Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν εισοδήματα από γεωργική παραγωγή παρά μόνο από τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να σταματήσουν αφού ήδη μειώνονται δραματικά σε σχέση με το παρελθόν, επιβεβαιώνεται πλέον με τον πιο επίσημο τρόπο για τον νομό Ηρακλείου, ο οποίος, ενώ εμφανίζεται να είναι στη δεύτερη θέση αγροτικών εισοδημάτων μετά τον νομό Λάρισας, στην πραγματικότητα δηλώνει κυρίως τις επιδοτήσεις, ενώ τα εισοδήματα από την παραγωγή προϊόντων είναι πενιχρά.
Το βασικό αυτό συμπέρασμα προκύπτει από ανάλυση στοιχείων που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για τις φορολογικές δηλώσεις του 2018 και για το οικονομικό έτος του 2017.
Αναλυτικότερα, οι αγρότες από τους νομούς Λάρισας, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης και Αιτωλοακαρνανίας δήλωσαν σωρευτικά τα περισσότερα εισοδήματα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα στις προηγούμενες φορολογικές τους δηλώσεις, του 2018 (οικονομικό έτος 2017), αλλά το ποσό που δήλωσε ο νομός Ηρακλείου είναι σαφώς το ποσό με το οποίο επιδοτούνται οι αγρότες του, και λίγο παραπάνω.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, λοιπόν, της ΑΑΔΕ για τις φορολογικές δηλώσεις του 2018 (οικονομικό έτος 2017), στον νομό Λάρισας δηλώθηκαν αγροτικά εισοδήματα της τάξης των 98,9 εκατ. ευρώ, ενώ στον νομό Ηρακλείου οι αγρότες δήλωσαν συνολικά 63,9 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, με βάση τα ίδια στοιχεία, προκύπτει ότι περίπου 9,5 στους 10 αγρότες δήλωσαν καθαρό εισόδημα έως 10.000 ευρώ.
Στη Θεσσαλονίκη οι αγρότες δήλωσαν 61,6 εκατ. ευρώ, ενώ ακολούθησαν οι παραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας με 60,7 εκατ. ευρώ. Πιο κάτω ήταν οι Μεσσήνιοι (53,3 εκατ. ευρώ), οι Σέρρες με 50 εκατ. ευρώ και η Φθιώτιδα με 50 εκατ. ευρώ.
Τα έσοδα των αγροτών
Από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει επίσης ότι, από το σύνολο των φορολογουμένων που δήλωσαν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα, το 94,9% είχε εισόδημα έως 10.000 ευρώ. Από 20.000 έως 30.000 ευρώ δήλωσε το 0,69% των αγροτών, ενώ από 50.000 έως 70.000 ευρώ δήλωσε το 0,04% των αγροτών.
Ελάχιστοι, τέλος, ήταν οι αγρότες που δήλωσαν πάνω από 100.000 ευρώ, οι οποίοι ανήλθαν σε 33 άτομα, ήτοι 0,01%.
Συνολικά, πάντως, αγροτικά εισοδήματα δήλωσαν 502.000 άτομα, με το συνολικό δηλωθέν εισόδημα να αγγίζει το 1,3 δισ. ευρώ.
Από τα 64 εκατ. ευρώ, τα 55 είναι ενισχύσεις
Ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης και αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ, Μύρων Χιλετζάκης, σχολιάζει τα στοιχεία αυτά αναφορικά με τον νομό Ηρακλείου ως εξής: «Ο νομός Ηρακλείου έχει 55 εκατομμύρια ευρώ από επιδοτήσεις. Και δηλώνει αγροτικά εισοδήματα 64 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι δεν παράγει πλέον ο αγροτικός κόσμος, ενώ έπρεπε να παράγει περισσότερο. Γιατί η επιδότηση πρέπει να είναι, βάσει των ευρωπαϊκών κανονισμών, ένα συμπλήρωμα του εισοδήματος. Δηλαδή η επιδότηση έπρεπε να είναι ένα 10% ή το πολύ ένα 20% του συνολικού δηλωθέντος αγροτικού εισοδήματος, για να μπορούσαμε να πούμε ότι μπορεί να σταθεί στα πόδια του ο αγροτικός κόσμος...».
Όπως εξηγεί ο Μύρων Χιλετζάκης, τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από το γεγονός ότι πλέον ως αγροτικό εισόδημα, που μάλιστα φορολογείται από το ένα ευρώ, θεωρείται και η επιδότηση. «Επομένως δεν είναι πραγματικά αγροτικά εισοδήματα. Είναι το μέγεθος της επιδότησης που φορολογείται από την 1η/1/2017. Δηλαδή έχουμε δηλώσει 63,9 εκατομμύρια ευρώ στον νομό Ηρακλείου και παίρνει ο νομός 55 εκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεις. Επομένως δεν πατάει καθόλου καλά στα πόδια του ο αγρότης στον νομό Ηρακλείου. Διότι αποδεικνύεται και μέσα από τα στοιχεία αυτά ότι πλέον δεν παράγουμε»!
Καταλήγοντας, ο Μύρων Χιλετζάκης τονίζει ότι, για να υπήρχε ένας υγιής συσχετισμός ανάμεσα στο συνολικό ποσό των επιδοτήσεων και το υπόλοιπο ποσό των δηλωθέντων αγροτικών εισοδημάτων, θα έπρεπε τα υπόλοιπα εισοδήματα να ήταν τουλάχιστον τρεις φορές πάνω από το συνολικό ποσό των επιδοτήσεων. «Μόνο έτσι θα μπορούσαμε να μιλάμε για μια ισχυρή αγροτική οικονομία. Και θα ήθελα να στείλω το μήνυμα ότι πρέπει να δοθούν μέτρα στήριξης του Έλληνα παραγωγού, για να μπορεί να αυξήσει την παραγωγική του δραστηριότητα», όπως επισημαίνει.
Δείτε επίσης
- ΚΑΠ: Πράσινο φως στη 2η τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου – Ποιες αλλαγές έρχονται
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμή 440 εκατ. ευρώ σε αγρότες και κτηνοτρόφους
- Από το απόγευμα η πληρωμή των επιδοτήσεων – Συνεχίζεται η κατρακύλα στην τιμή του ελαιολάδου
- Aγροτικές Επιδοτήσεις: Απλήρωτοι θα μείνουν οι 2 στους 10 αγρότες βάσει δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Έτσι θα γίνει η εξυγίανση του Οργανισμού – Όλα όσα είπε ο Τσιάρας