Ο υπουργός Οικονομικών, όπως ανακοινώθηκε, ζήτησε από το χρηματοπιστωτικό σύστημα να συμβάλει ενεργά στην στήριξη των πολιτών που πιέζονται τα εισοδήματά τους, λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της αύξησης του κόστους χρήματος εξαιτίας της συσταλτικής νομισματικής πολιτικής.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο κάλεσε τις τράπεζες σε εύλογο χρονικό διάστημα και το αργότερο μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για μία σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν, με την επιτάχυνση των ρυθμίσεων, μέσα από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, την στήριξη των ενήμερων δανειοληπτών, την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και την επανεξέταση των χρεώσεων στις τραπεζικές εργασίες.
Η υπό διαμόρφωση πρόταση των τραπεζών
Η υπό διαμόρφωση πρόταση των τραπεζών, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά την επιδότηση του 50% της αύξησης, με την οποία έχει επιβαρυνθεί η μηνιαία δόση των στεγαστικών δανείων ευάλωτων δανειοληπτών με την έναρξη του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων και συγκεκριμένα από το καλοκαίρι του 2022 και εκτιμάται ότι μπορεί να ξεκινήσει από τις αρχές του 2023.
Θα αφορά ενήμερα δάνεια, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις 20.000-25.000 σε αριθμό δανειολήπτων, οι οποίοι βρίσκονται στην κατηγορία των οικονομικά ευάλωτων και θα υπάρχουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Η διάρκεια της επιδότησης θα ανέρχεται σε 12 μήνες και οι τράπεζες θα λάβουν υπόψη τους και τις θέσεις των αρμόδιων ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών.
Σύμφωνα πληροφορίες, ο ρόλος των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών δεν αφορά στην έγκριση της πρότασης των τραπεζών, αλλά επικεντρώνεται στον υπολογισμό των επιπλέον κεφαλαίων που θα χρειαστούν οι τράπεζες για να την εφαρμόσουν, όπως και κάθε άλλης πρότασης που υποβάλλεται. Οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές ενημερώνονται στο πλαίσιο της τακτικής επικοινωνίας που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών. Η πρόταση θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τις αρχές του έτους, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες.
Τι συζητήθηκε στη συνάντηση με Σταϊκούρα
Στη συνάντηση της εβδομάδας που μας πέρασε μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και των τραπεζών συζητήθηκαν επίσης, όπως ανακοινώθηκε, η κατάθεση προτάσεων των τραπεζών με σκοπό την αύξηση της εγκρισιμότητας των αιτήσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού που αφορούν τους ενήμερους δανειολήπτες τους. Οι σχετικές προτάσεις εκτιμάται ότι θα υποβληθούνμέχρι τέλους του έτους.
Επίσης το ζήτημα της αύξησης των επιτοκίων καταθέσεων και μείωσης των αυξημένων επιτοκίων χορηγήσεων ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ. Τα πιστωτικά ιδρύματα αναμένεται να κινηθούν, διακριτά και ανεξάρτητα, προς αυτή την κατεύθυνση το προσεχές διάστημα. Η κυβέρνηση όπως ανακοινώθηκε ζήτησε αυτό να γίνει άμεσα, λαμβάνοντας υπ' όψιν και τη μεγάλη αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου των τραπεζών το τελευταίο διάστημα. Επίσης συζήτηθηκε το θέμα της επαναξιολόγησης του κόστους προμηθειών των τραπεζών στις απλές τραπεζικές συναλλαγές. Η κυβέρνηση παρουσίασε λίστα σχετικών προμηθειών, η οποία θα αξιολογηθεί από το κάθε τραπεζικό ίδρυμα, διακριτά και ανεξάρτητα.
Δείτε επίσης
- Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Από 1η Μαρτίου σε τουρισμό και εστίαση - Αναλυτικός οδηγός
- Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Πόσο αναμένεται να αυξηθούν οι τιμές
- Καύσιμα: Πού θα κυμανθούν οι τιμές – Η εικόνα στην Κρήτη
- Απλήρωτα ενοίκια: Οδηγίες προς εκμισθωτές για να μην καταβάλουν φόρο για ανύπαρκτα εισοδήματα
- Φορολογικές δηλώσεις 2025: Πότε αρχίζει η υποβολή τους και τι αλλάζει
Σχετικά άρθρα
- Τράπεζες: Το Πάσχα των Καθολικών φέρνει αλλαγές στις συναλλαγές
- Ο «χάρτης» του νέου τραπεζικού τοπίου - Ψηφιακό το 90% των συναλλαγών
- Τέλος τα ραντεβού για συναλλαγές στις τράπεζες
- Τράπεζες: Ποιες συναλλαγές δεν θα πραγματοποιούνται από σήμερα
- Σε ισχύ από την Πέμπτη το νέο ωράριο λειτουργίας των τραπεζών