Το αγαπημένο μας παστίτσιο σε 15 κλασικές και πιο ιδιαίτερες εκδοχές
Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα κομμάτι παστίτσιο; Είναι από τα πιο δημοφιλή Κυριακάτικα πιάτα, από αυτά που δεν έχουν εποχή και για τα οποία όλοι έχουν μια αγαπημένη συνταγή, συνήθως κοντά στην κλασική, της μαμάς ή της γιαγιάς. Είναι, όμως, κι ένα φαγητό που σηκώνει πολλές παραλλαγές, αφού οι πολλές στρώσεις και τα υλικά του είναι εύκολο να αντικατασταθούν. Γι’ αυτό και υπάρχουν και εκδοχές με κιμά κοτόπουλου ή με λουκάνικο, ακόμα και χορτοφαγικές με λαχανικά.
Η ονομασία του και η έμπνευσή του προέρχεται από τη γειτονική μας Ιταλία στα τέλη του 17ου αιώνα και ήρθε στη χώρα μας από τα ενετοκρατούμενα νησιά του Ιονίου. Στην Κέρκυρα, για παράδειγμα, τα μακαρόνια τυλίγονται μέσα σε φύλλα κρούστας και η σάλτσα δεν περιέχει κιμά αλλά ντομάτα, αβγά βραστά, χοιρομέρι, σαλάμι, ψιλοκομμένα κομμάτια κοτόπουλου και κρέας μοσχαρίσιο ή αρνίσιο. Στα Κύθηρα έχουν το βενετσιάνικο παστίτσιο, που το μαγειρεύουν παραδοσιακά την Κυριακή της Αποκριάς. Η συνταγή δεν έχει μπεσαμέλ, αλλά τυλίγεται από μια γλυκιά ζύμη που στο εσωτερικό της έχει κιμά και κομμάτια από μοσχαρίσιο συκώτι. Ο Νικόλαος Τσελεμεντές προσέθεσε την πλούσια μπεσαμέλ στην επιφάνειά του και δημιούργησε την αστικοποιημένη συνταγή που επικράτησε τελικά στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Όπως και να έχει, είναι ένα πιάτο που θεωρείται ελληνικό και είναι απόλυτα συνδεδεμένο με τη διατροφική μας κουλτούρα. Το αγαπάμε και το μαγειρεύουμε είτε στην κλασική του εκδοχή, είτε με τη δική μας αγαπημένη παραλλαγή. Γι΄ αυτό κι εμείς συγκεντρώσαμε 15 διαφορετικές συνταγές, κλασικές και πιο προχωρημένες για να εμπνευστείτε και να βρείτε τη δική σας αγαπημένη.
Δείτε επίσης
- «Μαμαδίστικα» γιουβαρλάκια κοκκινιστά
- Εννέα απλοί τρόποι για να κρατήσετε το σπίτι σας ζεστό μέσα στο χειμώνα
- Κρήτη: Θυελλώδεις άνεμοι αύριο - Αναλυτικά η πρόγνωση - Το κεντρικό Λιμεναρχείο προειδοποιεί
- Ανδρουλάκης: Άνοιγμα σε πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ -Τι είπε για την Αθηνά Λινού
- Κίνημα Δημοκρατίας το νέο κόμμα του Στ. Κασσελάκη