Το πρώτο δεκαπενθήμερο Νοεμβρίου η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής

Tα εγκαίνια του έργου προγραμματίζονται μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, ενώ αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται η δοκιμαστική λειτουργία του καλωδίου. Το διάστημα που προηγήθηκε ο ΑΔΜΗΕ μέσω της θυγατρικής εταιρείας Αριάδνη Interconnection, ολοκλήρωσε με επιτυχία τις δοκιμές αποδοχής του συστήματος, τη μεταφορά φορτίων ηλεκτρικής ενέργειας από και προς την Κρήτη σε διάφορα σενάρια λειτουργίας. Παράλληλα, συντελέστηκαν δοκιμές της μέγιστης μεταφορικής ικανότητας κάθε πόλου, οι οποίοι επιβεβαίωσαν τη δυνατότητα της ηλεκτρικής διασύνδεσης για αμφίδρομη ροή ενέργειας, σε συνθήκες πραγματικής λειτουργίας.
Το έργο που ολοκληρώθηκε κατασκευαστικά στην εκπνοή του 2024 και μπήκε σε δοκιμαστική λειτουργία τον Μάιο, έγινε σε χρόνο – ρεκόρ, δηλαδή 4,5 χρόνια – όταν αντίστοιχα έργα στην Ευρώπη απαιτούν περισσότερα από 7 έτη.
Με τη λειτουργία του καλωδίου η Κρήτη εντάσσεται πλήρως στο διασυνδεδεμένο σύστημα της χώρας, πράγμα που αναμένεται να μειώσει το κόστος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές ρεύματος της χώρας κατά 500 εκατ. ευρώ ετησίως, καλύπτοντας τις ανάγκες ηλεκτρισμού του νησιού και μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Τα χαρακτηριστικά
Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης–Αττικής είναι ισχύος 1 GW και συνολικού προϋπολογισμού 1,1 δισ. ευρώ.
Αναλυτικότερα, υλοποιήθηκε με την αιχμή της τεχνολογίας VSC στους Σταθμούς Μετατροπής, ενώ περιλαμβάνει ποντίσεις υποβρύχιων καλωδίων συνεχούς ρεύματος 500 kV σε βάθη που φτάνουν έως και τα 1.200 μέτρα, καθιστώντας το ένα από τα βαθύτερα έργα διασύνδεσης στον κόσμο.
Ο σταθμός μετατροπής Αττικής, AC/DC (400kV / 500kV), διπολικής σχεδίασης και ονομαστικής ισχύος 2×500 MW, βρίσκεται βόρεια του υφιστάμενου υποσταθμού υπερυψηλής τάσης 400 kV Κουμουνδούρου. Το άλλο άκρο του συνδέσμου στην πλευρά της Κρήτης, είναι ο σταθμός μετατροπής (150kV / 500kV) που βρίσκεται στην περιοχή της Δαμάστας. Στην Κρήτη έχει κατασκευαστεί επίσης υποσταθμός υψηλής τάσης GIS 150 kV AC για τη σύνδεση του σταθμός μετατροπής Δαμάστας με το υφιστάμενο Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας 150 kV Κρήτης.
Οι δύο σταθμοί μετατροπής συνδέονται με το καλωδιακό σύστημα, το οποίο διακρίνεται στα ακόλουθα κύρια υποέργα:
– 2 υποθαλάσσια καλώδια τεχνολογίας εμποτισμένου χάρτου (Mass Impregnated) HVDC 525kV και μήκους 335 χλμ το καθένα.
– 2 υπόγεια καλώδια τεχνολογίας εμποτισμένου χάρτου (Mass Impregnated) HVDC 525kV μήκους 32 + 11 χλμ (Αττική και Κρήτη αντίστοιχα) το καθένα.
– 2 υποθαλάσσια και 2 υπόγεια καλώδια οπτικών ινών συνολικού μήκους 378 τεχνολογία έκαστο.
Υπενθυμίζεται πως το έργο «έσπασε» σε μεγάλα υποέργα και ανάδοχοι των εργολαβιών ήταν τα σχήματα: NEXANS, PRYSMIAN, K/Ξ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ-ΝΚΤ, Κ/Ξ SIEMENS-ΤΕΡΝΑ. Η δημοπράτηση τους έγινε το 2019 και συμβασιοποιήθηκαν τον Ιούνιο του 2020.
Δείτε επίσης
- A1 EΠΣΗ: Ισόπαλο το ντέρμπι στο Τυμπάκι-Τα αποτελέσματα
- Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου: επίσκεψη στο Α.Τ. Φαιστού
- Νέα ώθηση στην πρωτοβουλία για την επανασύσταση του Δήμου Τυμπακίου
- A1 EΠΣΗ: Εκτός έδρας τεσσάρα για τον ΑΟΤ-Τα αποτελέσματα
- Επιτροπή Διοίκησης-Λειτουργίας&Συντήρησης Φράγματος Φανερωμένης:Απολογισμός αρδευτικής περιόδου 2025
Σχετικά άρθρα
- Κρήτη: Ξεκίνησε η ηλεκτρική διασύνδεση με την Αττική
- Τέλη Μαΐου ξεκινά η λειτουργία της διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής
- Ηλεκτρικό καλώδιο: Εκτός λειτουργίας η μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης όταν… φυσάει
- Προς ολοκλήρωση η δοκιμαστική λειτουργία της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής
- Πιο συντομα θα λειτουργήσει η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής