Τι γνωρίζουμε για τον μεταπνευμονοϊό-Πρωτο κρούσμα στη χώρα μας
Η είδηση για την έξαρση της αναπνευστικής νόσου HMPV ή μεταπνευμονοϊού στη βόρεια Κίνα, η οποία προκαλεί αύξηση των νοσηλειών, δημιουργεί ανησυχία, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που φαινεται να αισθάνονται ένα… αγχωτικό déjà vu.
Ωστόσο, οι κινεζικές αρχές αντιδρούν στις ανησυχίες, με εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών να δηλώνει την Παρασκευή ότι οι αναπνευστικές λοιμώξεις κορυφώνονται συνήθως το χειμώνα, αλλά είναι λιγότερο σοβαρές και με μικρότερη εξάπλωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
«Νομίζω ότι είμαστε πιο προσεκτικοί με τα κρούσματα τώρα», δήλωσε στον Guardian η Jacqueline Stephens, PhD, ανώτερη λέκτορας δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο Flinders της Αυστραλίας. «Όλοι είναι υπερ-επιφυλακτικοί και ακούς αυτόν τον όρο ”μεταπνευμονοϊός” και ακούγεται κάπως τρομακτικός».
Αλλά ο HMPV δεν είναι καινούργιος. Ο HMPV είναι «πιθανότατα πολύ πιο συχνός από ό,τι γνωρίζουμε», δήλωσε στο Fortune προηγουμένως ο Dr. Georges Benjamin, εκτελεστικός διευθυντής της Αμερικανικής Ένωσης Δημόσιας Υγείας.
«Εντοπίζεται πιο συχνά επειδή εξετάζουμε τους ανθρώπους για αναπνευστικές ασθένειες μετά το COVID και τον RSV», λέει.
Ο HMPV είναι «πιθανότατα πολύ πιο συχνός από ό,τι γνωρίζουμε»
Ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός αποτελεί κύρια αιτία οξείας αναπνευστικής λοίμωξης, σύμφωνα με την Αμερικανική Πνευμονολογική Εταιρεία. Όπως και με τον RSV, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον HMPV μέχρι την ηλικία των 5 ετών.
Όσον αφορά τους ηλικιωμένους ενήλικες, περίπου 22 στους 10.000 νοσηλεύονται με τον ιό κάθε χρόνο -ιδίως οι ηλικιωμένοι με καρδιαγγειακή νόσο, σύμφωνα με άρθρο του 2013 στο περιοδικό Viruses.
Τα συμπτώματα είναι λίγο πολύ ίδια με τους άλλους ιούς του αναπνευστικού συστήματος και οι εξετάσεις είναι απαραίτητες για να τους ξεχωρίσουμε. Όπως και ο συγγενής του, ο RSV, ο HMPV έχει τη δυνατότητα να πλήξει περισσότερο τους νέους και τους ηλικιωμένους, καθώς και όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Ποια είναι τα συμπτώματα του HMPV;
Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά άλλων αναπνευστικών ιών, σύμφωνα με το CDC, και περιλαμβάνουν:
βήχα
πυρετό
ρινική συμφόρηση
δύσπνοια
Σε σοβαρές περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί τελικά να εξελιχθούν σε βρογχίτιδα και πνευμονία.
Από πού προήλθε ο HMPV;
Πιστεύεται ότι έχει εξελιχθεί από έναν ιό στα πτηνά και πιθανότατα πέρασε στον άνθρωπο πριν από περίπου 200 χρόνια, σύμφωνα με άρθρο του 2022 στο ιατρικό περιοδικό Viruses.
Πώς εξαπλώνεται ο HMPV;
Ο ιός μεταδίδεται από άτομο σε άτομο με τον τρόπο που μεταδίδονται οι περισσότεροι ιοί του αναπνευστικού συστήματος, όπως:
βήχας και φτέρνισμα
στενή προσωπική επαφή, όπως η χειραψία
το άγγιγμα αντικειμένων που έχουν πάνω τους τον ιό και στη συνέχεια το άγγιγμα του στόματος, της μύτης ή των ματιών σας
Συνήθως χρειάζονται τρεις έως έξι ημέρες για να αρρωστήσετε από τον ιό μετά την έκθεση.
έχει εξελιχθεί από έναν ιό στα πτηνά και πιθανότατα πέρασε στον άνθρωπο πριν από περίπου 200 χρόνια
Μόνο μια εργαστηριακή εξέταση μπορεί να δείξει αν έχετε τον ιό. Σε σπάνιες περιπτώσεις κατά τις οποίες κάποιος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο και υπάρχει υποψία ότι έχει τον ιό, οι γιατροί μπορεί να πραγματοποιήσουν βρογχοσκόπηση, κατά την οποία μια μικρή, εύκαμπτη κάμερα συλλέγει υγρό από τους πνεύμονες, σύμφωνα με την Αμερικανική Πνευμονολογική Εταιρεία.
Υπάρχουν θεραπείες για τον HMPV;
Προς το παρόν δεν υπάρχουν θεραπείες, ούτε υπάρχουν εμβόλια. Εάν έχετε τον ανθρώπινο μεταπνευμονοϊό, πιθανότατα θα καταλήξετε να παίρνετε αντιπυρετικά, να ξεκουράζεστε και να παραμένετε ενυδατωμένοι.
Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς μπορεί να χρειαστούν οξυγόνο και υγρά.
Τα κρούσματα έχουν αυξηθεί στη βόρεια Κίνα, ιδίως μεταξύ των παιδιών, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών της χώρας έχει προειδοποιήσει τους ανθρώπους να λαμβάνουν προφυλάξεις για την υγεία και την υγιεινή, αλλά έχει επίσης διαψεύσει τους διαδικτυακούς ισχυρισμούς σχετικά με υπερπλήρη νοσοκομεία και τους φόβους για μια άλλη πανδημία τύπου COVID.
Πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα
Ο μεταπνευμονοϊός που σαρώνει την Κίνα έφτασε και στην Ελλάδα καθώς επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα στη Θεσσαλονίκη.
Πρόκειται για έναν άντρα, ηλικίας 71 ετών, ο οποίος, όπως μετέδωσε το MEGA, νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου.
Ο άνδρας βρίσκεται σε καραντίνα και ιχνηλατούνται οι επαφές του.
Τι λέει ο Μαγιορκίνης
Ο ιός που βρίσκεται σε έξαρση σε ολόκληρη την Κίνα, προκαλώντας έντονη ανησυχία, δεν αποτελεί μια νέα πρόκληση εξήγησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης που εμφανίστηκε καθησυχαστικός.
«Ο Mεταπνευμονοϊός είναι ένας ιός που τον γνωρίζουμε τουλάχιστον από το 2001. Είναι ένας ιός που οι μελέτες έδειξαν ότι υπάρχει στους ανθρώπους εδώ και δεκαετίες. Επίσης μελέτες έδειξαν ότι στην Ολλανδία, μέχρι την ηλικία των 5, έχουν κολλήσει όλα τα παιδιά. Άρα λοιπόν είναι ένας ιός που τον έχουμε κολλήσει κατά πάσα πιθανότητα όλοι όταν ήμασταν μικροί. Δεν είναι κάτι νέο», σημείωσε.
«Δεν υπάρχει εμβόλιο ή κάποια θεραπεία, ωστόσο δεν είναι κάποιος ιδιαίτερα απειλητικός ιός. Βέβαια, κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι είναι η δεύτερη αιτία που πηγαίνουν τα παιδάκια για νοσηλεία στο νοσοκομείο. Αρκετά παιδάκια κολλάνε τον εν λόγω ιό, όχι μόνο στην Κίνα, σε όλο τον κόσμο και αρκετά από αυτά ή κάποια από αυτά θα οδηγηθούν και σε νοσοκομείο», τόνισε.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις