθολογικά παίρνουν τον ανήφορο πιέζοντας ασφυκτικά σε πολλές περιπτώσεις τα οικονομικά μεγέθη. Την ίδια στιγμή πρόσθετος μοχλός πίεσης είναι και τα Airbnb.

Oι επιδόσεις των καταλυμάτων τα οποία διατίθενται με όρους βραχυχρόνιας μίσθωσης και προσελκύουν πλέον μεγάλο μερίδιο τουριστών ανταγωνίζονται σκληρά τα ξενοδοχεία.

Στο πλαίσιο αυτό, πτωτικά κινούνται Μύκονος (-12,1%) και Σαντορίνη (-7,2%) το δεύτερο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, καθότι τα καταλύματα και οι επιχειρήσεις εστίασης σε δύο από τα δημοφιλέστερα ελληνικά νησιά χάνουν λάδια με τους τζίρους να παίρνουν τον ανήφορο.

Ξοδεύουν λιγότερο

Με βάση στοιχεία της ΤτΕ, η μέση δαπάνη των τουριστών στην Ελλάδα τον Μάιο μειώθηκε κατά 12,2% ενώ σε επίπεδο πενταμήνου παρατηρήθηκε μειωμένη κατά 3,6% έναντι της περσινής χρονιάς. Η πτώση της μέσης δαπάνης αναπόφευκτα συνδέεται με ανατιμήσεις σε διαμονή κι εστίαση, οι οποίες γίνονται ακόμα πιο αισθητές στο πορτοφόλι των τουριστών.

Σαν τη Χαλκιδική… δεν έχει

Στα καταλύματα, η μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών το δεύτερο τρίμηνο 2024 σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο 2023 παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής (20,4%), με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Ανάλογη εικόνα και στην εστίαση καθώς η μεγαλύτερη αύξηση στον τζίρο δεύτερο τρίμηνο 2024 σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο 2023 καταγράφηκε στην Χαλκιδική (25,2%)

Σε αυτό το πλαίσιο, τα μηνύματα των κρατήσεων για τον Αύγουστο επιτρέπουν χαμόγελα αν και η πλήρης εικόνα θα ξεκαθαρίσει προς το τέλος του μήνα, εφόσον δεν υπάρξουν απρόβλεπτα γεγονότα που θα διαταράξουν τη βαριά βιομηχανία της χώρας.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής κατά τη φετινή σεζόν αναμένεται να κυμανθούν στα επίπεδα του 2023, με δυνατά χαρτιά για την περιοχή τα Βαλκάνια, χωρίς να λείπουν όμως και άλλες εθνικότητες. Οι Έλληνες, παραδοσιακά, αρχίζουν να πυκνώνουν από τα τέλη Ιουλίου με τον Αύγουστο να αποτελεί τον κατεξοχήν μήνα διακοπών.

Οι Ρουμάνοι, οι Βούλγαροι, οι Βορειομακεδόνες και οι Σέρβοι επιλέγουν τη Χαλκιδική για τις διακοπές τους ταξιδεύοντας οδικώς, ενώ όσον αφορά αεροπορικές αφίξεις κυριαρχούν οι Γερμανοί, οι Άγγλοι, οι Πολωνοί και Ολλανδοί (άνοδος 10%-12% σε ετήσια βάση).

Υψηλές πληρότητες αλλά και ιλιγγιώδης εκτίναξη κόστους

«Η φετινή χρονιά μοιάζει πολύ με την σεζόν του 2023, ξεκινήσαμε με πληρότητες 65% τον Μάιο, ανέβηκαν στο 75% τον Ιούνιο, τον Ιούλιο άγγιξαν το 80% και τον Αύγουστο κυμαίνονται στο 95%. Για κάποιες επιχειρήσεις ενδεχομένως οι επιδόσεις να υπολείπονται των περσινών» επισημαίνει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής.

Η πληρότητα για τον Σεπτέμβριο κινείται κοντά στο 65% με τάσεις ανόδου, σύμφωνα με τον κ. Τάσιο ενώ του Οκτωβρίου κοντά στο 50% με ανοδική τροχιά. «Τα καταλύματα έρχονται αντιμέτωπα με μεγάλη αύξηση λειτουργικού κόστους την ώρα που τα επιτόκια από 3% το 2019 έχουν εκτιναχθεί στο 7,5-9% φέτος», σημειώνει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Χαλκιδικής.

Εκτιμάται πως οι τιμές στα καταλύματα, συγκριτικά με πέρσι, είναι αυξημένες κατά 10% προκειμένου τα ξενοδοχεία να καλύψουν τα λειτουργικά κόστη που είναι αρκετά υψηλά, την ώρα που η εστίαση προσπαθεί με νύχια και με δόντια να περιορίσει τις αυξήσεις οι οποίες κινούνται πέριξ του 10%.

Οι κρατήσεις στο και πέντε

Σε κάθε περίπτωση, πολλές φορές οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής (last minute) στις οποίες οι ξενοδόχοι παραδοσιακά στηρίζονται, ειδικά μετά την πανδημία, κρίνουν το… σκορ που θα γράψει η τελική παρτίδα και το αν η σεζόν θα είναι κερδοφόρα ή ζημιογόνα.

Πηγή: ot.gr

 

  16 August, 2024 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα