Το όμορφο ταξίδι συνεχίζει στο Βρέλη – Μοιρών

  20 August, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑΡΘΡΑ
Το όμορφο ταξίδι συνεχίζει στο Βρέλη – Μοιρών

Του κύκλου τα γυρίσματα που ανεβοκατεβαίνουν και του Τροχού, που ώρες ψηλά κι ώρες στα βάθη πηαίνουν… θα μας αναθιβάλει ο μεγάλος καλλιτέχνης – μουσικός Αντώνης Φραγκιαδάκης με την ηθοποιό – σκηνοθέτιδα της παράστασης Μαρία Βασιλάκη, στον αύλειο χώρο του Ορειβατικού Συλλόγου Μοιρών στο Βρέλη απόψε το βράδυ στις 21.30.

Χρονιά του Ερωτόκριτου το 2019 και εμείς… στου κύκλου τα γυρίσματα αναθιβάλουμε πολιτισμό και τέχνες, έρωτα και πάθη - του ανθρώπου η πορεία στου κύκλου τα γυρίσματα που αναπαημό δεν έχουν ..-  όπως με μαεστρία περισσή, τέχνης γλωσσολογικής ο μεγάλος ποιητής Βιτσέντζος Κορνάρος αποτύπωσε στο χαρτί τον 17ο αιων.μ.Χ, στην περίοδο της Κρητικής Αναγέννησης.

O Βιτσέντζος Κορνάρος (29 Μαρτίου1553 – 1613 ή 1614) ήταν Κρητικός ποιητής. Θεωρείται ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της Κρητικής λογοτεχνίας, συγγραφέας του αφηγηματικού ποιήματος «Ερωτόκριτος»:

Ο Ερωτόκριτος είναι έμμετρο μυθιστόρημα που συντέθηκε από τον Βιτσέντζο Κορνάρο στην Κρήτη, πιθανότατα κατά τη πρώτη δεκαετία του 17ου αιώνα. Αποτελείται από 10.012 ιαμβικούς δεκαπεντασύλλαβους ομοιοκατάληκτους στίχους αποδιδόμενους στην Κρητική διάλεκτο, εκ των οποίων οι τελευταίοι δώδεκα αναφέρονται στον ίδιο τον ποιητή. Κεντρικό θέμα του είναι ο έρωτας ανάμεσα σε δύο νέους, τον Ερωτόκριτο, που στο έργο αναφέρεται μόνο ως Ρωτόκριτος ή Ρώκριτος, και την Αρετούσα, και γύρω από αυτό περιστρέφονται και άλλα θέματα όπως η τιμή, η φιλία, η γενναιότητα και το κουράγιο.

Κ' εγώ δε θε να κουρφευτώ κι αγνώριστο να μ' έχου
μα θέλω να φανερωθώ, κι όλοι να με κατέχου
Βιτσέντζος είν' ο ποιητής και στη γενιά Κορνάρος
που να βρεθή ακριμάτιστος, σα θα τον πάρη ο Χάρος.

 

Αξίες διαχρονικές η τιμή, η φιλία, η γενναιότητα και το κουράγιο μα και τσ’ αγάπης η πεθυμιά γι’ αυτό, το έργο αυτό αποτελεί ταυτότητα πολιτισμού της Κρήτης. Γι’ αυτό η κόρη ύφαινε στον αργαλειό και ξόμπλιαζε το υφάδι της ακούγοντας τον «Ερωτόκριτο» σε αφήγηση ή με το λαγούτο του αγαπημένου της.

Αυτές τις σκηνές της Κρητικής λογοτεχνίας διασκεύασε και σκηνοθέτησε η ηθοποιός – σκηνοθέτιδα Μαρία Βασιλάκη και θ’ αφηγηθεί στην αποψινή μουσική παράσταση στο Βρέλη, με το συνταίριασμα της μουσικής και του τραγουδιού του καλλιτέχνη – μουσικού Φραγκιαδάκη Αντώνη, στις 21.30.

Εύα Kαπελλάκη – Κοντού [Εκπαιδευτικός και αρθρογράφος Lettere Classiche dell’ Universita’ degli studi di Napoli ‘Federico II”

 

  20 August, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα