Το φρούτο στο οποίο η Κρήτη είναι η «ναυαρχίδα» στην αγορά του
H Κρήτη είναι η «ναυαρχίδα» στην αγορά του αβοκάντο . Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης φυτεύονται πλέον με αβοκάντο στο νησί, με συνέπεια στο νησί να παράγεται περίπου το 90% της συνολικής παραγωγής σε πανελλαδικό επίπεδο!
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι ειδικοί, στα Χανιά και το Δυτικό Ρέθυμνο, έχουμε τη μεγαλύτερη παραγωγή, με τους αγρότες να φυτεύουν ολοένα και περισσότερες εκτάσεις κάθε χρόνο.
Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται στα Χανιά γίνονται ανάρπαστες, καθώς η κατανάλωση και στην εγχώρια αγορά είναι ολοένα και μεγαλύτερη, τη στιγμή που και η Ευρώπη έχει την τάση να καταναλώνει αβοκάντο, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά με 480.000 τόνους το 2017, παρουσιάζοντας αλματώδη ανάπτυξη.
Η τιμή του παραγωγού αυτή τη στιγμή είναι από 2 ως 2.3 ευρώ το κιλό, ενώ η τιμή ανεβαίνει, αφού και η ζήτηση ανεβαίνει.
Το μειονέκτημα για το αβοκάντο είναι ότι εξαιτίας του κλίματος και των καιρικών συνθηκών, τόσο τα παλιά όσο και τα νέα δέντρα συχνά ξεραίνονται. Ενώ πρέπει να υπάρχει και επιλογή στον τόπο που θα φυτευθούν, για να είναι το έδαφος κατάλληλο.
Δείτε επίσης
- Κτηνοτροφία: 21 μέτρα για τη θωράκισή της προτείνει η Εθνική Επιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης
- Επιδοτήσεις: Εγκρίθηκε το Action Plan 2 και απελευθερώνονται οι πληρωμές των αγροτών
- Κτηνοτρόφοι Ν Ηρακλείου: Γενική Συνέλευση αύριο στο Πολύκεντρο του Δήμου Φαιστού
- Επιδοτήσεις: Πιστώνονται σήμερα συνδεδεμένεςγια φυτική 2024, μέχρι 28 Νοεμβρίου η προκαταβολή
- Αγροτικό πετρέλαιο: Η αλλαγή που φέρνει η νέα ΚΥΑ για την επιστροφή του ΕΦΚ – Τι θα αναφέρει





