Το ΚΥΣΕΑ συνεδριάζει για τις Belharra και αφήνει το καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου στις καλένδες

Η απόκτηση και τέταρτης φρεγάτας Belharra βρίσκεται στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ. Το θέμα του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου όμως παραπέμπεται στις καλένδες και πιθανόν βραχυκυκλώνει οριστικά, μπροστά στις απειλές της Τουρκίας.
Το ΚΥΣΕΑ θα συνεδριάσει στις 12 το μεσημέρι υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, θα εισηγηθεί και επισήμως για την τέταρτη φρεγάτα, όπως προανήγγειλε κατά την επίσκεψη του Γάλλου ομολόγου του, Σεμπαστιέν Λακορνί, τη Δευτέρα.
Κατά τη συνάντηση Δένδια- Λακορνί υπεγράφη και η προμήθεια 16 πυραύλων Exocet για την “Ασπίδα του Αχιλλέα”. Γεγονός που σε συνδυασμό με την τέταρτη Belharra επιβεβαιώνει το “Ελλάς- Γαλλία- συμμαχία” σε εξοπλιστικό επίπεδο. Υπενθυμίζεται δε ότι η γαλλική Naval Group έχει καταθέσει πρόταση για τρεις ακόμη φρεγάτες με κατασκευή μάλιστα σε ποσοστο 40% στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Ωστόσο η συμμαχία με τη Γαλλία δεν φαίνεται να μπορεί να διασφαλίσει, όπως ήλπιζαν στην Αθήνα, και την έναρξη ερευνών για το καλώδιο Ελλάδας- Κύπρου, παρότι στο έργο μετέχει η γαλλική Nexans. Γεγονός που φάνηκε και από τη σιγή ασυρμάτου στις επίσημες δηλώσεις Μητσοτάκη- Δένδια κατά την επίσκεψη Λακορνί.
Ο αόριστος “κατάλληλος χρόνος” για το καλώδιο
Επισήμως βέβαια η κυβέρνηση οχυρώνεται πίσω από τη γενικόλογη διαβεβαίωση ότι οι έρευνες για το καλώδιο Ελλάδας- Κύπρου θα προχωρήσουν στον “κατάλληλο χρόνο”. Στην πραγματικότητα ωστόσο είναι σαφές ότι το καλώδιο έχει μπει στο ψυγείο. Δεδομένου άλλωστε πως ούτε η Κύπρος, αλλά ούτε το Ισραήλ, στο οποίο τελικά θα καταλήγει το καλώδιο, θέτουν το έργο αυτό ως προτεραιότητα.
Το Μαξίμου διαψεύδει πάντως ότι πραγματοποιήθηκε ένα άτυπο ΚΥΣΕΑ την περασμένη εβδομάδα, στο οποίο εξετάστηκαν ακόμη και τα σενάρια θερμού επεισοδίου και εμπλοκής με την Τουρκία και ακολούθως το καλώδιο μπήκε στον πάγο.
Απόφαση στην οποία φαίνεται πως συνυπολογίστηκε και το γεγονός ότι το Πολεμικό Ναυτικό, παρά τη γενναιότητα των αξιωματικών, δεν αντέχει επιχειρησιακά να περάσει ακόμη ένα καλοκαίρι όπως αυτό του 2020 με ένα γηρασμένο στόλο. Και οι απειλές της Τουρκίας πως θα βγάλει πολεμικά πλοία στην περιοχή ερευνών όπως είχε κάνει στην Κάσο τον Ιούλιο του 2024, δεν είναι προφανώς “λόγια του αέρα”, αλλά λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.
Σημειωτέον δε ότι οι προσπάθειες του υπουργείου Εξωτερικών να βρεθεί μία “τεχνική λύση” με την Τουρκία ώστε να προχωρήσουν οι έρευνες χωρίς επεισόδια έπεσαν στο κενό. Και στο ενδεχόμενο παρεμπόδισης των ερευνητικών πλοίων από τουρκικά, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα ήταν υποχρεωμένο να επέμβει για να υπερασπιστεί την ελληνική ΑΟΖ.
Έτσι παρά τις διαρροές των προηγούμενων ημερών περί προετοιμασίας NAVTEX για την έναρξη των ερευνών μέσα στον Απρίλιο, αυτές ουσιαστικά παραπέμπονται στο αόριστο μέλλον.
Στο ράφι περιμένει και ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός
Εν τω μεταξύ στα τέλη Απριλίου λήγει και η προθεσμία που έχει δοθεί στη χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την κατάθεση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού. Παρότι οι χάρτες είναι έτοιμοι, η κυβέρνηση δεν τους υπέβαλλε γιατί η κατάθεση τους αφορά και την κατάθεση ΑΟΖ και άρα θα προκαλέσει αντίδραση της Τουρκίας. Λόγω της μη κατάθεσης του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού μάλιστα έχει επιβληθεί στη χώρα μας πρόστιμο από την Κομισιόν.
Υπενθυμίζεται δε πως όταν η Κομισιόν δημοσιοποίησε πέρυσι τους χάρτες των θαλασσίων περιοχών των κρατών μελών της ΕΕ στο πλαίσιο των μελετών της για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, η Άγκυρα είχε διαμαρτυρηθεί, επαναφέροντας τη θεωρία των “γκρίζων ζωνών” στο Αιγαίο.
Η κυβέρνηση σαφώς λοιπόν διστάζει για την κατάθεση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, παρότι αυτό ακριβώς την είχε συμβουλεύσει να κάνει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τον περασμένο Δεκέμβριο.
Ο κ.Καραμαλής είχε προτείνει να κατατεθεί στην ΕΕ ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός της χώρας, αλλά και στο πλαίσιο αυτό να ενταχθεί η ενεργοποίηση της ανακήρυξης της ΑΟΖ με βάση τη μέση γραμμή, κατά τον Ν. 4001/2011 και τους όρους και τις προϋποθέσεις του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας. Σημείωσε ότι αυτό είναι απολύτως σύμφωνο με το Διεθνές Δίκαιο και δεν εμποδίζει την όποια διαπραγμάτευση με την Τουρκία.
Η Άγκυρα όμως ως γνωστόν δεν υπολογίζει ιδιαίτερα το Διεθνές Δίκαιο. Και ο απρόβλεπτος παράγοντας Ντόναλντ Τραμπ περιπλέκει τα πράγματα. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ επίσης δεν ενδιαφέρεται για το Διεθνές Δίκαιο και αμφισβητεί ακόμη και την αρχή του απαραβίαστου των συνόρων.
Δείτε επίσης
- Αυτές είναι οι 3 μεγαλύτερες πηγές ευτυχίας του ανθρώπου
- Η Κρήτη κύρια πύλη εισόδου μεταναστών μέσω θαλάσσης στην Ελλάδα
- Δώρο Πάσχα: Λήγει σήμερα η προθεσμία για την καταβολή του – Οι «ποινές» για τους εργοδότες
- Έρχονται θερμές αέριες μάζες: Ανεβαίνει η θερμοκρασία από τη Μεγάλη Πέμπτη
- ΟΠΕΚΑ: Πότε θα γίνουν οι ανακοινώσεις για την καταβολή των επιδομάτων Απριλίου