Το χρονοδιάγραμμα για την καταβολή του 70% της ενιαίας ενίσχυσης
Δέσμευση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος εξήγησε ότι το υπόλοιπο 30% θα δοθεί ως τα τέλη του έτους
Τη δέσμευση ότι το αργότερο μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου θα καταβληθεί το 70% της ενιαίας ενίσχυσης των παραγωγών, και το υπόλοιπο 30% θα δοθεί ως το τέλος του χρόνου, ανέλαβε μέσω του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης.
«Η Κρήτη έχει χάσει πάνω από το 50%, ίσως και το 60% των ενισχύσεων που έπαιρνε κατά το προηγούμενο καθεστώς», σχολιάζει από την πλευρά του στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης. Και τονίζει την ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να δώσει μάχες στις Βρυξέλλες ως προς τη νέα ΚΑΠ, ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη σταφίδα, «από την οποία ουσιαστικά χτίστηκε ολόκληρη η Ελλάδα».
Αναλυτικότερα, σε σχετική ανακοίνωση για το περιεχόμενο της συνέντευξης, που δόθηκε στη δημοσιότητα αργότερα, αναφέρονται τα εξής:
«Τον διαχωρισμό των συνεταιριστών οι οποίοι θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη, εφόσον έχουν τελέσει αδικήματα υπεξαίρεσης, πλαστογραφίας, απάτης, παράβασης καθήκοντος, απιστίας από αυτούς οι οποίοι άσκησαν διοίκηση έχοντας στην πλάτη τους ασφαλιστικές εισφορές ή οφειλές προς το Δημόσιο, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου, το πρωί της Δευτέρας (σ.σ. 26 Αυγούστου).
“Δεν είναι δυνατόν να διατρέχουν τον κίνδυνο να κατασχεθεί η ατομική περιουσία τους”, ανέφερε ο κ. Βορίδης, προσθέτοντας ότι πολύ σύντομα, μέσα στο 2019, θα κατατεθεί προς διαβούλευση νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς.
Αναφορικά με τις ενισχύσεις των αγροτών ο υπουργός τόνισε ότι αυτές “θα εξακολουθήσουν να γίνονται όπως γίνονταν. Δηλαδή το 70% της πληρωμής στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου και το υπόλοιπο 30% στο τέλος του χρόνου”.
Κληθείς να σχολιάσει πρόσφατες δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί κατάργησης του ΑΣΕΠ εξαιτίας της εσπευσμένης πρόσληψης κτηνιάτρων για να προστατευτεί ο χοιροτροφικός κλάδος της Ελλάδας από την αφρικανική πανώλη των χοίρων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέφερε: “Ο τελευταίος ο οποίος μπορεί να ομιλεί για κατάργηση του ΑΣΕΠ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί έχουν φτιάξει όλες τις μεταναστευτικές δομές κατά παρέκκλιση των διατάξεων προσλήψεων”. Και πρόσθεσε: “Η συγκεκριμένη ασθένεια δεν είναι ανθρωπονόσος αλλά ζωονόσος, δηλαδή δεν απειλεί τους ανθρώπους αλλά μόνο το ζωικό κεφάλαιο, και εν προκειμένω τους χοίρους. Βρήκαμε δύο κρούσματα τα οποία είναι κοντά στα βόρεια σύνορά μας με τη Βουλγαρία. Το ένα μάλιστα μόλις 17 χιλιόμετρα από τη μεθόριο, το άλλο στη Φιλιππούπολη. Και κάναμε ό,τι έπρεπε. Δηλαδή να αυξήσουμε τους ελέγχους προκειμένου να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην έρθει η νόσος στην Ελλάδα. Γι’ αυτό προχωρήσαμε στις συγκεκριμένες προσλήψεις”.
Ο υπουργός επανέλαβε ότι η συγκεκριμένη ζωονόσος δεν αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο και προς την κατεύθυνση αυτή, της προστασίας των καταναλωτών αλλά και του χοιροτροφικού κεφαλαίου της χώρας, κινείται το σύνολο των ελέγχων».
«Καλό το νέο για τις επιδοτήσεις αλλά θέλουμε περισσότερα...»
«Οι ενισχύσεις θα δοθούν πιο νωρίς φέτος. Ναι, πολύ καλά τα μέτρα αυτά που λαμβάνει η κυβέρνηση - και η Ε.Ε. γενικότερα - αλλά δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το μεγάλο θύμα με την παλιά ΚΑΠ, η οποία τελειώνει σε ένα-δύο χρόνια, είναι η Κρήτη για την οποία ήταν καταστροφική. Και ειδικά στην αμπελοκαλλιέργεια και την ελιά», σχολιάζει ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης.
«Μπορώ να πω ότι η ΚΑΠ, η οποία φεύγει σε λίγο καιρό, αφήνει πίσω της απώλειες που ίσως ξεπεράσουν το 50% των ενισχύσεων που είχαμε στο νησί. Αυτό ήταν μια μεγάλη καταστροφή για το νησί μας. Να γνωρίζει ο κόσμος ότι αυτά που θα συζητηθούν τώρα και θα προτείνουν τα κράτη-μέλη δε θα μπορεί να τα αλλάξει μετά κανείς. Οπότε η ΚΑΠ η οποία θα έρθει το 2021, ίσως και το 2022, θα στηριχτεί φέτος στις προτάσεις των κρατών-μελών και τις αποφάσεις της Ε.Ε.», σύμφωνα με τον Πρίαμο Ιερωνυμάκη.
Και συνεχίζει λέγοντας πως «θέλει μεγάλη σοβαρότητα και υπευθυνότητα η πολιτική της κυβέρνησης για το τι καλλιέργειες θα στηρίξει. Για να δούμε πού θα πάνε τα χρήματα. Θα πάνε τα χρήματα χωρίς το κριτήριο αν θα παράγει ο άλλος ή όχι και απλώς να έχει τη γη; Θα μπούμε στη διαδικασία να κατευθυνθούν τα χρήματα σε αυτούς που παράγουν; Ήδη υπάρχουν συνδεδεμένες ενισχύσεις όπως είναι στην ντομάτα. Αλλά αν δε διασφαλιστούν κάποια πράγματα, δεν πετυχαίνει πάντα ούτε η συνδεδεμένη ενίσχυση. Το σίγουρο είναι ότι αυτοί που επωφελήθηκαν από τη σημερινή ΚΑΠ δεν ήταν καν αγρότες. Και, συν τοις άλλοις, χάθηκαν και πολλά λεφτά από τη φόρμα 6 σε βάρος σωστών παραγωγών που, ενώ ήταν όλοι τους νέοι αγρότες, έχασαν τις επιδοτήσεις τους. Και το λάθος έγινε επί Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ από λάθος των μελετητικών γραφείων, αλλά από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχε πολιτική βούληση για να το διορθώσει...».
Καταλήγοντας, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης λέει ότι «υπάρχει άμεση ανάγκη να μειωθούν οι φόροι. Και δε σημαίνει ότι επειδή έχουμε ελεύθερη αγορά τηρούνται και οι κανόνες. Όχι, δεν τηρούνται. Έχουμε ένα τσίρκο. Και επωφελούνται τα μεγάλα τραστ. Η μικρομεσαία τάξη καταρρέει και αυτό θα πρέπει να το δουν στην Ευρώπη που φτιάχνουν και τους κανονισμούς»...
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2023 : Ποιες αλλαγές έρχονται από Δευτέρα για τους δικαιούχους
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Διευκρινίσεις για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης και τις πληρωμές – Ποιους αφορά
- Αγρότικές επιδοτήσεις: Αντίστροφη μέτρηση για τις πληρωμές
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Ανοίγει η πλατφόρμα για την ενιαία ενίσχυση των αγροτών
- Αγρότες: Εγκρίθηκε το ποσό της εξισωτικής-Απο σήμερα πιστώνεται το υπόλοιπο της ενιαίας ενίσχυσης