Το Eurogroup δεν δίνει το «OK» για την εκταμίευση της δόσης

mesaralive.gr  09 November, 2015 ΚΟΣΜΟΣ
Το Eurogroup δεν δίνει το «OK» για την εκταμίευση της δόσης

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EUROPEAN CONSILIUM/ Marie Sandon

Το Eurogroup δεν αναμένεται να δώσει το απόγευμα της Δευτέρας το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ με μεγάλο «αγκάθι» μεταξύ Ελλάδας και δανειστών να παραμένει το θέμα των «κόκκινων» δανείων και κατ’ επέκταση οι πλειστηριασμοί της α’ κατοικίας.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο επικαλείται διπλωματική πηγή, στο αποψινό Eurogroup δεν αναμένεται να υπάρξει τελική συμφωνία με την Ελλάδα, σχετικά με την υλοποίηση του πρώτου πακέτου προαπαιτουμένων.

Ωστόσο οι ίδιες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι το 90% της απόστασης μεταξύ ελληνικών αρχών και θεσμών έχει καλυφθεί και ότι είναι δυνατή η επίτευξη τελικής συμφωνίας εντός των προσεχών ημερών. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το αποψινό Eurogroup δεν αναμένεται να λάβει απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ, αλλά αναμένεται να αναγνωρίσει τη σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Εξάλλου, στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και δημοσιεύματα του κοινοτικού Τύπου που επισημαίνουν ότι παραμένουν οι διαφορές σχετικά με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και τη ρύθμιση των εκατό δόσεων για τους οφειλέτες του Δημοσίου.

H διαδικτυακή πύλη euobserver και η «Politico», επικαλούνται δηλώσεις Έλληνα αξιωματούχου, σύμφωνα με τις οποίες «η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει πλήρως και αξιόπιστα το πρόγραμμα, αλλά χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και προϋπόθεση για πολιτική σταθερότητα είναι η κοινωνική συνοχή». Ο ίδιος αξιωματούχος, άφηνε να εννοηθεί ότι οι απαιτήσεις των πιστωτών είναι παράλογες, σημειώνοντας ότι «το πρόγραμμα δεν θα είναι βιώσιμο αν δεν λαμβάνει υπόψη το επίπεδο της κοινωνικής ανοχής», επισημαίνοντας ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μην πάμε πέρα από την κοινή λογική».

Την ίδια ώρα, τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου ειδήσεων αναφέρει ότι το πιθανότερο σενάριο στο σημερινό Eurogroup είναι να καταλήξουν οι υπουργοί Οικονομικών σε μια «θετική αξιολόγηση», αλλά να μη δώσουν ακόμη το «πράσινο» φως για την εκταμίευση της υποδόσης, κάτι που πιθανότατα θα γίνει τις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο, ακόμη κι αν κλείσει το μέτωπο των «κόκκινων» δανείων, η κυβέρνηση έχει μπροστά της μέχρι τέλους του έτους ένα «βουνό» από προαπαιτούμενα και δεσμεύσεις με αιχμή το ασφαλιστικό, αν θέλει να φτάσει στον στόχο που η ίδια έχει θέσει που δεν είναι άλλος από την έναρξη της συζήτησης για το χρέος.

Μεγάλο αγκάθι παραμένει η προστασία της πρώτης κατοικίας. Κομματικά στελέχη επιμένουν ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας «είναι επιτακτική ανάγκη» και γι' αυτό η κυβέρνηση όχι μόνο δεν πρέπει να υποκύψει στους δανειστές αλλά πρέπει να εντατικοποιήσει το επόμενο διάστημα τις προσπάθειές της προκειμένου να προστατέψει την πρώτη κατοικία των πολιτών.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε την Κυριακή στο τηλέφωνο να πείσει τους Άνγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ Γιούνκερ ότι η κυβέρνησή του «προχωρά υλοποιώντας τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των Ευρωπαίων εταίρων της», ωστόσο κομματικά στελέχη επιμένουν ότι «η συμφωνία που αναγκάστηκε η κυβέρνηση να υπογράψει τον Ιούλιο δεν ταυτίζεται με τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ» και «έχει πολλά περιθώρια για να υλοποιηθούν βασικές πολιτικές επιλογές» του κόμματος.

Εν τω μεταξύ, ο Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις της ΕΕ προσερχόμενος στο Eurogroup, δήλωσε αισιόδοξος ότι μια συμφωνία για την Ελλάδα μπορεί να επιτευχθεί «αν όχι στο σημερινό Eurogroup», «μέσα στις επόμενες μέρες.

Όπως δήλωσε, η δυναμική παραμένει «θετική», τα «περισσότερα» από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρώτο σετ προαπαιτούμενων έχουν υλοποιηθεί και υπάρχει πνεύμα «συνεργασίας».

Επιπλέον, αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα, είπε πως είχε «εποικοδομητικές» συναντήσεις, μεταξύ άλλων, και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκείδη Τσακαλώτο.

«Η βούληση είναι εκεί, το ίδιο και το πνεύμα συμβιβασμού», υπογράμμισε ο Γάλλος επίτροπος και προσέθεσε ότι «δεν είμαστε μακριά» από μια συμφωνία, αλλά χρειαζόμαστε «λίγο δρόμο ακόμα».

ΠΗΓΗ: athensvoice.gr

 

mesaralive.gr  09 November, 2015 ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα