Το ΣτΕ αποφασίζει για τη συνταγματικότητα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και την υιοθεσία
_298_169_76.jpg)
Την μείζονα Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο τον Μιχάλη Πικραμένο και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Αναστασία - Μαρία Παπαδημητρίου, την απασχόλησε το κοινωνικό ζήτημα του νόμου 5089/2024 με το οποίο θεσπίστηκε για πρώτη φορά η δυνατότητα σύναψης γάμου για πρόσωπα του ίδιου φύλου, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να επεκτείνεται το δικαίωμα υιοθεσίας και στα ομόφυλα έγγαμα ζευγάρια ή ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης.
Την αίτηση ακύρωσης έχουν καταθέσει στο ΣτΕ τρία Σωματεία ενασχολούμενα με παιδική ηλικία, κ.λπ., τα οποία στους σκοπούς των καταστατικών τους, έχουν τη στήριξη του θεσμού της οικογένειας και του γάμου και την ενθάρρυνση της τεκνογονίας σύμφωνα με την ελληνορθόδοξη παράδοση και, γενικότερα, την προάσπιση της ορθόδοξης πίστης.
Να σημειωθεί ότι υπέρ του κύρους της προσβαλλόμενης πράξης έκανε την πρώτη παρέμβασή της η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ).
Οι προσφεύγοντες, υποστήριξαν μεταξύ των άλλων, ότι με τον επίμαχο νόμο τροποποιείται πλήρως ο θεσμός της οικογένειας, σε σημείου να περιλαμβάνει ζεύγη και γονείς του ίδιου φύλου.
Κάτι το οποίο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το άρθρο 21 του Συντάγματος που προβλέπει ότι η οικογένεια είναι θεμέλιο της συντήρησης και προαγωγής του Έθνους, όπως επίσης προβλέπει ότι ο γάμος, η μητρότητα και η παιδική ηλικία τελούν υπό την προστασία του κράτους.
Το ίδιο συνταγματικό άρθρο, κατά τα Σωματεία, «δεν μπορεί να εννοεί άλλου είδους οικογένεια από εκείνη που όρισε από αιώνες η φυσιολογία του ανθρώπινου σώματος, το οποίο αναπαράγεται και πολλαπλασιάζεται μόνο με την ένωση ανδρός και γυναικός και ποτέ με την ένωση ανθρώπων ιδίου φύλου».
Ακόμη, υποστήριξαν, ότι:
- η συνταγματική προστασία της οικογένειας, του γάμου, της μητρότητας και της παιδικής ηλικίας προϋποθέτει την ύπαρξη μητέρας και πατέρα, ήτοι γονέων διαφορετικού φύλου και, επομένως, γάμο μεταξύ προσώπων διαφορετικού φύλου και
- η υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα έγγαμα ζευγάρια στερεί από τα παιδιά αυτά το δικαίωμα να ανατρέφονται σε οικογένεια με μητέρα και πατέρα, θέτοντας αυτά σε δυσμενέστερη θέση σε σχέση με τα παιδιά που μεγαλώνουν με ετερόφυλους γονείς.
Από την άλλη πλευρά, υποστηρίχθηκε ότι ο νόμος εξυπηρετεί υπέρτερο δημόσιο συμφέρον το οποίο ανάγεται στην προστασία των ανήλικων παιδιών, ενώ παράλληλα ανταποκρίνεται στο περί δικαίου αίσθημα.
Ακόμη, αναφέρθηκε ότι με τον εν λόγω νόμο επέρχεται η υλοποίηση της συνταγματικής επιταγής περί ισότητας και ο νόμος είναι μέσα στο πλαίσιο της συνταγματικής υποχρέωσης του κράτους για την προστασία του ανθρώπου και πολύ περισσότερο μάλιστα όταν δεν παρεμβαίνει στα θρησκευτικά δρόμενα.
Τώρα, οι σύμβουλοι Επικρατείας, καλούνται η κρίνουν την συνταγματικότητα των διατάξεων του ν. 5089/2024 και, ειδικότερα, εάν η αναγνώριση της δυνατότητας τέλεσης γάμου μεταξύ ομοφύλων και η συνακόλουθη δυνατότητα των ομόφυλων έγγαμων ζευγαριών να υιοθετούν (είτε από κοινού είτε ο ένας σύζυγος το νόμιμο παιδί, θετό ή βιολογικό, του άλλου) αντίκεινται στις διατάξεις του άρθρου 21 παρ. 1 (περί προστασίας της οικογένειας, του γάμου, της μητρότητας και της παιδικής ηλικίας) και 4 παρ. 1 (περί ισότητας) του Συντάγματος.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.
Δείτε επίσης
- Σχολεία: Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των εξετάσεων στα γυμνάσια και τα λύκεια
- Taste Atlas: Η καλύτερη σαλάτα του κόσμου είναι κρητική!
- Κουκιά με αγκινάρες, κόλιανδρο και λάιμ από τη Μονή Σινά
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Απεργία τη Μεγάλη Τετάρτη, ημέρα πληρωμής - Ο προγραμματισμός
- Σ. Γκίκας: Δεν θα αυξηθούν τα εισιτήρια στα πλοία το 2025
Σχετικά άρθρα
- «Βόμβα» στο Ηράκλειο: Άκυρες όλες οι αποφάσεις των Επιτροπών του Δεκεμβρίου λόγω ΣτΕ
- Αυτός είναι ο νέος εισαγγελέας Αρείου Πάγου και η νέα πρόεδρος του ΣτΕ
- ΣτΕ: Αντισυνταγματικά τα προγράμματα σπουδών των Θρησκευτικών στα σχολεία
- Καταργούνται τα δώρα & τα επιδόματα για τους δημοσίους υπαλλήλους
- Ποια επαγγέλματα μένουν εκτός βαρέων και ανθυγιεινών