Μετά το τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου την περασμένη Πέμπτη, ο πρωθυπουργός προέτρεψε τα μέλη της κυβέρνησής του να κάνουν ολιγοήμερες και σεμνές διακοπές, δηλαδή να ξεκουραστούν, γιατί τους περιμένει ένας πολύ δύσκολος χειμώνας με κατάληξη τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις.
Νωρίτερα, βέβαια, όλοι οι υπουργοί είχαν παραδώσει στους αρμόδιους συναδέλφους τους, Γιώργο Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσο, από δύο φακέλους ο καθένας: Ο πρώτος ανέφερε τις μεταρρυθμίσεις στο αντίστοιχο χαρτοφυλάκιο έως την επόμενη άνοιξη και ο δεύτερος περιείχε τους κατευθυντήριους άξονες του υπουργείου για την επόμενη τετραετία.
Από αυτό το υλικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αντλήσει την πρώτη ύλη της ομιλίας του στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης στις 10 Σεπτεμβρίου, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της συμπρωτεύουσας. Σε αυτή την τελευταία, πριν τις εκλογές, ομιλία του σε ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός θα κάνει έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου αλλά και των συνθηκών μέσα στις οποίες αυτό επετεύχθη, ενώ παράλληλα θα αναδείξει τις μεταρρυθμίσεις που μένει να γίνουν έως το τέλος της τετραετίας, ανά τομέα κυβερνητικής δράσης. Τέλος ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει μια αναφορά στους άξονες πολιτικής για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, με βάση τους οποίους θα διεκδικήσει τη νίκη στις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις και τον σχηματισμό κοινοβουλευτικά αυτοδύναμης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Οι μεταρρυθμίσεις που έρχονται
Ειδικότερα, οι μεταρρυθμίσεις που προκρίνονται για το επόμενο διάστημα έως και μετά τις εκλογές, είναι δύο ειδών: Αυτές που αφορούν στον εκσυγχρονισμό του κράτους με την ευρεία του έννοια κι εκείνες που αναφέρονται στην οικονομία. Οι αλλαγές στις κρατικές δομές και η ενίσχυση με πόρους και αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού αποκτούν προτεραιότητα. Το ίδιο ισχύει και με τις αλλαγές στη δευτεροβάθμια υγεία, που έρχονται ως συνέχεια της θέσπισης του «προσωπικού γιατρού». Παράλληλα συνεχίζεται η αντιπαράθεση με έντονο ιδεολογικό χρώμα για τις αλλαγές στην Παιδεία που θα συνεχιστούν, ενώ ξεχωριστό κομμάτι αποτελούν οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία υπό το φως της διεθνούς κρίσης αλλά και των κυβερνητικών δεσμεύσεων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να ελπίζει ότι τελικά η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντιληφθεί στο σύνολό της ότι από μόνα τους τα κράτη-μέλη δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την έκρηξη ακρίβειας και πληθωρισμού, και θα προχωρήσει σε κοινές δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ωστόσο, έως τότε η Αθήνα κάνει τον δικό της σχεδιασμό, βασισμένο μεσοπρόθεσμα στην αύξηση των εσόδων που φέρνει ο τουρισμός αλλά και η ανάπτυξη της οικονομίας. «Η σωστή κυβερνητική πολιτική στην οικονομία δημιουργεί συνεχώς δημοσιονομικό χώρο, τον οποίο η κυβέρνηση αξιοποιεί σε πολιτικές στήριξης των πολιτών λόγω της οξείας κρίσης που σοβεί στην Ευρώπη», λέει στην «Η» παλαιός κοινοβουλευτικός της συμπολίτευσης.
Τι θα εξαγγείλει στη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης
Έτσι στη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να εξαγγείλει παράταση των μέτρων που μειώνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και τα καύσιμα, έως ότου τελειώσει η κρίση, και πάντως έως τις προσεχείς εκλογές, με δεδομένο ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός μιλά για επιδοτήσεις σε αυτούς τους δύο καίριους τομείς, διάρκειας ενός έτους από την άνοιξη του 2022.
Στις νέες παροχές που θα ανακοινωθούν στην Έκθεση Θεσσαλονίκης εντάσσονται η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, που πληροφορίες αναφέρουν ότι θα φτάσει τα 751 ευρώ, από 650 που ήταν στα τέλη του 2021. Όπως είναι ευνόητο, ο πρωθυπουργός θα υπενθυμίσει ότι αυτή η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει τα επιδόματα αλλά και τους μισθούς που είναι σχετικά χαμηλοί χωρίς να είναι στο όριο του κατώτατου. Ο κ. Μητσοτάκης επίσης θα εξαγγείλει αύξηση των συντάξεων, καθώς οι συνταξιούχοι επλήγησαν πολύ κατά την δεκαετία των μνημονίων και τώρα έρχεται η ώρα να αρχίσουν να παίρνουν πίσω κάποια από τα χρήματα που τότε τους είχαν αφαιρεθεί. Τέλος, θα εξαγγείλει την κατάργηση της ειδικής εισφορά αλληλεγγύης, κάτι που επίσης θα ενισχύσει το εισόδημα των πολιτών.
Πού στηρίζονται οι εξαγγελίες
Οι εξαγγελίες στηρίζονται στον σχεδιασμό των υπουργείων του οικονομικού κύκλου, που έχουν καταλήξει σε ρυθμό ανάπτυξης 3,5% για την τριετία 2022-2025, ενώ υπολόγιζαν και ραγδαία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού το 2023 (στο 1,6% έναντι 6,3% φέτος) που όμως αλλάζει μετά τα τελευταία δεδομένα και για φέτος υπολογίζεται να ξεπεράσει το 8%. Περίπου στα ίδια επίπεδα κυμαίνονται και οι προβλέψεις τόσο της Κομισιόν όσο και του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, με αποτέλεσμα οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στην ΔΕΘ να μην διαταράσσουν την δημοσιονομική ισορροπία της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει ληφθεί ακόμα η τελική απόφαση εάν στην ομιλία του ο πρωθυπουργός θα περιγράψει και τους άξονες της επόμενης τετραετίας, ή αν θα κρατήσει αυτό το «χαρτί» για την προεκλογική περίοδο.
Δείτε επίσης
- Τέλη κυκλοφορίας 2025: Χωρίς παράταση φέτος για την πληρωμή τους – Η τελική προθεσμία
- Ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο Πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ»- Ποιους αφορά
- Νέα έρευνα του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Πόσο θα κοστίσει φέτος
- ΟΠΕΚΑ-Επίδομα παιδιού: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων
- Καταβάλλονται έκτακτα και τακτικά επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ
Σχετικά άρθρα
- Μητσοτάκης: Λειτούργησε το επιτελικό κράτος- Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό
- Τι θα εξαγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας απόψε στη ΔΕΘ -Οι έξι προτεραιότητες
- Ανδρουλάκης στη ΔΕΘ: Ο κ. Μητσοτάκης φοβάται πάρα πολύ το θέμα του Predator
- Σήμερα η εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης
- Μητσοτάκης: Σημαντική στήριξη στα νοικοκυριά - Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος