Το πασχαλινό αρνί κρύβει..παγίδες!
«Αποφεύγουμε κρέας ασφράγιστο και εκτός ψυγείου», λέει ο Σύνδεσμος Κρεοπωλών
“Αρνί”... Σαν λέξη μόνο δε φτάνει να την πουν οι καταναλωτές, αλλά θα πρέπει να ξέρουν “τι αρνί” είναι αυτό που θα αγοράσουν, όπως ξεκαθαρίζει μέσω της εφημερίδας μας ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Νομού Ηρακλείου Μιχάλης Βερτούδος, απαντώντας στα ερωτήματά μας αναφορικά με τους ελέγχους που έχουν αποφασιστεί για την αγορά του κρέατος ενόψει Πάσχα.
Μάλιστα, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά ανακοίνωσε ότι ήδη γίνονται αυστηροί έλεγχοι καθημερινά, με στόχο την προστασία του καταναλωτή «από το απαράδεκτο φαινόμενο της ελληνοποίησης τόσο των αβγών όσο και των αμνοεριφίων».
«Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται καθημερινά, με έμφαση στα σημεία αιχμής αυτής της περιόδου, δηλαδή στην Κεντρική Αγορά του Ρέντη, στη Δημοτική Αγορά του Πειραιά, στα τελωνεία του Πειραιά, σε κρεοπωλεία, σούπερ-μάρκετ, λαϊκές αγορές και σε καταστήματα πώλησης αβγών και τυροκομικών προϊόντων της ευρύτερης περιοχής ευθύνης της», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΔΑΟΚ Πειραιά.
«Έχουμε δώσει οδηγίες»
«Εμείς έχουμε δώσει οδηγίες και στα μέλη μας ότι απαγορεύεται να υπάρχουν σφάγια εκτός ψυγείων, κρεμασμένα σε χώρο εντός ή εκτός του καταστήματος», τονίζει με κατηγορηματικό τρόπο στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Νομού Ηρακλείου Μιχάλης Βερτούδος.
«Δεν μπορεί να είναι εκτεθειμένα τα κρέατα, από τη στιγμή που είναι σε μηδέν βαθμούς μες στο ψυγεία και μια στιγμή να τα εκθέτουμε έξω με συν 20 βαθμούς και δεν ξέρω πόσους άλλους βαθμούς. Είναι πολύ σωστή αυτή η απαγόρευση. Το κρέας πρέπει να είναι μέσα σε ειδικούς χώρους ψύξης. Και αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι τα σφάγια πρέπει να είναι σφραγισμένα από τους ελεγκτές της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας και όχι να είναι ασφράγιστα, διότι αυτό σημαίνει ότι σφάχτηκαν κάτω από άλλες συνθήκες. Είναι μεγάλος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Αυτό είναι κανόνας. Πρέπει να το πάρουμε όλοι απόφαση»...
Ο Μιχάλης Βερτούδος αναφέρεται, συγκεκριμένα, σε ένα φαινόμενο που δε φαίνεται να έχει εκλείψει: να σφάζουν ζώα οι κτηνοτρόφοι κάτω από τις ελιές, σε συνθήκες που μπορεί να μην είναι και οι καλύτερες, και να τα διακινούν μόνοι τους...
«Δεν ξέρουμε το ζώο σε τι συνθήκες έχει σφαχτεί. Δεν ξέρουμε αν είναι υγιές το ζώο που έχει σφαχτεί. Δεν το έχει ελέγξει κτηνίατρος. Είναι κάποια πράγματα που πρέπει να τα τηρούμε. Και ειδικά στην εποχή που ζούμε, τώρα που βλέπουμε τι γίνεται γύρω μας, συνέχεια», λέει ο πρόεδρος των κρεοπωλών. Σε ό,τι αφορά τα σφαγεία στην Κρήτη, ο Μιχάλης Βερτούδος μάς διαβεβαιώνει ότι οι συνθήκες σε σχέση με παλιά έχουν βελτιωθεί σημαντικά. «Αλλά και ο καταναλωτής όταν ζητάει αρνί θα πρέπει να ζητάει συγκεκριμένο αρνί και πάντα να ζητάει να βλέπει τη σφραγίδα»... Καταλήγοντας, ο πρόεδρος των κρεοπωλών μάς λέει ότι φέτος στα αμνοερίφια οι τιμές αναμένεται να κυμανθούν στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα.
Συμβουλές - «Τα μάτια μας δεκατέσσερα»
Παρακάτω, η ΔΑΟΚ Πειραιά τονίζει ότι όλα τα σφάγια αμνοεριφίων πρέπει να προέρχονται από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις σφαγής και να φέρουν ευανάγνωστη τη σήμανση καταλληλότητας, ωοειδή σφραγίδα με τον αριθμό έγκρισης του σφαγείου.
