Το ΘΕΖ επί σκηνής στο κατάμεστο από κόσμο Ανοικτό Θέατρο Ζαρού  (Φωτογραφίες)

mesaralive.gr  01 August, 2016 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Το ΘΕΖ επί σκηνής στο κατάμεστο από κόσμο Ανοικτό Θέατρο Ζαρού  (Φωτογραφίες)

Φώτο: Mesaralive.gr

«Καλησπερίζω το στενό» είναι η φετινή δουλειά του Θεατρικού Εργαστηρίου Ζαρού την οποία είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι Μεσαρίτες για πρώτη φορά, χθες Κυριακή 31 Ιουλίου στο Ανοικτό Θέατρο Ζαρού.

Οι συντελεστές της θεατρικής παράστασης κέρδισαν το ζεστό χειροκρότημα του κόσμου, που αποτελεί και την καλύτερή τους ανταμοιβή!

 

Το ΘΕΖ ξεκίνησε τις παραστάσεις του την   Κυριακή 10 Ιουλίου, από τον Αποκόρωνα  και συνεχίζει δριμύτερο, αφού καθημερινά έρχονται και νέες προτάσεις από δήμους, συλλόγους και φορείς που επιθυμούν να απολαύσουν την φετινή δουλειά της Μεσαρίτικης Θεατρικής Ομάδας. Μιας  ομάδας που ανοίγει δρόμους πολιτισμού τα τελευταία σαράντα χρόνια με την αγάπη και το μεράκι για το Θέατρο να αποτελούν τα συστατικά της επιτυχίας!

Φέτος σε μια ξεχωριστή χρονιά για το ΘΕΖ αφού κλείνει 40 χρόνια από την δημιουργία του, οι συντελεστές του ανεβάζουν την Κρητική ηθογραφία του Γιάννη Νιωτάκη «Καλησπερίζω το στενό». Μάλιστα στις 21 Αυγούστου που το ΘΕΖ «κλείνει» τα σαράντα χρόνια επί σκηνής, προετοιμάζεται μια όμορφη γιορτή στο Ζαρό, όπου από το «σανίδι» θα περάσουν και θα  τιμηθούν όλοι οι συντελεστές που έχουν παίξει σε κάποια από τις θεατρικές παραστάσεις του Θεατρικούς Εργαστηρίου Ζαρού.

Μέχρι τις 21 Αυγούστου ωστόσο το ΘΕΖ έχει ακόμα να διανύσει πολύ «δρόμο» με παραστάσεις σε πολλά σημεία της Κρήτης!

Η Θεατρική Παράσταση

Όσον αφορά τους συντελεστές:

Συγγραφέας: Γιάννης Νιωτάκης

Σκηνοθεσία: Μάνος Παπαδογιαννάκης

Κατασκευή σκηνικού: Νίκος Τσικριτσάκης

Σκηνογραφία: Βλαδίμηρος Σαρκήσωφ

Μουσική επιλογή: Βαγγέλης Σταματάκης

Κωστής Μανιουδάκης

Ήχος-φωτισμός: Αντώνης Δαμιανάκης

Φωτογραφία: Γιώργος Kοντοχριστοφής

Κουστούμια: Ομαδική εργασία

Παίζουν με σειρά εμφάνισης:

Στελιανός: Μάνος Μάρκου Παπαδογιαννάκης

Ανεζήνα: Ελένη Ελευθερίου Ασηθιανάκη

Μαλαματένια: Πέλλα Γεωργίου Μανιουδάκη

 Πραξία:  Εύα Δημητρίου Αλεξάκη

Θεοχάρης: Νίκος  Δημητρίου Τσικριτσάκης

Λεωνίδης: Νίκος Αντωνίου Λεμονάκης

Παυλής:   Κωστής Εμμανουήλ Μανιουδάκης

 Μενέλαος: Στέλιος Βασιλείου Ρομπόκος

Γαρεφαλιά: Άρτεμις Μιχαήλ Κουκουλάκη

 Νικήτας: Βαγγέλης Χρήστου  Σταματάκης

Λίγα λόγια για το έργο

Το «Καλησπερίζω το στενό», είναι ένα έργο ηθών, στο οποίο προσεγγίζει την ζωή των κατοίκων μιας μικρής κοινωνίας της Κρήτης, στις αρχές της δεκαετίας το ΄50 με όλα τα καλά και τα κακά της. Τα καλά, είναι τα νοσταλγικά καλαμπουρίσματα των Κρητικών-γυναικών και αντρών- που αρωματίζουν με ανθρωπιά, στοργή και πηγαίο ενδιαφέρον τις σχέσεις. Τα κακά, αφορούν τις βεντέτες που κατά τόπους στην Κρήτη,  ακόμα και σήμερα σημαδεύουν και σπιλώνουν τον τόπο. Η αγάπη,  ο έρωτας,  ο παραλογισμός του εγωισμού, το ασυμβίβαστο της νέας,  που προσπαθεί και τα καταφέρνει να ξεφύγει από την μοίρα της υποταγμένης Κρητικοπούλας, η αποκατάσταση των σχέσεων, μετά από χρόνια βεντέτας , που φέρνει την κάθαρση στον θεατή, ο σπουδασμένος δάσκαλος, που παραμένει στη λογική του προξενιού και επιμένει να παντρευτεί την κόρη,  που δεν τον ήθελε ούτε ζωγραφιστό. Οι αντιδράσεις των χωριανών, που εκκλησιάζονται την Κυριακή στο καφενείο, μπροστά στο κουτί του ραδιοφώνου. Και τέλος το αιώνιο μήνυμα της αγάπης,  που βγαίνει από τα χείλη του γεροντότερου και σοφότερου, που οδηγεί στη συγκίνηση και την ελπίδα, ότι ακόμα και όταν όλα έχουν χαθεί, η αγάπη  ζει.

Τo έργο, περιλαμβάνει πολλά λαογραφικά στοιχεία με την σπιρτάδα και το ανήσυχο πνεύμα του Κρητικού να δημιουργεί πολλές κωμικές καταστάσεις. Απερίφραστα μέσα από την ομίχλη της σύγχρονης πραγματικότητας που μας τυλίγει, το θεατρικό έργο, «   Καλησπερίζω το στενό»,  αποτελεί μια όαση δροσιάς και κεφιού,  που με πολύ μεράκι έχουν δουλέψει τα μέλη του Θεατρικού Εργαστηρίου Ζαρού.

Η συνέχεια στη σκηνή….

Οι παραστάσεις

Το πρόγραμμα των θεατρικών παραστάσεων που έχει κλείσει το Θεατρικό Εργαστήρι Ζαρού μέχρι τώρα έχει ως εξής:

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ:

ΑΓΙΟΣ ΜΥΡΩΝΑΣ- ΗΡΑΚΛΕΙΟ

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ:

ΠΥΛΗ ΒΗΘΛΕΕΜ-ΗΡΑΚΛΕΙΟ

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ:

ΦΟΥΡΦΟΥΡΑΣ-ΑΜΑΡΙΟΥ-ΡΕΘΥΜΝΟ

 

ΠΕΜΠΤΗ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΠΥΡΓΟΥ- ΜΑΛΕΒΥΖΙΟΥ

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ:

ΠΑΤΣΟΣ ΑΜΑΡΙΟΥ-ΡΕΘΥΜΝΟ

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ:

ΤΕΦΕΛΙ-ΜΟΝΑΦΑΤΣΙΟΥ

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ:

ΑΝΩ ΑΣΙΤΕΣ

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ:

ΕΜΠΑΡΟΣ -ΒΙΑΝΝΟΥ

 

mesaralive.gr  01 August, 2016 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα