Η καθημερινή φυγή χιλιάδων ανθρώπων από τις περιοχές του Ιράκ και της Συρίας που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος πλήττει την εικόνα της τρομοκρατικής οργάνωσης, που θέλει να προβάλλεται ως «πατρίδα» κάθε μουσουλμάνου.
Η εικόνα του πνιγμένου τρίχρονου Άλαν στις ακτές τις Αλικαρνασσού έκανε τον γύρο του κόσμου πριν από λίγους μήνες, προκαλώντας σοκ και αγανάκτηση και καθιστώντας ακόμη πιο εμφανή και συνειδητή τη δραματική κατάσταση των προσφύγων.
Η εικόνα του άτυχου αγοριού δεν δημοσιεύτηκε μόνο σε κάθε λογής εφημερίδες σε όλον τον κόσμο, αλλά και στην αγγλική έκδοση της προπαγανδιστικής ιστοσελίδας «Dabiq» της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Σκοπός των τελευταίων ήταν να προβάλουν την απελπιστική κατάσταση των προσφύγων που, όπως και ο Αλάν με την οικογένειά του, έφυγαν υπό την απειλή του ισλαμιστικού τρόμου. Οι εξτρεμιστές του ΙΚ χρησιμοποιούν την φωτογραφία του νεκρού παιδιού ως προειδοποίηση για τις επιπτώσεις της φυγής από το «χαλιφάτο» τους. Η οικογένεια του Αλάν καταγόταν από το κουρδικό Κομπάνι στη Συρία, που κατελήφθη και πολιορκήθηκε από τους εξτρεμιστές το 2014. Οι γονείς του Αλάν διέφυγαν μαζί με τους δύο γιους τους στην Τουρκία. Από εκεί μπήκαν σε μια βάρκα διακινητών με προορισμό αρχικά τις απέναντι ελληνικές ακτές. Η βάρκα ανετράπη. Μόνος επιζών ο πατέρας της οικογένειας. «Αυτός είναι ο κίνδυνος της φυγής από την περιοχή της ισλαμικής κυριαρχίας» - έτσι τιτλοφορούν οι συντάκτες του «Dabiq» την τραγική φωτογραφία.
Δαιμονοποίηση του δυτικού κόσμου
Στο άρθρο που ακολουθεί ο συντάκτης επιχειρεί χρησιμοποιώντας ρήσεις γνωστών εκπροσώπων της μουσουλμανικής πίστης να αποδείξει ότι οι αληθινοί μουσουλμάνοι δεν επιτρέπεται να γυρίζουν την πλάτη τους στο Ισλαμικό Κράτος. Μεταξύ άλλων περιγράφεται τι περιμένει όσους παρόλα αυτά επιλέγουν τον δρόμο της φυγής προς τον δυτικό κόσμο: Αλκοόλ, ναρκωτικά, απομάκρυνση από το Ισλάμ. Οι πρόσφυγες από τη Συρία και τη Λιβύη θέτουν όμως σε κίνδυνο κυρίως τις ζωές των παιδιών τους, γράφει το προπαγανδιστικό μέσο του Ισλαμικού Κράτους, που θέλει να καλλιεργήσει την εικόνα ενός μαγνήτη που προσελκύει τους μουσουλμάνους όλου του κόσμου.
Ενδιαφέρον είναι πάντως ότι «αυτή η προσφυγική ροή κινείται μόνο προς μία κατεύθυνση», επισημαίνει ο Γιούργκεν Τοντεχόφερ. Ο συγγραφέας μπεστ σέλερ και πρώην βουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) πέρασε πέρσι 10 μέρες σε εδάφη που κατέχει το Ισλαμικό Κράτος, γράφοντας ένα σχετικό βιβλίο. Όπως παρατηρεί, «στη Συρία κανείς δεν φεύγει από περιοχές του καθεστώτος Ασάντ προς εδάφη του ‘χαλιφάτου’. Η προσφυγική ροή είναι πάντα αντίστροφη: από το ‘χαλιφάτο’ προς τις περιοχές όπου κυριαρχεί το (σ.σ. συριακό) καθεστώς».
Επιτρεπτή η μετανάστευση μόνο εντός Ισλαμικού Κράτους
Για τους εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους η προσφυγική ροή κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση. Επειδή το ‘χαλιφάτο’ αναβίωσε, γράφουν οι συντάκτες του άρθρου στην ιστοσελίδα «Dabiq», οι μουσουλμάνοι επιτρέπεται να διαφεύγουν μόνο εντός των ορίων του Ισλαμικού Κράτους και όχι σε περιοχές των αλεβιτών, σιιτών, του PKK ή στην Ευρώπη και την Αμερική. «Η εθελοντική εγκατάλειψη της περιοχής κυριαρχίας του Ισλαμικού Κράτους είναι μια επικίνδυνη, μεγάλη αμαρτία», γράφει ο ανώνυμος συντάκτης.
Παραμένει ασαφές πόσοι άνθρωποι διέφυγαν μέχρι σήμερα από τις περιοχές τις οποίες έχει κηρύξει το Ισλαμικό Κράτος τμήμα των κυριαρχικών του εδαφών. Σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατής Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πάρει τον δρόμο της προσφυγιάς εντός της Συρίας. Τέσσερα επιπλέον εκατομμύρια Σύροι έχουν ήδη διαφύγει σε γειτονικές χώρες.
dw.com
Δείτε επίσης
- Γερμανία: Αυτοκίνητο έπεσε σε επισκέπτες χριστουγεννιάτικης αγοράς - Τουλάχιστον 11 νεκροί
- Politico: Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, στην Ουκρανία
- NBA Cup: Θρίαμβος για τους Bucks με triple-double του MVP Αντετοκούνμπο
- Οι χριστιανοί στη Συρία ζουν ξανά τον εφιάλτη
- Η τρύπα του όζοντος επουλώνεται με ταχύ ρυθμό
Σχετικά άρθρα
- Πρόσφυγες: Επιχείρηση διάσωσης ανοιχτά της Κρήτης
- Spiegel: Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα για μαζικά push - back προσφύγων και μεταναστών
- Λιβύη: 62 πτώματα μεταναστών περισυνελέγησαν μετά το ναυάγιο χθες στα ανοικτά της Χομς
- Έρευνες για τον εντοπισμό και διάσωση ατόμων στον ποταμό Έβρο
- Εντοπίστηκαν νοτιοανατολικά της Γαύδου οι πρόσφυγες που κινδύνευσαν στη θάλασσα