- Τα ελληνικά σφάγια αμνοεριφίων φέρουν ωοειδή σφραγίδα χρώματος τιρκουάζ και, εφόσον φέρουν παραλληλόγραμμη σφραγίδα με την ένδειξη “Ελλάς” ή “Ελληνικής Καταγωγής”, αυτή θα πρέπει να είναι επίσης χρώματος τιρκουάζ.
- Τα σφάγια κοινοτικής προέλευσης φέρουν επίσης ωοειδή σφραγίδα σήμανσης, χρώματος επιλογής κάθε κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θα αναγράφονται τα αρχικά της χώρας προέλευσης και ο κωδικός της εγκατάστασης.
- Τα σφάγια που προέρχονται από τρίτες χώρες φέρουν σφραγίδα σήμανσης χρώματος καστανού, ενώ αναγράφεται η χώρα προέλευσης και ο κωδικός της εγκατάστασης.
- Τα νωπά κρέατα πρέπει να διατηρούνται και να διατίθενται σε θερμοκρασία 2-5οC και τα κατεψυγμένα σε -18 έως -20οC.
- Η έκθεση των σφάγιων αμνοεριφίων εκτός ψυκτικών θαλάμων απαγορεύεται, ακόμη και αν βρίσκονται εντός του χώρου του καταστήματος πώλησης.
- Η μεταφορά των κρεάτων επιτρέπεται μόνο με οχήματα-ψυγεία εφοδιασμένα με την απαραίτητη άδεια καταλληλότητας από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Κτηνιατρικής των Περιφερειών.
- Τα κρεοπωλεία που διαθέτουν παρασκευαστήριο πρέπει να έχουν καταχωριστεί στην οικεία περιφερειακή κτηνιατρική Αρχή.
- Οι χειριστές του κρέατος θα πρέπει να διαθέτουν πιστοποιητικά υγείας σε ισχύ και βεβαίωση κρεοπώλη από τη Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος, αναρτημένα με την άδεια λειτουργίας του καταστήματος σε εμφανές σημείο.
- Η κοπή κιμά στα σημεία πώλησης πρέπει να γίνεται παρουσία του αγοραστή.
- Η αγορά και η φόρτωση κρεάτων σε μη επιτρεπόμενα μέσα μεταφοράς (Ι.Χ. φορτηγά κ.λπ.) από πελάτες των επιχειρήσεων είναι παράνομη και η ευθύνη βαρύνει και τους προμηθευτές, οι οποίοι οφείλουν να ελέγχουν την καταλληλότητα του μεταφορικού μέσου.
- Θα πρέπει να αναγράφεται σε όλα τα εμπορικά έγγραφα (δελτία αποστολής-τιμολόγια) η χώρα προέλευσης των κρεάτων με ευθύνη του αγοραστή και του πωλητή.
- Τα αβγά πρέπει να πωλούνται με κέλυφος χωρίς ρωγμές, καθαρά, στεγνά, απαλλαγμένα από εξωτερικές δυσάρεστες οσμές και να μη διατίθενται εκτεθειμένα στην ηλιακή ακτινοβολία. Επίσης, σε κάθε αβγό πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά ο κωδικός αριθμός εκτροφής του παραγωγού.
- Τα συσκευασμένα αβγά πρέπει να φέρουν τον αριθμό έγκρισης του ωοσκοπικού κέντρου και την ημερομηνία παραγωγής και λήξης, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 21 ημέρες από την ημέρα της ωοτοκίας. Επίσης, πρέπει να αναγράφεται στη συσκευασία η κατηγορία του αβγού (Α-Β κ.λπ.), τα πλήρη στοιχεία με τη διεύθυνση του παραγωγού ή το εμπορικό σήμα της επιχείρησης.
- Τα τυριά και τα αλλαντικά πρέπει να παρασκευάζονται μόνο σε εγκαταστάσεις που λειτουργούν νόμιμα και στη συσκευασία τους να αναγράφονται οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία επισημάνσεις για την ταυτότητά τους.
Δείτε επίσης
- Π.Σ Τυμπακίου: Έρχεται το 2ο “South Santa Run”!
- Nations League Playoffs: Ο δρόμος για την άνοδο περνάει απ’ τη...Σκωτία!
- Αυθεντικό πεϊνιρλί με χωριάτικο λουκάνικο και κασέρι
- Πλήρης ανατροπή για το ελαιόλαδο – Κατρακυλά η τιμή… μειωμένη και η παραγωγή
- Προϋπολογισμός 2025: Οι αλλαγές μέσα από 16 ερωταπαντήσεις
Σχετικά άρθρα
- Εθισμένα τα μικρά παιδιά στο τάμπλετ: To πρόβλημα και η αντιμετώπιση ειδικά το καλοκαίρι
- Ύπνος: Τα μυστικά για να μην τον χάνετε
- Πώς θα προστατευθούμε από λοιμώξεις και στρεπτόκοκκο μέσα στις γιορτές
- Τέσσερις «χρυσές» συμβουλές για να ζήσετε μέχρι τα 100
- 11 σημαντικοί έλεγχοι που πρέπει να κάνετε στο αυτοκίνητό σας πριν τις διακοπές!