Το πρόγραμμα της Εσπερίδας για την Παιδική Κακοποίηση
Την ερχόμενη Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η πολύ ενδιαφέρουσα Εσπερίδα με θέμα «Ήταν κάποτε ένα χέρι…» στο Πολύκεντρο του Δήμου Φαιστού στις Μοίρες.
Η Εσπερίδα που διοργανώνεται από την Υπηρεσία Κοινωνικής Προστασίας Δ. Φαιστού και το «Βοήθεια στο Σπίτι» Μοιρών, Τυμπακίου και Ζαρού, τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Φαιστού και θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα.
Οι διοργανωτές έχουν ήδη ανακοινώσει το πρόγραμμα της Εσπερίδας το οποίο περιλαμβάνει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ομιλίες από ειδικούς που καλύπτουν όλο το φάσμα γύρω από το θέμα της παιδικής κακοποίησης αλλά και της πρόληψής της.
Δέκα Φράσεις που θα πρέπει να λέμε στα παιδιά μας καθημερινά
Με το πρόγραμμα οι διοργανωτές μας δίνουν και πολύ χρήσιμες συμβουλές για τις δέκα φράσεις που θα πρέπει να λέμε στα παιδιά μας καθημερινά.
Συγκεκριμένα:
1. «ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ»
Μοιάζει αυτονόητο, αλλά πόσο συχνά ευχαριστούμε τα παιδιά μας αναγνωρίζοντας την προσπάθεια τους να μας βοηθήσουν. «Σε ευχαριστώ που έστρωσες το τραπέζι . Έφτιαξα την σαλάτα όσο με βοηθούσες κλπ»
2. «ΠΕΣ ΜΟΥ ΚΙ ΑΛΛΑ»
Η φράση – κλειδί για άμεση σύνδεση, χωρίς κριτική και υποδείξεις. Δίνει το πράσινο φως για να λυθεί η γλώσσα και να ανοίξει η καρδούλα του παιδιού, που μπορεί να αρχίσει να λέει οτιδήποτε το απασχολεί: «από την προπαίδεια που μόλις έμαθε, μέχρι το πόσο εντυπωσιακό ήταν το πολύχρωμο κασκόλ της δασκάλας του. Στην πραγματικότητα δεν έχει τόσο σημασία τι θα πει, όσο το να νιώθει άνετα να μιλάει με φυσικό τρόπο για την καθημερινότητα και η οικειότητα που αναπτύσσεται μέσα από μια επικοινωνία που ρέει.
3. «ΜΠΟΡΕΙΣ»
Η λέξη – σφραγίδα που αντανακλά την εμπιστοσύνη μας στο δυναμικό του. Η παρότρυνση του γονιού είναι αυτή που κάνει την διαφορά όταν το παιδί χρειάζεται ενθάρρυνση για να συνεχίσει την προσπάθεια, για να δοκιμάσει κάτι καινούριο, για να κάνει το πρώτο βήμα, για να επιμείνει απέναντι στη δυσκολία.
4. «ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ»
Η προθυμία μας να βοηθήσουμε (να βοηθήσουμε και όχι να κάνουμε εμείς την δουλειά που έχει αναλάβει το παιδί), προσφέρει το πολύτιμο συναίσθημα ασφάλειας και υποστήριξης στο παιδί.
5. «ΑΣ ΒΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΕΝΑ ΧΕΡΑΚΙ ΓΙΑ ΝΑ….»
…καθαρίσουμε το δωμάτιο, φυτέψουμε τον κήπο κλπ. Υπάρχει πιο όμορφος τρόπος για να μάθουν τα παιδιά την αξία της συνεργασίας και της συλλογικότητας, ώστε να γίνονται όλο πιο αποτελεσματικά, πιο εύκολα και πιο γρήγορα;
6. «ΤΙ ΘΑ ΕΛΕΓΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑ;»
Ο πιο γλυκός, άμεσος, υπέροχος τρόπος για να δείξουμε τρυφερότητα, υποστήριξη, αγάπη… Ίσως όσο τα παιδιά μεγαλώνουν να αλλάζει και ο τρόπος που θέλουν τα παιδιά να εκδηλώνουμε την τρυφερότητα μας: μπορεί να θέλουν αγκαλιά «διαρκείας» ή ένα χτυπηματάκι στην πλάτη ή ένα φιλάκι στο μάγουλο ή απλά μια γρήγορη αγκαλιά. Επίσης, με το να ζητάμε την άδεια του παιδιού, του δείχνουμε ότι το σώμα του του ανήκει και ότι οφείλουμε να σεβόμαστε τον προσωπικό του χώρο.
7. «ΠΑΡΑΚΑΛΩ»
Διαχρονική και κλασική λέξη όταν ζητάμε οτιδήποτε από το παιδί. Στο κάτω – κάτω δείχνει στοιχειώδη ευγένεια, το χρησιμοποιούμε με τους ξένους, γιατί όχι και με το παιδί μας;
8. «ΜΠΡΑΒΟ, ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΣ»
Η λεκτική επιβράβευση από ένα περήφανο γονιό δίνει φτερά στο παιδί για να επιστρατεύσει τις δυνάμεις του και να ανοιχτεί στα επιτεύγματα. «Προσοχή, να λέμε το Μπράβο όταν το νιώθουμε πραγματικά και για μια συγκεκριμένη προσπάθεια ή συμπεριφορά. Αν το λέμε συχνά για κάθε τι χάνει την αξία του».
9. «ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΓΙΑ ...»
…ύπνο, μελέτη, ξεκούραση, να κλείσει η τηλεόραση κ.ο.κ. . Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένα σταθερό πλαίσιο μέσα στο οποίο τα παιδιά λειτουργούν και είναι δουλειά του γονιού να το παρέχει και να το τηρεί, ειδικά όταν τα παιδιά είναι ακόμα μικρά. Τα παιδιά χρειάζονται σταθερότητα για να αναπτύξουν αισθήματα ασφάλειας.
10. «Σ’ ΑΓΑΠΩ!!!!»
Η λέξη «μαγικό φίλτρο»…. Δεν φτάνει να το νιώθουμε, χρειάζεται και να το εκφράζουμε, να το λέμε και να το ξαναλέμε! Όσο πιο συχνά λέμε «Σ’ αγαπώ» τόσο πιο συχνά το ακούμε και η ζωή μας γίνεται πιο όμορφη! Όσο για τα παιδιά, τα θεμέλια της αυτοεκτίμησης τους κτίζονται από τα «σ’ αγαπώ» σε λέξεις, πράξεις που εισέπραξαν από τους γονείς τους…
Πρόγραμμα Εσπερίδας
Συντονιστής:
Πρίντεζης Μιχάλης, Κοινωνικός Λειτουργός
17:00 – 17:15 Χαιρετισμοί
17:15 – 17:30 «Παιδική Κακοποίηση, ορισμός, είδη – Συνέπειες στον ψυχισμό του παιδιού», Φραγκιαδάκη Κυριακή, ψυχολόγος
17:30 – 17:45 «Συνέπειες της Ενδοοικογενειακής Βίας στα παιδιά». Φραγκιαδάκη Τατιάνα, Ψυχολόγος,
17:45 – 18:00 «Αναλύοντας το προφίλ του θύτη», Μαλλιωτάκη Αικατερίνη, Ψυχολόγος.
18:00 – 18:15 «Νομικό πλαίσιο για την Παιδική Κακοποίηση». Καλογερόπουλος Απόλλωνας, Δικηγόρος
18:15 – 18:30 «Ο ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας στην αντιμετώπιση της Παιδικής Κακοποίησης». Ανθυπαστυνόμος Δασκαλάκη Πελαγία,
Ανθυπαστυνόμος Τζαβέλα Ιωάννα
18:30 – 18:45 «Παιδική κακοποίηση: Ιατροδικαστική Προσέγγιση».
Dr Κανάκη Αικατερίνη, ιατροδικαστής
18:45 Διάλειμμα.
