Τι γίνεται με την ιστορική Μητρόπολη της Γόρτυνας;
Μέσα από Ερώτηση του ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης, είχε ζητήσει να καταργηθεί ο δρόμος που περνάει μέσα από την ιστορική πεντάκλιτη βασιλική της Μητρόπολης της Γόρτυνας
Τι γίνεται όμως ως σήμερα με αυτό το θέμα;
Στο κείμενο της ερώτησης, που απευθύνει στους δύο Υπουργούς Υποδομών και Πολιτισμού ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου τονίζει ότι «στα πλαίσια μιας παράλογα κραυγαλέας ιστορικής και αισθητικής ασέβειας απέναντι σε έναν τόπο, μέχρι και σήμερα μέσα από την ιστορική πεντάκλιτη βασιλική της Μητρόπολης της Γόρτυνας, δηλαδή τη μεγαλύτερη βασιλική της Κρήτης και μία από τις μεγαλύτερες της Ελλάδος, διέρχεται και τέμνει ο επαρχιακός δρόμος, «χωρίζοντας» στα δύο τον αρχαιολογικό χώρο, με τα διερχόμενα αυτοκίνητα να διασχίζουν αδιάλειπτα ένα από τα σημαντικότερα λατρευτικά μνημεία της Ιουστινιάνειας περιόδου».
Ο Νίκος Ηγουμενίδης επισημανε ότι «η κατάργηση του βόρειου τμήματος της Ε.Ο. 18 κρίνεται επιβεβλημένη δεδομένου ότι τέμνει την πεντάκλιτη επισκοπική βασιλική αποκόπτοντας το χώρο του Ιερού Βήματος από τον κυρίως ναό».
Παράλληλα, σημειωνε ότι η Εφορεία διαχρονικά ζητά την αποξήλωση του οδοστρώματος προκειμένου να αποκαλυφθεί το μη ανεσκαμμένο τμήμα της επισκοπικής βασιλικής που βρίσκεται κάτω από το δρόμο και να ενοποιηθεί το μνημείο ώστε να αναδειχτεί πλήρως το σημαντικότερο αυτό ιστορικό μνημείο και να καταστεί επισκέψιμο.
Τονιζοταν ιδιαίτερα η αξία του χώρου, επισημαίνοντας ότι η πεντάκλιτη βασιλική ανεγέρθηκε στα χρόνια του Ιουστινιανού από τον επίσκοπο Θεόδωρο. Διαθέτει ψηφιδωτά δάπεδα και πλούσιο γλυπτό διάκοσμο. Γύρω από τη μεγαλοπρεπή βασιλική αναπτυσσόταν εκτεταμένο επισκοπικό συγκρότημα, από το οποίο έχει ανασκαφεί προς το παρόν μόνο το περίκεντρο βαπτιστήριο.
«Είναι ένα από τα πολυτελέστερα παλαιοχριστιανικά βαπτιστήρια - το μοναδικό σωζόμενο στην Κρήτη - κι ένα από τα ελάχιστα στην Ελλάδα», τονίζει στους δύο υπουργούς ο βουλευτής του Ν. Ηρακλείου.
Ο Νίκος Ηγουμενίδης σημειωνε ότι «με την απομάκρυνση της Ε.Ο. υπ΄ αρ. 18 δημιουργούνται όλες εκείνες οι προϋποθέσεις για την ενοποίηση και την ένταξή όλων των γειτονικών μνημείων και αρχαιολογικών χώρων σε μια περιπατητική διαδρομή στην αρχαία Γόρτυνα (Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς - επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος- επισκοπική βασιλική- συγκρότημα Πυθίου-Πραιτωρίου).
Και ρωτούσε, τέλος, τους αρμόδιους υπουργούς, «σε ποιες ενέργειες έχουν προχωρήσει, μαζί με τις αρμόδιες τοπικές αρχές, για την επιβεβλημένη κατάργηση του βόρειου τμήματος της Ε.Ο. 18, από την περιοχή της πεντάκλιτης βασιλικής έως τη συμβολή του δρόμου Ε.Ο. Ηρακλείου-Μοιρών, και της σύνδεσης του οικισμού της Μητρόπολης με υφιστάμενα οδικά δίκτυα στα νότια του οικισμού, ώστε να σταματήσει να διέρχεται δρόμος μέσα από το ιστορικό μνημείο της Κρήτης».
Δείτε επίσης
- Γ’Εθνική: Άλλη μια ήττα για τον ΑΟΤ-Τα αποτελέσματα
- Για 40 εκατ. ευρώ «κόλλησε» το έργο του Πλατύ Ποταμού που θα «ξεδιψάσει» Ρέθυμνο και Μεσαρά
- Τυμπάκι: Όλα έτοιμα για τον εορτασμό της Αγίας Αικατερίνης-Το πρόγραμμα
- Κρήτη: Θυελλώδεις άνεμοι αύριο - Αναλυτικά η πρόγνωση - Το κεντρικό Λιμεναρχείο προειδοποιεί
- Π.Σ Τυμπακίου: Έρχεται το 2ο “South Santa Run”!
Σχετικά άρθρα
- Η Κυβέρνηση κινείται πλέον εκδικητικά απέναντι στους υγειονομικούς της Κρήτης
- Νίκος Ηγουμενίδης: Το επεισόδιο με αστυνομικούς και η απάντηση του βουλευτή
- «Να διασφαλιστεί η λειτουργία του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στο Τυμπάκι»
- “81 χρόνια μετά, η Γερμανία να σταματήσει να αρνείται τις πολεμικές αποζημιώσεις στην Ελλάδα”
- “Σημαντικό - έστω και με καθυστέρηση – το άνοιγμα των νέων εμβολιαστικών κέντρων στο Ηράκλειο”