To ΟΣΔΕ και οι δηλώσεις

agronews.gr  05 April, 2019 ΑΓΡΟΤΙΚΑOIKONOMIAΑΡΘΡΑ
To ΟΣΔΕ και οι δηλώσεις

Το μηχανογραφικό σύστημα για την υποδοχή των φετινών δηλώσεων ΟΣΔΕ δεν λέει να ανοίξει. Αν ρωτήσετε τους συνήθεις διαχειριστές του συστήματος, δηλαδή την περιβόητη μηχανοπαρέα, θα σας πει… δεν φταίμε εμείς το υπουργείο και ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Αν πάλι ρωτήσετε το υπουργείο θα σας παραπέμψει σ’ εκείνους που «εργολαβικά» έχουν αναλάβει εδώ και χρόνια τη δουλειά, απομυζώντας τόσο τον κρατικό κορβανά και τα κοινοτικά προγράμματα, όσο και τους υπόχρεους σε δηλώσεις αγρότες.

Ανεξαρτήτως πάντως από τις αιτιάσεις της κάθε πλευράς, η αλήθεια είναι πως αυτή τη φορά τα πράγματα έχουν δυσκολέψει για το «σύστημα» που έχει «καπακώσει» εδώ και χρόνια το έργο του ΟΣΔΕ. Δεν αποκλείεται μάλιστα, αυτή τη φορά, οι διαμορφούμενες συνθήκες να το οδηγήσουν… εκτός πεδιάς. 
Η καθυστέρηση επαναλειτουργίας της μηχανογραφικής βάσης για την υποδοχή των δηλώσεων δείχνει ότι η διαμάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη, αυτή τη φορά, ίσως να μην είναι μόνο για την τιμή των όπλων. Πολλώ μάλλον που οι πληροφορίες θέλουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και τους ιθύνοντες του ΟΠΕΚΕΠΕ να βρίσκονται σε κοινή γραμμή και τον πρόεδρο του Οργανισμού να έχει αντιληφθεί πλέον ότι δεν μπορεί να παίζει σε «διπλό ταμπλό» ή και να συντάσσεται, όπως πολλές φορές στο παρελθόν, καθολικά με τις θέσεις του «εργολάβου».

Αυτό που διαφαίνεται από τις μέχρι τούδε κινήσεις, είναι μια προσπάθεια επαναφοράς του κέντρου των αποφάσεων αλλά και της εν γένει διαχείρισης του ΟΣΔΕ στον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς όλοι ξέρουν ότι εδώ και κάποια χρόνια τον έλεγχο της κατάστασης είχε ο λεγόμενος… συντονιστής και οι υπόλοιποι ακολουθούσαν τις οδηγίες του. Όχι βέβαια πως έκανε τη βαριά δουλειά! Αυτή τα τελευταία χρόνια γίνεται από τα λεγόμενα ΚΥΔ (Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων) και από κάποιους «επίστρατους» του ΟΠΕΚΕΠΕ, όταν τα πράγματα δυσκόλευαν. Ο συντονιστής ασκούσε απλά, υψηλή εποπτεία. Μέχρι κάποια στιγμή άνοιγε και έκλεινε πύλες. Ακολούθως εισέπραττε τη γνωστή προμήθεια των 7 ευρώ επί των δηλώσεων. Οι παρεμβάσεις του είχαν να κάνουν κυρίως με το… να κινεί τα νήματα, να κρατάει τους κωδικούς πρόσβασης στο σύστημα και να κάνει κάποιες φορές τη «βρώμικη δουλειά», εκεί που… δεν έβγαιναν τα κουκιά (τα σκουπίδια κάτω από το χαλί)!

Όλα αυτά είναι σε πλήρη γνώση των ιθυνόντων που δείχνουν αυτή τη φορά διάθεση να αλλάξουν την κατάσταση, παρά το γεγονός ότι ο φόβος πολλών μπροστά στο ενδεχόμενο να υπονομευθεί η διαδικασία των δηλώσεων (είναι η γνωστή πίεση της τελευταίας στιγμής) έχει οδηγήσει πολλές φορές κατά το παρελθόν τις πολιτικές ηγεσίες σε υπαναχωρήσεις και σε αναγνώριση ρόλων που δεν άξιζαν στους επιτήδειους της εν λόγω παρέας.

 Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τη μηχανογραφική βάση του ΟΣΔΕ να τίθεται στη διάθεση του εμπλεκομένων από την ερχόμενη εβδομάδα. Κι αυτό αν… πεισθεί μέχρι τότε ο «εργολάβος» και ικανοποιηθούν όλες του οι απαιτήσεις. Σημειωτέον ότι μια εξ αυτών, λέει, να μην δοθεί πρόσβαση σε 11 ΚΥΔ υψηλής τεχνογνωσίας τα οποία μάλιστα συνδέονται με μεγάλες συνεταιριστικές οργανώσεις. Κι αυτό γιατί, όπως υποστηρίζεται δεν του έχουν αποδοθεί εγκαίρως όλες οι «προμήθειες», δηλαδή τα 7 ευρώ ανά δήλωση. Όπως βέβαια υποστηρίζει η άλλη πλευρά, αν αυτό δεν έχει γίνει, είναι γιατί ποτέ δεν του αναγνωρίσθηκε η υπηρεσία του συντονιστή και ο ρόλος του καθοδηγητή του έργου το οποίο επιτελούν τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων. Αντίθετα, αυτός ο ρόλος αναγνωρίζεται και οφείλει να τον ασκεί καθ’ ολοκληρίαν ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος, όπως εικάζεται, πρώτη φορά φέτος, δείχνει διάθεση να τον αναλάβει.   

 

agronews.gr  05 April, 2019 ΑΓΡΟΤΙΚΑOIKONOMIAΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα