Τι συμβαίνει με τους εμβολιασμούς των υγειονομικών στην Ελλάδα

news247.gr  03 February, 2021 ΑΡΘΡΑ
Τι συμβαίνει με τους εμβολιασμούς των υγειονομικών στην Ελλάδα

Μεγάλη είναι η ανησυχία για την εξάπλωση του κορονοϊού, ειδικά των μεταλλαγμένων στελεχών του, στις δομές υγείας, καθώς παρά την προτεραιοποίηση που δόθηκε στους εργαζομένους σε αυτές, η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Η ευθύνη, σε γενικές γραμμές φαίνεται να πέφτει στους ίδιους, καθώς αν και είχαν την ευκαιρία δεν μερίμνησαν για την ανοσία τους.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση στο Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας στην Πάτρα, όπου νόσησαν αρκετοί υγειονομικοί με το βρετανικό στέλεχος του κορονοϊού. Για το θέμα αυτό κατά την ενημέρωση της Δευτέρας για την πορεία των εμβολιασμών, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου είχε αναφέρει χαρακτηριστικά "Αποτελεί δυσάρεστη έκπληξη, ας ελπίσουμε ότι είναι και εξαίρεση, το γεγονός ότι σε μεγάλο νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας μας, όπως το Nοσοκομείο «ΆγιοςΑνδρέας» της Πάτρας, παρουσιάστηκε μια ενδονοσοκομειακή διασπορά κρουσμάτων κορονοϊού, κυρίως σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που ήτανε ανεμβολίαστο. Το ποσοστό του εμβολιασμού σε αυτό το νοσηλευτικό ίδρυμα ήταν εξαιρετικά χαμηλό. Από αμέλεια; Από δυσπιστία; Από κόπωση αμέλησαν κυρίως οι νοσηλεύτριες και οι νοσηλευτές, λιγότερο οι γιατροί, να εμβολιαστούν;"

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά μέσο όρο στο νοσοκομείο αυτό στο οποίο εργάζονται περί τα 1300 άτομα, εμβολιάστηκε το 44%. Και αναφέρουμε κατά μέσο όρο καθώς στους γιατρούς το ποσοστό ήταν αρκετά υψηλό, στους νοσηλευτές σε ένα σχετικά ικανοποιητικό επίπεδο και σημαντικά κάτω του 50% των εργαζόμενων στις διοικητικές υπηρεσίες.

Να επισημάνουμε ότι και τα προηγούμενα χρόνια, είχε διαπιστωθεί η αμέλεια αυτή. Ως χώρα φτάσαμε να θεωρούμε ρεκόρ το γεγονός ότι για τη γρίπη εμβολιάστηκε στο πρόσφατο παρελθόν περίπου το 50% των εργαζόμενων σε δομές υγείας. Και εδώ αναφερόμαστε σε εμβόλια δοκιμασμένα για χρόνια.

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε και το σημαντικό ποσοστό των υγειονομικών που έχουν ήδη νοσήσει και με βάση τα τρέχοντα πρωτόκολλα δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς θα μπορούσαν να εμβολιαστούν. Για το λόγο αυτό ίσως να μην είναι και τόσο διευρυμένη η εμβολιαστική κάλυψη, όμως και πάλι δεν θεωρείται δικαιολογία για το μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστου προσωπικού.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανέφερε πρόσφατα ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, έχουν εμβολιαστεί περίπου 90.000 υγειονομικοί εργαζόμενοι, ενώ με βάση τα στοιχεία που είχαν γίνει γνωστά για τον αριθμό των υγειονομικών εργαζόμενων τον περασμένο Δεκέμβριο, ώστε να υπολογιστούν και οι δόσεις εμβολίου που θα χρειάζονταν για τη θωράκισή τους, αναφέρονταν περίπου 123.500 εργαζόμενοι στο ΕΣΥ και 15.000 σε προνοιακές μονάδες, και περίπου 35.000 σε ιδιωτικές κλινικές, στην επικράτεια.

Να επισημάνουμε ακόμη ότι σε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ανέρχονται οι εμβολιασμοί των υγειονομικών που εργάζονται στην πρώτη γραμμή σε κλινικές covid. Εκείνοι μάλιστα ξεκίνησαν να εμβολιάζονται ήδη από το τέλος του Δεκεμβρίου.

Αυτό που δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί είναι αν κάποιος υγειονομικός που μετάνιωσε για την επιλογή του να μην εμβολιαστεί, πόσο σύντομα πλέον μπορεί να το πράξει. Η Κυβέρνηση τονίζει ότι αυτοί οι εργαζόμενοι έχουν ανοιχτό ραντεβού. Όμως με βάση τα αποθέματα και τις εξασφαλισμένες δόσεις που έχουμε αυτό φαίνεται να μην είναι εφικτό άμεσα καθώς τα ραντεβού που έχουν ήδη κλειστεί είναι πάνω από 650 και φτάνουν μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Άρα αυτή δεύτερη ευκαιρία δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο να προσδιοριστεί άμεσα πότε μπορεί να ξαναδοθεί.

 

news247.gr  03 February, 2021 ΑΡΘΡΑ