Τι θα γινει με τα λιόφυτα και την κλιματική αλλαγή;

vianntika.gr  19 March, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Τι θα γινει με τα λιόφυτα και την κλιματική αλλαγή;

Τα τελευταία χρόνια οι ελαιοπαραγωγοί, όπως και όλος ο πρωγογενής τομέας στην Κρήτη βιώνουν μια κατάσταση πρωτοφανή, με τα δεδομένα να αλλάζουν χρόνο με το χρόνο.

Μέσα σε μια τετραετία περίπου είχαμε τρεις χρονιές ξηρές σχεδόν, τη στιγμή που φέτος οι βροχές «έπνιξαν» το νησί. Τα χωράφια μετατράπηκαν σε λίμνες και κάποια για πολυ καιρό ήταν απροσπέλαστα. Οπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς, τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι αγρότες ήταν πολύ μεγάλα.

«Οι βροχές είναι πολλές και το αγροτικό κεφάλαιο έχει πληγεί. Η κλιματική αλλαγή, έχει τεθεί στο παρελθόν στη διάρκεια της παγκρήτιας σύσκεψης που είχε γίνει πριν από ένα μήνα περίπου στην Περιφέρεια Κρήτης, με την απόφαση να ειναι η δημιουργία μιας Ομάδας Εργασιας για τη σύνταξη ενός φακέλου, μέσα στον οποίο θα κατατεθούν προτάσεις για την κλιματική αλλαγή και τη στήριξη του αγροτικού τομέα», εχει αναφέρει σε δηλωσεις του ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρωνας Χιλετζάκης.

Μετά την έντονη περίοδο ξηρασίας, φέτος είχαμε πρωτοφανείς βροχοπτώσεις, σε σημείο που η Κρήτη να κατατάσσεται στην πρώτη θέση της Ευρώπης. 

Είδαμε πέρυσι πως κάποιες βροχοπτώσεις κατέστρεψαν τα αμπέλια στο νησι τον Αυγουστο. Το ίδιο κατ' αναλογία έχει γίνει και με τις ελιές.

Οι αγρότες λοιπόν, ενόψει της καθόδου του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, τόσο στην Κρήτη, όσο και στη Βιάννο (όπως έχει επισημάνει το viannitika.gr), θα καταθέσουν μια σειρά από προτάσεις από την Ομάδα Εργασίας.

Όλα τα στοιχεία θα τεθούν στη διάθεση του κ. Σταύρου Αραχωβίτη, που ως γεωπόνος, γνωρίζει πως οι ελιές έχουν υποστεί ένα μεγάλο σοκ.

 

vianntika.gr  19 March, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα