Το πρώτο παν-γονιδίωμα της ντομάτας δημιουργεί ελπίδες για τη βελτίωση της γεύσης της
Όλοι σχεδόν συμφωνούν, οπουδήποτε στον κόσμο, ότι οι ντομάτες δεν είναι πια τόσο γευστικές όσο παλιά.
Τώρα, οι επιστήμονες δηλώνουν αισιόδοξοι ότι στο μέλλον θα βελτιώσουν τη γεύση και ορισμένα άλλα χαρακτηριστικά της ντομάτας, αφού κατάφεραν για πρώτη φορά να «χαρτογραφήσουν» γενετικά όλα τα είδη καλλιεργημένων και άγριων ντοματών.
Το νέο παν-γονιδίωμα έφερε στο φως περίπου 5.000 άγνωστα έως τώρα γονίδια, μερικά από τα οποία εμπλέκονται και στη γευστικότητα της ντομάτας. Το 2012 είχε «διαβαστεί» το πρώτο γονιδίωμα ενός είδους ντομάτας, που περιείχε περίπου 35.000 γονίδια, ενώ ακολούθησε η ανάγνωση του γονιδιώματος αρκετών ακόμη ποικιλιών. Αυτή τη φορά αναλύθηκαν 725 διαφορετικές ποικιλίες ντομάτας (οι 166 για πρώτη φορά), πράγμα που αποκάλυψε άλλα 4.873 γονίδια, τα οποία απουσίαζαν από το αρχικό γονιδίωμα. Οι σημερινές καλλιεργούμενες ντομάτες έχουν πια μια στενή γενετική βάση, δηλαδή περιέχουν μια μικρή σχετικά γκάμα γονιδίων. Οι επιστήμονες από τις ΗΠΑ, την Ισπανία, το Ισραήλ και την Κίνα, με επικεφαλής τον μοριακό βιολόγο Τζέιμς Τζιοβανόνι της Υπηρεσίας Γεωργικών Ερευνών (ARS) του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής «Nature Genetics», εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι οι πρόσθετες γενετικές πληροφορίες που προκύπτουν από το παν-γονιδίωμα, θα βοηθήσουν τους καλλιεργητές να βελτιώσουν τις ντομάτες τους.
Δείτε επίσης
- Οι πληρωμές της εβδομάδας
- Περισσότερες από 15.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας το α’ 10μηνο του 2024
- ΣΥΡΙΖΑ: Σε εξέλιξη η ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου -Οι πρώτες εκτιμήσεις για τη συμμετοχή
- Ελαιόλαδο: Νεα στοιχεία για την εξέλιξη της τιμής και την παραγωγή
- Για 40 εκατ. ευρώ «κόλλησε» το έργο του Πλατύ Ποταμού που θα «ξεδιψάσει» Ρέθυμνο και Μεσαρά
Σχετικά άρθρα
- Γιατί πρέπει κάθε μέρα να τρώμε ντομάτες;
- NASA: Έρχονται στη Γη οι πρώτες ντομάτες που καλλιεργήθηκαν στο Διάστημα
- Ντομάτες, οι αγαπημένες του καλοκαιριού – Δείτε τι καλό κάνουν στον οργανισμό
- Ντομάτα: Πώς θα κινηθεί η ευρωπαϊκή παραγωγή – Τι δείχνουν τα στοιχεία
- Αγρότες:Πρόληψη για τον ιό της καστανής ρυτίδωσης