Οι ευπαθείς θερμοκηπιακές εκτός εποχής καλλιέργειες κηπευτικών της Νότιας Κρήτης κυρίως, απειλούνται από τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου, σε όλη την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων που έχουν ήδη κρούσει το καμπανάκι του κινδύνου και για τα οικόσιτα ζώα, τα ζώα συντροφιάς, αλλά και τα κοπάδια των κτηνοτρόφων που ζουν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, όπου αναμένεται ότι θα καταγραφούν αρνητικές θερμοκρασίες μετά την ερχόμενη Πέμπτη.
«Τα θερμοκήπια σε όλη την Κρήτη δεν είναι θερμαινόμενα παρότι υπάρχουν πάρα πολλά που διαθέτουν την υποδομή της θέρμανσης. Εάν οι θερμοκρασίες πέσουν κάτω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου οι καλλιέργειες των κηπευτικών που είναι στην ουσία από τη φύση τους ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα, τα οποία έχουν αρχίσει ήδη να φαίνονται στα θερμοκήπια της Ιεράπετρας που έχουν επηρεαστεί από την προηγούμενη χιονιά.
Οι ντομάτες, τα αγγούρια, οι πιπεριές, οι μελιτζάνες και τα κολοκύθια καλλιεργούνται εκτός εποχής στη Νότια Κρήτη, όπου σπάνια η θερμοκρασία πέφτει στους μηδέν βαθμούς Κελσίου, και για το λόγο αυτό, δεν χρησιμοποιούνται οι κοστοβόρες θερμάνσεις όπου υπάρχουν. Στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα οι φυτεύσεις ξεκινούν στα θερμοκήπια τον Φλεβάρη, για να έχουν καλύτερες καιρικές συνθήκες, μεγαλύτερες μέρες με ηλιοφάνεια και παραγωγή μέσα στην άνοιξη και στο καλοκαίρι», μας λέει η Ιεραπετρίτισσα γεωπόνος κ. Αλεξία Κανακάρη, η οποία προετοιμάζει τους παραγωγούς με τους οποίους συνεργάζεται ως τεχνική σύμβουλος και τους συμβουλεύει να φροντίσουν πριν πέσουν οι θερμοκρασίες την σωστή θρέψη των καλλιεργειών τους.
«Πρέπει πριν φτάσει το δριμύ ψύχος να δώσουμε στις καλλιέργειες των κηπευτικών μας ποιοτική θρέψη. Να ριζοποτίσουμε καλά με χουμικά και φουλβικά σκευάσματα, δηλαδή με ποιοτική οργανική ουσία, η οποία παγώνει πολύ πιο κάτω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου, ενώ οι χυμοί των φυτών και το νερό που υπάρχει μέσα στα αγγεία τους, παγώνουν στους μηδέν βαθμούς Κελσίου με αποτέλεσμα να σκάνε τα αγγεία και να προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες στα φυτά μας.
Όλοι οι παραγωγοί των ευπαθών καλλιεργειών κηπευτικών της Κρήτης θα πρέπει αυτές τις μέρες να ζητήσουν τις συμβουλές των τεχνικών συμβούλων - γεωπόνων τους, όχι μόνο για την προετοιμασία των καλλιεργειών τους ώστε να αντέξουν στο ψύχος, αλλά και για τη διαχείρισή τους σε όλη τη διάρκεια των ψυχρών ημερών του Γενάρη και ιδιαίτερα για το πώς κάνουμε τη λίπανση και το πότισμα των καλλιεργειών, όταν υπάρχουν τέτοιες αντίξοες καιρικές συνθήκες», συμβουλεύει η γεωπόνος κ. Αλεξία Κανακάρη.
Ήδη από την περασμένη χιονιά έχουν εμφανιστεί αρκετά προβλήματα σε καλλιέργειες αγγουριού, ντομάτας, πιπεριάς και μελιτζάνας, ενώ έχει μειωθεί λόγω των χαμηλών νυχτερινών θερμοκρασιών και ο όγκος της παραγωγής.
Στην προσωπική του σελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο γνωστός μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου αναφέρει σχετικά: «Προσοχή στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Η χώρα μας εισέρχεται από το Σαββατοκύριακο (22-23 Γενάρη 2022) και για μία περίπου εβδομάδα σε φάση παρατεταμένης παγωνιάς και κατά τόπους ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών αλλά και χιονοπτώσεων, η ένταση και η έκταση των οποίων όμως είναι ακόμα ανοιχτές, εξαρτώμενες απολύτως από την ακριβή θέση και πορεία του συστήματος.
Τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία πάντως θέλουν τις πιο αξιόλογες χιονοπτώσεις να σημειώνονται από βδομάδα κυρίως στα περισσότερα νησιά του....Αιγαίου!
Για να αποφευχθούν ζημιές λόγω παγετού σε υδρόμετρα και ιδιωτικές σωληνώσεις ύδρευσης, μέσα σε αυλές σπιτιών, κατά την ταπεινή μου γνώμη θα πρέπει να ληφθούν προληπτικά μέτρα όπως η κάλυψη-μόνωση των υδρομέτρων ή η εκκένωση των σωλήνων κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Σε ευπαθείς ορεινές αλλά και πεδινές στον παγετό περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας καλό θα είναι να υπάρχουν αποθέματα νερού μέσα στο σπίτι για κάθε χρήση.
Σκεφτόμαστε επίσης τα πουλιά αλλά και τα ζωάκια ρίχνοντάς τους τροφή καθώς και τα κατοικίδια σε εξωτερικούς χώρους ώστε να έχουν και αυτά τροφή, πόσιμο νερό και προστασία από την παγωνιά».
Δείτε επίσης
- Στο 98% η απορρόφηση πόρων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης
- Ελαιόλαδο – Η αύξηση της παραγωγής έφερε αποκλιμάκωση των τιμών
- ΕΛΓΑ: Ενεργοποιείται νέα συναλλαγή για τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών
- ΚΑΠ: Πράσινο φως στη 2η τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου – Ποιες αλλαγές έρχονται
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμή 440 εκατ. ευρώ σε αγρότες και κτηνοτρόφους