Τι ισχύει φέτος με τον αντιγριπικό εμβολιασμό

  29 September, 2023
Τι ισχύει φέτος με τον αντιγριπικό εμβολιασμό

Μόνο για τα νέα εμβόλια θα απαιτείται ιατρική συνταγή

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και τα μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής ζήτησαν, μεταξύ άλλων, από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, να επαναφέρει την περσινή διάταξη, με βάση την οποία οι πολίτες λάμβαναν το αντιγριπικό εμβόλιο απευθείας από τα φαρμακεία και καταχωρούνταν στην ειδική πλατφόρμα του Μητρώου Εμβολιασμών απευθείας από τους φαρμακοποιούς, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη επίσκεψη σε γιατρό και προσκόμιση ιατρικής συνταγής.

Τι ισχύει στην πραγματικότητα
Όπως έγινε χθες γνωστό, για πρώτη φορά φέτος θα κυκλοφορήσουν και δύο νέα ανοσοενισχυμένα εμβόλια που θα διατίθενται αποκλειστικά για τους άνω των 60 ετών. Συνολικά φέτος θα διατεθούν έξι αντιγριπικά εμβόλια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, εντός της ημέρας ή το αργότερο τη Δευτέρα (2/10), το υπουργείο Υγείας αναμένεται να εκδώσει διευκρινιστική ανακοίνωση στην οποία θα αναφέρει ότι τα δοκιμασμένα εμβόλια, τα οποία είναι και χαμηλότερα σε κόστος, θα εξακολουθήσουν να χορηγούνται απευθείας από τους φαρμακοποιούς, άνευ ιατρικής συνταγής. Ωστόσο, τα νέα ενισχυμένα εμβόλια (έως 4 φορές ακριβότερα) θα είναι υποχρεωτικό -τόσο για ιατρικούς, όσο και για οικονομικούς λόγους- να δίνονται αποκλειστικά με συνταγή γιατρού.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές με γνώση του θέματος, η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς ορισμένες φαρμακοβιομηχανίες επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν τη μη υποχρέωση συνταγογράφησης για τα αντιγριπικά -που ίσχυσε εκτάκτως πέρυσι λόγω πανδημίας- προσφέροντας φέτος εμβόλια σε πολλαπλάσια τιμή. Το υπουργείο Υγείας αντιλήφθηκε εγκαίρως την προσπάθειά τους να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να εκτοξεύσουν τα κέρδη τους, και γι' αυτό τον λόγο επανέφερε τη συνταγογράφηση μόνο για τα πιο ακριβά, νέα εμβόλια.


UPDATE
Στις 10:00 ώρα το υπ. Υγείας εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Το Υπουργείο Υγείας έχει τη θεσμική αποστολή να προστατεύει και να φροντίζει την Υγεία του πληθυσμού καθώς και να λογοδοτεί στους πολίτες για κάθε ευρώ που ξοδεύει.

Σε σχέση με τον αντιγριπικό εμβολιασμό ισχύουν τα εξής:

Το εμβόλιο είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες.
Εδώ και δεκατρία χρόνια, ο αντιγριπικός εμβολιασμός γίνεται με συνταγογράφηση. Πέρυσι εφαρμόστηκε μια προσωρινή διαδικασία λογω της οξείας φάσης της πανδημίας. Φέτος, για πρώτη φορά έχουμε δύο τύπους εμβολίων: αυτά που είχαμε πάντα, τα συμβατικά, και τα νέου τύπου εμβόλια που έχουν ιατρική ένδειξη αποκλειστικά για άτομα άνω των 65 ετών. Σημειώνεται πως τα νέου τύπου εμβόλια κοστίζουν πολλαπλάσια των συμβατικών.
Υπογραμμίζουμε ότι όλα τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και ασφαλή.
Το Υπουργείο Υγείας ακολουθώντας τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δινει τη δυνατότητα εμβολιασμου για τα νέου τυπου και πολύ ακριβά εμβολια με συνταγογράφηση και παράλληλα δρομολογεί διαδικασία χορήγησης του συμβατικού εμβολίου χωρίς συνταγή.
Το συμβατικό εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο χωρίς συνταγή από αρχές Νοεμβρίου. Ως τότε, όποιος πολίτης το επιθυμεί, μπορεί να εμβολιαστεί με το συμβατικό εμβόλιο με ιατρική συνταγή. Για το νέου τύπου εμβόλιο όμως, χρειάζεται συνταγογράφηση.
Ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων και κάνουμε αυτό που είναι σωστό για τον πολίτη, τη δημόσια υγεία και τα δημόσια οικονομικά. Το Υπουργείο Υγείας δεν επέτρεψε και δε θα επιτρέψει να εκμεταλλευτεί κανείς τα αγαθά που έχουν ανάγκη οι πολίτες για να προφυλάξουν την Υγεία τους».

 

  29 September, 2023

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα