Το αρνάκι με πατάτες στη γάστρα της Κληματαριάς
10' προετοιμασία
2 ώρες και 30' ψήσιμο
Σύνολο: 2 ώρες και 40'
Υλικά
Μερίδες: 4-5
2 κιλά αρνάκι γάλακτος, από μπούτι ή σπάλα (ζητάμε από τον χασάπη να το σπάσει με τον μπαλτά σε μερίδες, αλλά να μην τις χωρίσει)
5-6 πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
250 ml ελαιόλαδο
χυμός από 2 λεμόνια
120 ml λευκό, ξηρό κρασί
3 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
1 1⁄2 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
1 κουτ. γλυκού φρέσκο δεντρολίβανο
3-4 φύλλα δάφνης
αλάτι
πιπέρι πράσινο, φρεσκοτριμμένο
πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε το αρνάκι με πατάτες στη γάστρα, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 200°C.
Σε μια γάστρα βάζουμε τις πατάτες, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, το κρασί και τον μισό χυμό λεμονιού. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε 1/2 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη και τα φύλλα δάφνης και ανακατεύουμε απαλά.
Αλείφουμε το αρνάκι με τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και κάνουμε μικρές οπές στο ψαχνό του, σε διάφορα σημεία.
Σε ένα μπολάκι αναμειγνύουμε αλατοπίπερο με 1/2 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη και το σκόρδο.
Μπήγουμε αυτό το μείγμα μέσα στις οπές που κάναμε στο κρέας και ύστερα με τις παλάμες μας αλείφουμε το κρέας εξωτερικά με επιπλέον αλατοπίπερο, την υπόλοιπη ρίγανη και δεντρολίβανο.
Βάζουμε το αρνάκι πάνω από τις πατάτες και καλύπτουμε με τσαλακωμένη λαδόκολλα.
Κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι της και ψήνουμε το φαγητό για περίπου μισή ώρα.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλες 2 ώρες.
Δείτε επίσης
- «Μαμαδίστικα» γιουβαρλάκια κοκκινιστά
- Εννέα απλοί τρόποι για να κρατήσετε το σπίτι σας ζεστό μέσα στο χειμώνα
- Κρήτη: Θυελλώδεις άνεμοι αύριο - Αναλυτικά η πρόγνωση - Το κεντρικό Λιμεναρχείο προειδοποιεί
- Ανδρουλάκης: Άνοιγμα σε πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ -Τι είπε για την Αθηνά Λινού
- Κίνημα Δημοκρατίας το νέο κόμμα του Στ. Κασσελάκη