Να μην αλλάξει εμβολιαστική γραμμή η χώρα μας σταματώντας τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, όπως έκανε η Γερμανία, προτρέπει ο Γιώργος Παπαζήσης, Αναπληρωτής Καθηγητής Φαρμακολογίας-Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ. Ο τελευταίος εκτιμά ότι πρέπει να ακολουθήσει η Αθήνα τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), όπως έκανε και πριν ένα περίπου μήνα, σε αντίθεση με δεκάδες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες προχώρησαν, προσωρινά, στην προληπτική αναστολή της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca, παρά τον «θόρυβο» και την αναστάτωση που έχουν προκαλέσει στον κόσμο τα θρομβοεμβολικά επεισόδια που έχουν καταγραφεί μετά τους εμβολιασμούς αλλά και τον θάνατο μιας 65χρόνης γυναίκας, περίπου μισή ώρα μετά τον εμβολιασμό της κατά του κορονοϊού, η οποία κατέληξε από πνευμονικό οίδημα.
Ο καθηγητής του ΑΠΘ, μιλώντας στο ethnos.gr, χαρακτηρίζει πολύ βιαστική την κίνηση της Γερμανίας να αναστείλει την χορήγηση του εμβολίου στις γυναίκες κάτω των 60 ετών, μετά τη διαπίστωση 31 περιστατικών θρομβώσεων, εκ των οποίων τα 9 ήταν θανατηφόρα.
«Αμφισβητήσιμη η στάση της Γερμανίας»
«Είναι μια απόφαση που μπαίνει στο μικροσκόπιο. Είναι λίγο αμφισβητήσιμη. Έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και διχογνωμία. Υπάρχει ντιμπέιτ για το κατά πόσο έπρεπε να ληφθεί αυτή η απόφαση στη Γερμανία. Νομίζω ότι με τα υπάρχοντα δεδομένα και εφόσον ακολουθούμε την πολιτική του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) που δεν βλέπω να αλλάζει κάτι στις οδηγίες θα έλεγα να μην βιαστούμε και να ακολουθήσουμε κεντρικά τον ΕΜΑ. Έτσι είμαστε κατοχυρωμένοι».
«Δεν υπάρχει διαφορά στην ασφάλεια των εμβολίων τουλάχιστον στη γενικευμένη χρήση τους»
Σχολιάζοντας τα θρομβοεμβολικά επεισόδια που καταγράφηκαν μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca τονίζει ότι αυτά είναι εξαιρετικά σπάνια και βρίσκονται υπό διερεύνηση. «Δεν φαίνεται ως αυτή την στιγμή, πάντως, ότι υπάρχει διαφορά στην ασφάλεια μεταξύ των εμβολίων. Και μιλάμε στη γενικευμένη χρήση τους» δήλωσε ο κ. Παπαζήσης και πρόσθεσε: «Αλλά αν στην πορεία φανεί κάποια εξαιρετικά περιστατικά να συνδέονται αυτό θα φανεί σε βάθος χρόνου. Και πάλι αυτό δεν θα αναστρέψει το δίκτυο οφέλους κινδύνου εις βάρος του συνολικού οφέλους του εμβολιασμού».
Δεν σχετίζεται ο θάνατος της 65χρονης με το εμβόλιο
Ειδικά για την περίπτωση της 65χρονης σημειώνει ότι τελικά δεν θα συσχετιστεί ο θάνατός της με το εμβόλιο. Η γυναίκα είχε εμβολιαστεί και αφού κάθισε στο εμβολιαστικό κέντρο στο Ίλιον το προβλεπόμενο διάστημα έφυγε για το σπίτι της. Βγαίνοντας όμως από το κέντρο αισθάνθηκε αδιαθεσία και κατέρρευσε. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών να την επαναφέρουν, έχασε τη ζωή της. «Πρόκειται για μακροσκοπική εικόνα παλαιού εμφράγματος του μυοκαρδίου και πνευμονικού οιδήματος υπό περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση».
Οι περιπέτειες του εμβολίου της AstraZeneca
Το «εμβόλιο του κόσμου», όπως έχει αποκαλεστεί το εμβόλιο της AstraZeneca συνοδεύτηκε από μεγάλες ελπίδες, ειδικά για τον αναπτυσσόμενο κόσμο, καθώς πρόκειται για ένα φθηνό, εύκολο στην αποθήκευση και την μεταφορά. Τα προβλήματα ξεκίνησαν από τον τσακωμό με τις Βρυξέλλες για τις συμφωνημένες δόσεις και την τήρηση της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα πράγματα χειροτέρεψαν για την εταιρεία με την χορήγηση του εμβολίου να συνδέεται με σπάνια φαινόμενα θρομβώσεων που οδήγησε δεκάδες ευρωπαϊκές χώρες στην προληπτική αναστολή της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca.
Οι ίδιες χώρες άναψαν το «πράσινο φως» για την επανέναρξη των εμβολιασμών με το σκεύασμα της AstraZeneca κατά της Covid-19, μετά την σχετική απόφαση του ΕΜΑ. Οι περιπέτειες, όμως της AstraZeneca δεν σταμάτησαν εδώ. Νέες επιπλοκές φέρεται να προκαλεί το συγκεκριμένο εμβόλιο, με την τοπική κυβέρνηση του Βερολίνου να αναστέλλει από τις 30 Μαρτίου τη χορήγηση του εμβολίου στις γυναίκες κάτω των 60 ετών, μετά τη διαπίστωση 31 περιστατικών θρομβώσεων, εκ των οποίων τα 9 ήταν θανατηφόρα.
Δείτε επίσης
- Κατάθλιψη: Παγκόσμια μελέτη αποκαλύπτει τις τροφές, «ασπίδα»
- Υγεία: Αυτοι είναι οι επικρατέστεροι για τη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ
- Καφές: Πώς επηρεάζει το εντερικό μικροβίωμα;
- Καρδιά: Η απλή αλλαγή που μπορεί να την “θωρακίσει”
- Κορονοϊός: Τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας
Σχετικά άρθρα
- AstraZeneca: Δεν ήταν δουλειά μας να ασχοληθούμε με τα εμβόλια της Covid
- Κορονοϊός: Απαντήσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca
- Παγώνη: «Καλώς απεσύρθη το εμβόλιο – Πλέον δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για όσους το έκαναν»
- Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιο για τον κορoνοϊό
- AstraZeneca: Παραδέχεται ότι το εμβόλιο κορονοϊού προκαλεί σπάνιες παρενέργειες