Το... αθώο κουτσομπολιό κάνει καλό στις σχέσεις και την υγεία
Θετικό αντίκτυπο στη μακροζωία, την ψυχική μας υγεία και τις κοινωνικές μας σχέσεις έχει, σύμφωνα με δύο επιστημονικές έρευνες, το γνωστό σε όλους κουτσομπολιό.
Ο κοινωνικός σχολιασμός, σύμφωνα με τους ερευνητές, όταν γίνεται «σωστά», όταν δηλαδή είναι τέτοιος ώστε να προωθεί μια θετική κριτική, έχει πολλά οφέλη, που δεν είναι μόνο προσωπικά, αλλά επηρεάζουν όλο το κοινωνικό δίκτυο των ατόμων που συμμετέχουν.
Φυσικά, τονίζουν οι ειδικοί, όταν το κουτσομπολιό παίρνει αρνητική χροιά, τότε το αποτέλεσμα του σχολίου είναι ο αρνητικός σχολιαστής να απομονώνεται από το περιβάλλον.
Σύμφωνα με τον καθηγητή εξελικτικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Ρόμπιν Ντάνμπαρ, «το πιο σημαντικό πράγμα που θα αποτρέψει τον θάνατο κάποιου είναι το κοινωνικό δίκτυο το οποίο έχει αναπτύξει.
Το κοινωνικό σου δίκτυο έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ευτυχία σου και στην ευεξία σου».
Ο ίδιος τόνισε σε δηλώσεις του ύστερα από σχετικό συνέδριο ψυχολογίας που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία: «Το κουτσομπολιό είναι στην ουσία μια συζήτηση μεταξύ ανθρώπων για να συγχρονιστείς με τον κοινωνικό κόσμο στον οποίο ζεις.
Ετσι το κουτσομπολιό είναι αυτό που μας κάνει ανθρώπους».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η διαδικασία του κουτσομπολιού αυξάνει τα επίπεδα συγκεκριμένων ορμονών οι οποίες μειώνουν το άγχος.
Σύμφωνα με μια μελέτη την οποία παρουσίασε ο Ντάνμπαρ, οι μητέρες και τα μωρά έχουν λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν εάν συναντιούνται συχνά με φίλους και με την οικογένεια.
Οπως ανέφερε: «Οσο πιο συχνά είχαν επαφές με φίλους και οικογένεια, τόσο πιο αραιά νοσούσαν από κάποια ασθένεια».
Ανθρώπινοι δεσμοί
Επιπλέον οι δεσμοί που αναπτύσσονται μεταξύ ατόμων που ασκούν το «θετικό κουτσομπολιό» κάνει πιο εύκολη την επίλυση συγκρούσεων μελλοντικά.
Μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές, το κουτσομπολιό αναπτύχθηκε ως λειτουργία εντός των ανθρώπινων κοινωνιών μαζί με την ανάπτυξη της γλώσσας και ικανοποιούσε βασικές ανάγκες, μέσω της μετάδοσης χρήσιμων πληροφοριών για την εκάστοτε κοινότητα ανθρώπων. Οπως σημειώνει ο Ρόμπιν Ντάνμπαρ, το κουτσομπολιό «έλαβε αρνητική χροιά μόλις τον 18ο αιώνα μ.Χ.».
Το αρνητικό κουτσομπολιό, δηλαδή το τοξικό σχόλιο που θα κάνει κάποιος, έχει σοβαρό αντίκτυπο για τον ίδιο.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Ντάνμπαρ: «Οι άνθρωποι δεν έλκονται από κοινωνικά σχόλια που έχουν αρνητική χροιά.
Το κουτσομπολιό προσφέρει ένα επίπεδο εξουσίας, το οποίο όμως είναι εξαιρετικά σαθρό.
Εάν κάποιος αποκτήσει τη φήμη κάποιου που σχολιάζει συνεχώς αρνητικά, τότε αυτομάτως γίνεται κάποιος που δεν μπορείς να εμπιστευθείς για να του πεις πράγματα».
Το τέλος αυτής της διεργασίας είναι ο «αρνητικός σχολιαστής» να αποβάλλεται από τον κοινωνικό κύκλο και έτσι όλα τα θετικά που προσφέρει το κουτσομπολιό αντιστρέφονται.
Οπως τονίζει ο Ντάνμπαρ, «ο καλός κουτσομπόλης πρέπει να κρατά τις ισορροπίες, να ενισχύει και να επιδιορθώνει.
Να μεταδίδει χρήσιμες πληροφορίες, αλλά να μην το παρακάνει».
Πηγή:ethnos.gr/msn.com
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις