
Θέλετε άλλον ένα καλό λόγο για να αρχίσετε να τρώτε πιο υγιεινά; Οι επιλογές τροφίμων που κάνετε καθημερινά μπορεί να μειώσουν τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε τη νόσο του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες.
Έρευνες για το Αλτσχάιμερ έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν μια διατροφή που περιλαμβάνει τροφές, όπως τα μούρα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα ψάρια, έχουν σημαντική μείωση του κινδύνου για εκδήλωση αυτής της εκφυλιστικής ασθένειας του εγκεφάλου, που επηρεάζει κυρίως άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.
Το πρόγραμμα διατροφής που συνιστούν οι ερευνητές ονομάζεται MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay). Δείτε από τι αποτελείται και πώς λειτουργεί.
Η διατροφική προσέγγιση MIND περιλαμβάνει συγκεκριμένα τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά που η ιατρική βιβλιογραφία επιβεβαιώνει με στοιχεία ότι κάνουν καλό στον εγκέφαλο.
Διατροφή για την πρόληψη του Αλτσχάιμερ: Πείτε ΝΑΙ σε 10 ομάδες τροφίμων:
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Τουλάχιστον έξι μερίδες την εβδομάδα
Άλλα λαχανικά: Τουλάχιστον μία μερίδα την ημέρα
Ξηροί καρποί: Πέντε μερίδες την εβδομάδα
Μούρα: Δύο ή περισσότερες μερίδες την εβδομάδα
Φασόλια: Τουλάχιστον τρεις μερίδες την εβδομάδα
Δημητριακά ολικής αλέσεως: Τρεις ή περισσότερες μερίδες την ημέρα
Ψάρια: Μία φορά την εβδομάδα
Πουλερικά: Δύο φορές την εβδομάδα
Ελαιόλαδο: Χρησιμοποιήστε το ως κύριο μαγειρικό λάδι
Κρασί: Ένα ποτήρι την ημέρα
Διατροφή για την πρόληψη του Αλτσχάιμερ: Πείτε ΟΧΙ στα ακόλουθα:
Κόκκινο κρέας: Λιγότερο από τέσσερις μερίδες την εβδομάδα
Βούτυρα και μαργαρίνες: Λιγότερο από μια κουταλιά της σούπας καθημερινά
Τυρί: Λιγότερο από μια μερίδα την εβδομάδα
Αρτοσκευάσματα και γλυκά: Λιγότερο από πέντε μερίδες την εβδομάδα
Τηγανητά ή fast food: Λιγότερο από μια μερίδα την εβδομάδα
Δείτε επίσης
- Υποχρεωτική η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και για τα εμβόλια των παιδιών
- Πράσινο φως για την αποζημίωση μοναδικού φαρμάκου για το Πάρκινσον – Πότε ξεκινά η χορήγησή του
- Εμβόλια: Διστακτικότητα και κόπωση επαναφέρουν ξεχασμένες ασθένειες
- Eχθροί του εγκεφάλου: Οι τροφές που βλάπτουν τη μνήμη και τη συγκέντρωση
- Αλλεργική ρινίτιδα: Αυξάνονται τα περιστατικά κάθε χρόνο – Ποιος είναι ο «ένοχος»
Σχετικά άρθρα
- Πανελλήνιες 2025 και Διατροφή: Οδηγός Επιτυχίας με 10+ Συμβουλές για Υποψηφίους
- Τι τρώμε και τι δεν τρώμε το Πάσχα για να προστατεύσουμε την υγεία μας
- Αλτσχάιμερ: Το «κληρονομούμε» από τον πατέρα
- Στο πρωινό, το μεσημεριανό αλλά και το βράδυ- Πώς θα τρώμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά;
- Κιλά: Οι 7 πρωινοί κανόνες για να τα χάσουμε