19:15 – 19:30 Σεξουαλική Κακοποίηση – Ένα διαρκές Έγκλημα», Αρναούτογλου Στέλλα, Παιδοψυχολόγος,
19:30 – 19:45 «Παιδική Κακοποίηση και ΜΜΕ», Πλουτινάκη Σοφία, Δημοσιογράφος
19:45 – 20:00 «Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στην ανίχνευση και αντιμετώπιση της Παιδικής Κακοποίησης», Τριαμματάκη Αθηνά, Εκπαιδευτικός,
20:00 – 20:15 «Ρόλος των Κοινωνικών Υπηρεσιών στην πρόληψης και αντιμετώπιση της Παιδικής Κακοποίησης», Κουτσάκη Γεωργία, εκπαιδευόμενη Κοινωνική Λειτουργός
20:15 – 20:30 «Δράση: “Ήταν κάποτε ένα χέρι”, συναισθήματα, αποτελέσματα», Βασιλάκη Μαρία, Εμψυχώτρια Θεατρικού Παιχνιδιού.
20:30 – 21:00 Συμπεράσματα, Συζήτηση
Εισηγητές
- Αρναούτογλου Στέλλα, Παιδοψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια,ειδική παιδαγωγος
- Βασιλάκη Μαρία, Εμψυχώτρια Θεατρικού Παιχνιδιού
- Δασκαλάκη Πελαγία, Ανθυπαστυνόμος – Προϊσταμένη Γραφείου Ανηλίκων, Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου
- Καλογερόπουλος Απόλλωνας, Δικηγόρος, Πρώην Αντιπρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου
- Κουτσάκη Γεωργία, Κοινωνική Λειτουργός επί πτυχίω
- Dr Κανάκη Αικατερίνη , Ιατροδικαστής, Επιμελήτρια Α’ Εργαστηρίου Ιατροδικαστικών Επιστημών ΠαΓΝΗ.
- Μαλλιωτάκη Αικατερίνη, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Συστημική Οικογενειακή Θεραπεύτρια.
- Πλουτινάκη Σοφία, Δημοσιογράφος.
- Πρίντεζης Μιχάλης, Κοινωνικός Λειτουργός, Προϊστάμενος Υπηρεσίας Κοινωνικής Προστασίας – Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων.
- Τζαβέλα Ιωάννα Ανθυπαστυνόμος, Αστυνομικό Τμήμα Μοιρών
- Τριαμματάκη Αθηνά, Εκπαιδευτικός
- Φραγκιαδάκη Κυριακή, Ψυχολόγος, Σχολική Ψυχολόγος
- Φραγκιαδάκη Τατιάνα, Ψυχολόγος, Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Ν. Ηρακλείου, Συμβουλευτικό Κέντρο «Το Σπίτι της Γυναίκας»
Χορηγοί:
v Βιομηχανία Ειδών Ζαχαροπλαστικής, Λεων. Κλάδος και Υιοί Ο.Ε.
v PC XPERTS, Κατάστημα Ειδών Πληροφορικής.
v XWORKS DnD, Σχεδίαση Κατασκευή Ιστοσελίδων.
Χορηγοί Επικοινωνίας:
v www.mesaralive.gr
v www.e-mesara.gr
v Dream fm, 90.6 fm
v Ράδιο Μοίρες, 97,1 fm
v Ράδιο Κρήτη 101,5 fm
v Εφημερίδα Αντίλαλος της Μεσαράς
v Εφημερίδα Άποψη του Νότου
Δείτε επίσης
- Π.Σ Τυμπακίου: Έρχεται το 2ο “South Santa Run”!
- Δήμος Γόρτυνας: Ενημερωτική συνάντηση για ένα σημαντικό έργο για την περιοχή
- Δήμος Φαιστού : «Δώσε Φωνή, Σπάσε τον Κύκλο της Βίας»
- Δήμος Φαιστού: Εντείνεται ο προβληματισμός για την ασφάλεια των σχολικών κτιρίων
- Μετανάστες: Στα σκαριά δημιουργία δομών προσωρινής φιλοξενειας στη Νότια Κρήτη