Το φρένο από το ΔΝΤ στις επιδιώξεις της κυβέρνησης για την μη περικοπή των συντάξεων και οι προσδοκίες Τσακαλώτου. Κλειστά κρατάει τα χαρτιά του το Βερολίνο. Η ευέλικτη προσέγγιση από την Κομισιόν και το κρίσιμο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου.
Ένα ένα τα κομμάτια του παζλ αρχίζουν να μπαίνουν στη θέση τους. Στο τέλος της ημέρας όμως το αποτέλεσμα παραμένει άγνωστο. Το ΔΝΤ, άνοιξε χθες τα χαρτιά του αναφορικά με το εάν επιμένει ή όχι στην περικοπή των συντάξεων. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της εφαρμογής του μέτρου όταν ρωτήθηκε σχετικά κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσινγκτον.
Θύμισε ότι η περικοπή είναι ένα μέτρο που ψηφίστηκε το 2017 και δεν αποτελεί κάτι νέο και επανάλαβε τη θέση του Ταμείου σύμφωνα με την οποία η εφαρμογή του όχι μόνο θα βελτιώσει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά παράλληλα θα στείλει και μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα παραμένει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.
Το μήνυμα αυτό, δεν είχε εισπράξει στην Αθήνα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, παρ’ ότι οι πληροφορίες ανέφεραν πως το Ταμείο θα επιμείνει. Ενδεικτική είναι η αναφορά του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου κατά τη διάρκεια της χθεσινής του ομιλίας στο Λονδίνο, όταν υπογράμμισε πως δεν έχει αντιληφθεί το Ταμείο να επιμένει στη διαρθρωτική διάσταση των περικοπών. Πληροφορίες αναφέρουν πως το ΔΝΤ δεν τοποθετήθηκε σχετικά στη διάρκεια των συζητήσεων της περασμένης εβδομάδας στο υπουργείο Δικαιοσύνης όπου κυριάρχησε η δημοσιονομική διάσταση του θέματος κυρίως ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και την Κομισιόν.
Η κυβέρνηση, όπως προκύπτει και από τις χθεσινές δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου θα συνεχίσει να δίνει τη «μάχη» των συντάξεων. Ο υπουργός Οικονομικών έθεσε το θέμα στον κοινοτικό επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς, προσβλέποντας σε εξεύρεση «αποδεκτής» - όπως είπε- λύσης.
Με δεδομένο ότι η Κομισιόν έχει κλείσει ήδη το μάτι «ευέλικτης» προσέγγισης στο βαθμό όπου τα νούμερα βγαίνουν (κατά τις δηλώσεις Τσακαλώτου το 2019 όχι μόνο επιτυγχάνεται ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ αλλά θα υπάρξει και δημοσιονομικός χώρος 900 εκατ. ευρώ), το Eurogroup κρατά τα κλειδιά των αποφάσεων.
Η άποψη του ΔΝΤ μετράει σε ορισμένα μέλη του Eurogroup και στις αγορές αλλά στο τέλος της ημέρας το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει - για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους- αν θα συμφωνήσει η Γερμανία στο αίτημα ακύρωσης των περικοπών ή σε περίπτωση μονομερούς ενέργειας το συμβούλιο θα «κόψει» την εκταμίευση των 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων. Αυτό θα το μάθουμε με τα σημερινά δεδομένα στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου, γεννώντας ερωτηματικά αναφορικά όχι τόσο με το προσχέδιο της 1ης Οκτωβρίου όσο αναφορικά με τον προϋπολογισμό του επομένου έτους ο οποίος στην τελική του μορφή θα πρέπει να κατατεθεί στις 21 Νοεμβρίου.
Αυτό σημαίνει με τη σειρά του, πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει κλείσει το θέμα, έστω και εάν μένει η τυπική επικύρωση των αποφάσεων, νωρίτερα. Και είναι σαφές πως με τα σημερινά δεδομένα και τις δημόσιες τοποθετήσεις τόσο του Πρωθυπουργού όσο και κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης , στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού – πολιτικά- δεν μπορεί να περιλαμβάνεται η περικοπή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2019, σε ποσοστό έως και 18% όπως προβλέπεται.
euro2day.gr
Δείτε επίσης
- Προϋπολογισμός 2025: Οι αλλαγές μέσα από 16 ερωταπαντήσεις
- e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ποιοι πάνε σήμερα στα ΑΤΜ
- Συντάξεις Δεκεμβρίου: Όλες οι ημερομηνίες πληρωμής των δικαιούχων
- Προϋπολογισμός 2025: Τι προβλέπει για μισθούς, συντάξεις και φόρους
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος